Με τον πρωτότυπο και σημειολογικά φορτισμένο τίτλο «Μα.θυμα» και για 9 μόνο παραστάσεις, ανεβαίνει στην σκηνή του Olvio μια διασκευή από το περίφημο «Μάθημα» του Ιονέσκο. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Δανάη Ρούσου, που ερμηνεύει το έργο μαζί με τον Νίκο Παντελίδη.
Οι συντελεστές αφηγούνται επιγραμματικά την ιστορία: «Σ’ ένα χώρο αστάθειας, σ’ ένα ασπρόμαυρο, νοσηρό περιβάλλον, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας πάλης για το ρόλο του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου. Ένας καθηγητής ανίκανος να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μία μαθήτρια μεγαλοαστικής καταγωγής, η οποία μάταια προσπαθεί να την εξαγοράσει. Σταδιακά την οδηγεί στην εξουθένωση πετυχαίνοντας την πλήρη υποταγή της. Απούσα μα πάντοτε παρούσα, η υπηρέτρια, στην υπηρεσία της οποίας βρίσκονται καθηγητής και μαθήτρια».
Πώς βλέπει όμως αυτή η παράσταση το έργο του Ιονέσκο και τι σημειοδοτεί ο τίτλος; «Σκοπός μας» σημειώνει η σκηνοθέτρια «είναι να φωτίσουμε αυτό το τρίγωνο εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων οι οποίοι αλλάζουν ρόλους, καθώς οι θύτες γίνονται θύματα και τανάπαλιν. Ο τίτλος “Μα.θυμα” έλκει την έμπνευσή του από το σημείο του έργου όπου ο καθηγητής προσπαθεί να διδάξει στη μαθήτρια την λέξη μαχαίρι λέγοντάς της “πείτε μα όπως μαμά”. Πρόκειται για το σημείο γύρω από το οποίο υφαίνεται και η σκηνοθετική ιδέα περί μητριαρχίας σύμφωνα με την οποία προχωρά η σκηνική αφήγηση. Το δεύτερο συνθετικό “θύμα” αφορά στο ίδιο το κείμενο, καθώς υπάρχει φόνος, άρα και θύμα».
Τη μετάφραση φιλοτέχνησε ο πρόσφατα εκλιπών Ερρίκος Μπελλιές, τα σκηνικά είναι του Ηλία Λόη, τα κοστούμια της Ιόλης Μιχαλοπούλου, τη μουσική επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Καλημέρης και τους φωτισμούς ο Δήμος Αβδελιώδης.
Παραστάσεις: Από 22 Mαΐου μέχρι 7 Ιουνίου, κάθε Κυριακή στις 7μ.μ. και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30μ.μ., στο Olvio (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός).
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet