Μιχάλης Κουμπιός, “Πάρε με της άνοιξης πνοή”Από την «Τήλο» στην «Αλμύρα» κι από τα «Ζωγραφιστά τραγούδια» στα «Ψηλά βουνά». Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός θα παρουσιάσει θραύσματα από το σύνολο της εργογραφίας του. Οργανικά, τραγούδια που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, αποσπάσματα από μουσική που έγραψε για διεθνή ντοκιμαντέρ, χορευτικές παραστάσεις και video art εγκαταστάσεις. Όλα επιχειρούν να λειτουργήσουν γύρω από την ποιητική φράση του Άλκη Αλκαίου «Πάρε με της άνοιξης πνοή».
Ένα σύγχρονο βαριετέ όπου ο τραγουδιστής γίνεται ηθοποιός κι ο χορευτής μουσικός. Ο Μιχάλης Κουμπιός επανεφευρίσκει κώδικες και τους εντάσσει σ’ ένα πληθωρικό θέαμα ποικίλων μεταμορφώσεων. Με αυτόν τον τρόπο αυτή η παράσταση έρχεται να μας δώσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του έλληνα συνθέτη, ο οποίος σε ώριμη φάση πλέον, συνεχώς κερδίζει έδαφος σε εκτεταμένο παγκόσμιο ακροατήριο καθώς οι συμμετοχές του σε διεθνείς συλλογές μεγάλης απήχησης διαρκώς πληθαίνουν. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Λέκκας, Χάρης Μακρής, Φιλιώ Αζαριάδη, Ειρήνη Βουτσινά, Ευσταθία Λάλεζα. Χορέυουν: Μαρία Θωμοπούλου και Κρις Νόρμαν Σκοτ ο Κόνορ.
Την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 9μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 260, Ταύρος). Γενική Είσοδος: 10 ευρώ.
«Ο βαφτιστικός» του Θ. Σακελλαρίδη«O βαφτιστικός» υπήρξε και παραμένει η πιο αγαπητή ελληνική οπερέτα. Δίκαια, τόσο για το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές κείμενο όσο, κυρίως, για τη μελωδική μουσική, τα τόσα τραγούδια και ντουέτα, που έναν αιώνα τώρα παραμένουν το ίδιο δημοφιλή: «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και τόσα ακόμα. Η πρόζα και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του ίδιου του Σακελλαρίδη. Η υπόθεση αφηγείται μια σειρά από παρεξηγήσεις που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο εκείνη δεν θυμάται οπτικά, και με αυτή την ιδιότητα να την επισκεφτεί στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.
Οι χοροί στους οποίους βασίζονται τα μουσικά νούμερα του έργου (βαλς, μαζούρκα, πόλκα και τανγκό), αλλά και η άρθρωσή τους στη μουσική δραματουργία ακολουθούν το βιενέζικο πρότυπο.
Η δημοφιλία του Βαφτιστικού αποτυπώνεται στις εκατοντάδες παραστάσεις που έχουν δοθεί μέσα στα 98 χρόνια ζωής του. Το έργο καταγράφηκε άμεσα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό ως αναμφισβήτητο κομμάτι της αστικής κουλτούρας.
Τη σκηνοθεσία του Βαφτιστικού στη φετινή νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναλαμβάνει ένας σκηνοθέτης που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της σεζόν, ο εξαιρετικός Σίμος Κακάλας. Από την Γκόλφω του 2004, που τον γνωρίσαμε, έως τον Ορέστη στην Επίδαυρο, ο Κακάλας έχει δημιουργήσει έναν αναγνωρίσιμο δικό του κόσμο στο ελληνικό θέατρο. Η ματιά του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη σιγουριά ότι θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην ανανέωση της αθηναϊκής οπερέτας και την αποκατάσταση της σχέσης της με το νεανικό -και όχι μόνο- κοινό. Συνοδοιπόροι του, ο Αντώνης Δαγκλίδης που έχει σχεδιάσει τα σκηνικά -μια βίλα στην Κηφισιά της δεκαετίας του 1920, η Κλερ Μπρέισουελ στα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, ο Περικλής Μαθιέλλης στους φωτισμούς και η Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα στη χορογραφία.
Στο εντυπωσιακό καστ της παραγωγής, συναντούμε νεότερους μονωδούς, όπως οι Άννα Στυλιανάκη, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, αλλά και πολλούς καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Σταμάτης Μπερής, η Τζίνα Πούλου, η Δέσποινα Σκαρλάτου κ.ά.
Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι διαπρεπείς αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός. Την Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Στις 13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου, στις 8μ.μ., στο Θέατρο Ολύμπια. Τιμές εισιτηρίων: από 15 έως 35 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό 10 ευρώ.
“Συμφωνία του Διός” Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη συναυλία, οπου θα ερμηνευθούν το περίφημο κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάιντν (1732- 1809) και η μεγαλοπρεπής Συμφωνία του Διός («Jupiter») του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791), ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με την πανέμορφη ουβερτούρα «Egmont» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Γκέτε.
Στο πρώτο μέρος, ο κορυφαιος τρομπετίστας της MSO of Athens, Διονύσης Αγαλιανός, θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για τρομπέτα του Χάιντν σε Μι ύφεση μείζονα. Στο δεύτερο μέρος, η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου, θα παρουσίασει την περίφημη Συμφωνία 41 σε Ντο μείζονα του Μότσαρτ. Πρόκειται για το τελευταίο και μεγαλύτερο σε διάρκεια συμφωνικό έργο του κορυφαίου αυστριακού συνθέτη. Το όνομα «Jupiter» δεν οφείλεται στον συνθέτη, αλλά προσδόθηκε στο έργο αργότερα, λόγω της «ολύμπιας» μεγαλοπρέπειας και του αυτοκρατορικού ύφους του.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 9μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας. Πληροφορίες – κρατήσεις εισιτηρίων: 2103418579.
Μιχάλης Τσακίρης “Το παιδί”Gplan FeelGood Records 2015 «Το πρόβλημα στον κόσμο είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει» (Walt Disney). Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του cd «Η τύχη του Ντόναλντ», ένα χρόνο μετά το καλοκαιρινό single «Το μπαλκονήσι», ο Μιχάλης Τσακίρης επιστρέφει με το ολοκληρωμένο προσωπικό άλμπουμ, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τη Gplan/FeelGood Records, με τίτλο «Το παιδί». Ένα πολύ ξεχωριστό cd καθώς το ειδικό βάρος φεύγει από το πολύ σαφές ενορχηστρωτικό και ηχητικό σύμπαν του τραγουδοποιού και μεταφέρεται στην απόλυτη αθωότητα με την οποία ο καλλιτέχνης αφήνεται να αντλήσει έμπνευση και να «ανασύρει» υλικό και θέματα από τη ροκ-φολκ τραγουδοποιία της δεκαετίας του ’80. Έτσι ακούμε το «Ένας φτωχός και μόνος ταξιτζής» -από τα αγαπημένα μου- να έχει μια σαφή αναφορά στο γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη και το «Άννα» στον Βασίλη Καζούλη. Κατά την άποψή μου το τραγούδι «Το μπαλκονήσι» συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο και την πρόταση του δίσκου, αφού με χιούμορ και ρετρό αίσθηση αγγίζει το θέμα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Η δουλειά κινείται στο χώρο της ρυθμικής μπαλάντας με ανάλογες ανάλαφρες ερμηνείες από τον τραγουδοποιό, ενώ διανθίζουν το δίσκο με τις φωνές τους, λέγοντας από ένα τραγούδι, ο Αλκιβιάδης Κωσταντόπουλος και η Μarina Satti.
«…Είναι ένας φτωχός και μόνος ταξιτζής/ και μέσα στην Αθήνα πάλι κόβει βόλτες/ “no smoking” ταμπελίτσες, χάντρες, κομπολόγια, στο ταξί του δεν θα δεις/ ούτε αυτοκόλλητα κολλάει “σιγά τις πόρτες”…»
Ένας διαφορετικός ταξιτζής τριγυρίζει στην Αθήνα, ένας νέος που δεν έχει χρήματα για διακοπές, κάνει κάμπινγκ στο μπαλκόνι του, ένας απελπισμένος νεαρός λύνει τις διαφορές του με το κορίτσι του σε «αργκό» διάλεκτο. Τέτοιες ιστορίες τραγουδάει ο Μιχάλης Τσακίρης με αθωότητα, αντλώντας από την καθημερινότητα που πάντα άλλωστε υπήρξε από τις μεγάλες δεξαμενές έμπνευσης για το ελληνικό τραγούδι. «Το παιδί» περιέχει εννέα τραγούδια όλα σε στίχους και μουσική του τραγουδοποιού. Υπάρχουν ίσως και κάποιες παρατηρήσεις στη μουσική ή στο στίχο που θα μπορούσαμε εδώ να πούμε, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι πως ο Μιχάλης Τσακίρης, ένας low profile νέος έλληνας τραγουδοποιός, μας προτείνει μέσα από την τελευταία του δουλειά να ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο -ξανά- με αθώο βλέμμα. Και αυτό ίσως το έχουμε ανάγκη.
Λεωνίδας Μαριδάκης