Κρίσιμη συνεδρίαση ομάδας εμπειρογνωμόνων των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να διεξαχθεί στις 18 - 19 Μαΐου με θέμα την ανανέωση ή μη της άδειας χρήσης της δραστικής ουσίας glyphosate, ενεργού συστατικού ζιζανιοκτόνων. Στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη στις 7 και 8 Μαρτίου, δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το ζήτημα, επειδή δεν συγκεντρώθηκε η αναγκαία πλειοψηφία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η χρήση του glyphosate να ανανεωθεί για άλλα 15 χρόνια, παραβλέποντας τις αιτιάσεις ακόμη και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις πιθανές ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του για την δημόσια υγεία.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του περασμένου Μαρτίου η πρόταση της Κομισιόν δεν τέθηκε προς ψήφιση, εξαιτίας της αρνητικής αντίδρασης τεσσάρων χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία) και της αποχής άλλων (περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο «Τα συμφέροντα των εταιρειών ενάντια στη δημόσια υγεία», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εποχής την Κυριακή 10 Απριλίου). Η Ελλάδα εντάχθηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση την οποία θα κρατήσει στην επερχόμενη συνεδρίαση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην έχει λάβει μέχρι σήμερα σαφή θέση για το ζήτημα. Το glyphosate αποτελεί βασικό συστατικό του πιο διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου στον κόσμο, του Roundup. Στη χώρα μας αποτελεί το φυτοφάρμακο με τη μεγαλύτερη χρήση σε αγροτικές εργασίες. Εκτιμάται, όμως, ότι η χρήση του δεν γίνεται με τις κατάλληλες προφυλάξεις από όλους τους αγρότες, λόγω έλλειψης της αναγκαίας εκπαίδευσης.
Στις 20 Μαρτίου, μια έκθεση ειδικών του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον καρκίνο (IARC), ο οποίος εντάσσεται στον ΠΟΥ, διόγκωσε τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για τις επιπτώσεις του glyphosate και κατ’ επέκταση του Roundup, στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών, το ενεργό συστατικό του πιο διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου χαρακτηρίζεται ως πιθανώς καρκινογόνο. Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Monsanto, η οποία ειδικεύεται στο εμπόριο φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), αντλώντας από αυτό τεράστια κέρδη, έκανε λόγο για αναξιόπιστα συμπεράσματα της έρευνας του IARC. Για να δικαιολογήσει το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό επικαλέστηκε τα συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία το glyphosate είναι απίθανο να εκθέσει τον άνθρωπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Σε δημοσίευμα του Guardian, όμως, γίνεται λόγος για σφοδρή διαμάχη μεταξύ του IARC και της EFSA για το αν είναι ή όχι εν δυνάμει καρκινογόνο, το συγκεκριμένο συστατικό. Σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα ο Καθηγητής Κρις Πορτιέρ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης του IARC χαρακτήρισε μια μορφή δικαίωσης των θέσεων των ειδικών του ΠΟΥ, τη θέση της Γαλλίας για απαγόρευση της χρήσης του glyphosate. Τόνιζε, όμως, ότι θα ήταν πιο ευτυχής αν η EFSA υποχωρούσε από την αρχική της θέση και χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη ουσία ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους. Ως μη αξιόπιστη έχουν χαρακτηρίσει την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Αρχής, 96 κορυφαίοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν ζητήσει από τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Βάϊτενις Αντριουκάϊτις, να την παραβλέψει.
Από την πλευρά της η Greenpeace Ελλάδος έχει παροτρύνει τους πολίτες να στείλουν ηλεκτρονική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ζητώντας του να απαγορευθεί η χρήση του Roundup στη χώρα μας. Στην επιστολή την οποία έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 13.000 πολίτες , επισημαίνεται η αναγκαιότητα απαγόρευσης της χρήσης του glyphosate από το ευρύ κοινό μέχρι να ολοκληρωθεί η επαναξιολόγηση του. Επίσης ζητείται από τον Υπουργό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε η απαγόρευση του συγκεκριμένου συστατικού να εφαρμοστεί και στην ΕΕ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Περιβάλλοντος, μιλώντας στην «Εποχή», τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας της ανθρώπινης υγείας. «Ως Τμήμα Περιβάλλοντος και ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή, λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η έγκριση της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βλάπτει την υγεία. Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν είναι τόσο διεξοδικές όσο θα έπρεπε. Όσες διεξάγονται με πρωτοβουλία των εταιρειών κάθε άλλο παρά αξιόπιστες μπορούν να θεωρηθούν». Όσον αφορά άλλες πιθανές παρενέργειες του Roundup επισημαίνει: «Το φάρμακο αυτό, έστω και σταδιακά, πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά. Πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία υπάρχουν και οι σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον. Είναι διαπιστωμένο ότι σκοτώνει τις μέλισσες οι οποίες κάνουν την επικονίαση».

Αλέξανδρος Μαυρογέννης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet