thanos

Του Θάνου Χατζόπουλου

Ένα ιδιότυπο «Ειδικό Δικαστήριο» θέλει να στήσει η αντιπολίτευση στην υγεία με βασικό κατηγορούμενο τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη. Μόλις προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνεπικουρούμενος από δύο ακόμη βουλευτές της ΝΔ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά του υπουργού αναφορικά με τους χειρισμούς του στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την ΠΟΕΔΗΝ «για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, επειδή τίθενται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση ανθρώπινες ζωές, με τις ρουσφετολογικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει και τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».
Κατεπείγουσα έρευνα για το θέμα των ΜΕΘ έχει ήδη αρχίσει από εισαγγελέα Πρωτοδικών, μετά από σχετική αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου. Αυτές οι εξελίξεις είναι ίσως λιγότερο γνωστές από τη διάσταση που δόθηκε στα ΜΜΕ για τους οξύτατους διαξιφισμούς μεταξύ Π. Πολάκη, Ά. Γεωργιάδη και Α. Λοβέρδο στη βουλή, αλλά εξηγούν το χαρακτηρισμό «ιδιότυπο Ειδικό Δικαστήριο».

ΚΕΕΛΠΝΟ και Μνημόνιο

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που ένας δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» έστησε καβγά με τον Πολάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας γίνεται συχνά πυκνά στόχος των ΜΜΕ, αλλά φαίνεται να το επιζητεί και ο ίδιος που απαντά στο ίδιο ύφος. Ένας μιντιακός κουρνιαχτός που συσκοτίζει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας και μετατρέπει το όλο θέμα σε επικοινωνιακό σόου, που μπορεί να ωφελεί τους πρωταγωνιστές του, αλλά καθόλου την Υγεία. Γιατί πράγματι πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν λειτουργούν όλα τα κρεβάτια στις Εντατικές, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία και τι έπρεπε να γίνει, ποιες είναι οι παραλείψεις, οι ολιγωρίες και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης.
Δύο είναι οι λέξεις κλειδιά για να απαντήσουμε στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος: ΚΕΕΛΠΝΟ και Μνημόνιο. Το πρώτο είναι ο φορέας που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε υπουργούς και τις κυβερνήσεις για διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, δηλαδή κατεξοχήν ρουσφετολογικούς. Επιπλέον, μέσω των κονδυλίων που διαχειρίζεται τα οποία προέρχονται και από ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτέλεσε και ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για κάθε είδους εξυπηρετήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κονδύλια για διαφημιστική δαπάνη της περιόδου 2011-2013 που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου του περασμένου Δεκεμβρίου -όπου και η πρώτη σύρραξη Πολάκη με δημοσιογράφο- ήταν το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που διαπίστωσε πως ποσά που δαπανήθηκαν για διαφημιστική προβολή συμβουλών σε θέματα όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί και τα σποτ να προβληθούν δωρεάν από τα ΜΜΕ, καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου.
Τα λεφτά πήγαν σε συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες δεν υλοποίησαν καν το έργο το οποίο είχαν αναλάβει ακόμη και με απευθείας ανάθεση. Για το θέμα αυτό στις αρχές Απριλίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος των μελών της τότε Διοίκησης και του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αμαρτωλό παρελθόν

Ειδικά τη μνημονιακή περίοδο, το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε και άλλους ρόλους. Συμμετείχε, για παράδειγμα, στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης και στιγματισμού των οροθετικών γυναικών από τον Α. Λοβέρδο το 2012. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ο θάνατος και δεύτερης από την ομάδα των γυναικών που εξευτελίστηκαν τότε δημόσια, αν και δικαιώθηκαν κατόπιν στο δικαστήριο.
Επιπλέον, ήταν το βασικό εργαλείο για την εισαγωγή των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ. Οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ορισμένου χρόνου (δύο χρόνια προβλέπει η τελευταία προκήρυξη για τις ΜΕΘ) και ουσιαστικά με μπλοκάκι.
Αυτό το αμαρτωλό παρελθόν του ΚΕΛΠΝΟ το γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοίνωνε την πρόσληψη μέσω αυτού του φορέα 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής. Οι δύο υπουργοί ήταν αυτοί που έστειλαν το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στον εισαγγελέα. Πρόκριναν, όμως, αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι παρακάμπτεται το βέτο της τρόικας για προσλήψεις στην Υγεία που ισχύει από το 2010 και μαζί με τη μείωση των αποδοχών έχει προκαλέσει την αποψίλωση του προσωπικού των Νοσοκομείων. Έβαλαν δε τρεις όρους: ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, το υπουργείο να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο στην τελική λίστα και στην επιτροπή αξιολόγησης να μετέχει εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο, που είχε τοποθετηθεί, ύστερα από απαίτηση του Π. Καμμένου, στη θέση αυτή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο Γιαννόπουλος, πρώην υπουργός της ΝΔ, είχε κοπεί από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και είχε προσεγγίσει τους ΑΝΕΛ. Για το διορισμό του είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους οι υγειονομικοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα παραπτώματα

Όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αναρτά τη λίστα με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού πριν ένα περίπου μήνα παρεμβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Με έγγραφό του ζητά από το ΚΕΕΛΠΝΟ τις λίστες και τις στέλνει πίσω με αλλαγές σε ονόματα και τη σειρά κατάταξης.  Το θέμα διαρρέει στο «Βήμα» («Το μακρύ χέρι του Πολάκη στους διορισμούς γιατρών», 17/4/2016), ο Λ. Γρηγοράκος του ΠΑΣΟΚ καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή και ο Γιαννόπουλος δηλώνει δημοσίως πως η ενέργεια του υπουργού είναι παράνομη και δεν θα την υλοποιήσει.
Τα λάθη που εντόπισε ο έλεγχος του υπουργείου σε 88 από τις 198 έγκυρες αιτήσεις γιατρών αφορούσαν τον υπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας, μεταπτυχιακών τίτλων που δεν είχαν προσκομιστεί ή δεν είχαν αποκτηθεί ακόμη, ενώ σε 31 από τους 36 υποψηφίους του Κέντρου Υγείας Περιστερίου είχε καταγραφεί διαφορετική προϋπηρεσία από εκείνη που προκύπτει από τα έγγραφα που κατέθεσαν.
Τις διαπιστώσεις αυτές δεν τις αντέκρουσε κανείς, αλλά τα δημοσιεύματα επιμένουν πως στην αναθεωρημένη λίστα υπάρχουν «κολλητοί» του Πολάκη.
Επιμένοντας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παύει τον Γιαννόπουλο από την προεδρία του ΚΕΛΠΝΟ καταλογίζοντάς του, εκτός από την άρνηση να εκτελέσει την εντολή του υπουργείου, δύο ακόμη σοβαρά παραπτώματα:
-το γεγονός ότι διατηρείται ακόμη στη θέση του ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απάτη ύψους 568.022 ευρώ και,
-την άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ με τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ, που ερευνούν τη νομιμότητα προσλήψεων σε Κέντρο Υγείας της Αττικής, αλλά και την ταμειακή διαχείριση του φορέα. Το πόρισμα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος Μαΐου.

Ακροβασίες

Στις μηνυτήριες αναφορές τους Γεωργιάδης, ΙΣΑ και ΠΟΕΔΗΝ αυτό που καταλογίζουν στον υπουργό είναι πως δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει τις λίστες και πολύ περισσότερο να τις αναθεωρήσει το προσωπικό του γραφείου του αντί για την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για τα υπόλοιπα που καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας σιωπή. Τακτική ίσων αποστάσεων υιοθετούν και οι εξ αριστερών επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι αναμφισβήτητο πως η ενέργεια του Πολάκη να πάρει τις λίστες στο γραφείο του δεν ήταν νομότυπη. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Η ιστορία αυτή αναδεικνύει σοβαρές ελλείψεις και ολιγωρίες, κενά πολιτικής που δεν έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του πρώην δημάρχου Σφακίων.
Εκείνο που μας επιβεβαιώνει αυτή η ιστορία είναι πως τα όρια άσκησης πολιτικής μέσω του παράλληλου προγράμματος σε συνθήκες μνημονίου είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά. Υποχρεώνουν αριστερούς υπουργούς να κάνουν ακροβασίες που είτε τους εκθέτουν, είτε δεν οδηγούν πουθενά. Διατηρεί έναν φορέα που αποτελεί εκτροφείο σκανδάλων μέχρι να δει πώς θα τον αλλάξει όπως διαμηνύεται. Έτσι όμως τα κρεβάτια στην Εντατική δεν αυξάνονται, προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών από τις οποίες νοικιάζει κλίνες το Δημόσιο τη στιγμή που δεν υπάρχουν κονδύλια για να υλοποιηθεί ο φιλόδοξος σχεδιασμός του υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Όλα αυτά ανεβάζουν επικίνδυνα τη στάθμη στο ποτήρι της δυσφορίας τόσο των ψηφοφόρων όσο και του οργανωμένου κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό το ποτήρι ξεχειλίσει θα μας συμπαρασύρει όλους. Τόσο τους εναπομείναντες συριζαίους, όσο και τους κάθε λογής αριστερούς επικριτές. Και το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε τα επόμενα σαράντα-πενήντα χρόνια θα είναι να συζητάμε μεταξύ μας για το τι έφταιξε. Κρίμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet