Οι εργαζόμενοι και οι νέοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχίσουν να βγαίνουν για να αποσυρθεί ο νόμος για την εργασία. Η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε παγιδευμένη, τις τελευταίες ημέρες, στην αδιέξοδη πολιτική της. Η άρνηση πάνω από 30 βουλευτών της πλειοψηφίας να ψηφίσουν το νόμο της υπουργού Εργασίας, Μιριάμ ελ Κομρί, στη βουλή, την οδήγησε, για τρίτη φορά, να κάνει χρήση του άρθρου 49 παρ. 3 του Συντάγματος, ώστε να παρακάμψει τη βουλή και να επιβάλει τη θέληση της εργοδοσίας και των Βρυξελλών, προχωρώντας στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, για την ακρίβεια, στην κατάργηση βασικών, κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τα συνδικάτα σε συνεργασία πάντα με τις οργανώσεις της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, καθώς και οι «Άγρυπνοι της νύχτας» βρέθηκαν, για μια ακόμα φορά, στους δρόμους την περασμένη Πέμπτη, διαδηλώνοντας κατά του εργασιακού νόμου. Ταυτόχρονα, δήλωναν ότι θα συνεχίσουν, ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο αυτό. Έτσι, όπως ακριβώς, συνέβη επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, με πρωθυπουργό τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που πήρε πίσω το νόμο που αφορούσε το «Προσωρινό Συμβόλαιο Εργασίας» (CPE). Δηλαδή το συμβόλαιο για τη διευκόλυνση της πρώτης πρόσληψης…Όπως ισχυριζόταν η τότε –πριν 17 χρόνια– κυβέρνηση.
Πρόταση μομφήςΤα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Κεντροδεξιοί (UDI), είχαν αρχικά επαινέσει την κυβέρνηση για την τόλμη της να προχωρήσει σε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Στην πορεία, όμως, εκτίμησαν πως μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και κυβερνητική κρίση, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν την άνοιξη του 2017. Κατέθεσαν εσπευσμένα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ισχυριζόμενοι ότι δεν έμεινε τίποτα από το αρχικό νομοσχέδιο μετά τη βελτίωση και τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς τη νεολαία και τα συνδικάτα. Η πρόταση μομφής συζητήθηκε και απορρίφθηκε την Πέμπτη, 12 Μαΐου, από την Εθνοσυνέλευση, γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 288 ψήφων. Συγκέντρωσε μόνο 246 βουλευτές.
Η εναλλακτική αριστεράΤην πρόταση μομφής ψήφισαν και βουλευτές του Μετώπου της Αριστεράς, ένας μικρός αριθμός Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Το Μέτωπο της Αριστεράς αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πρόθεση για την προσφυγή της κυβέρνησης στο αντιδραστικό άρθρο 49/3 του Συντάγματος, καταδίκασε την ενέργεια με δηλώσεις στελεχών της εντός και εκτός βουλής. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο Πιερ Λοράν τάχθηκαν υπέρ της πρόταση μομφής, γιατί θεώρησαν ότι ήταν ο μόνος δυνατός τρόπος να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που με την εφαρμογή του θα επικρατήσει η απόλυτη αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους, αφού ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται εντελώς μόνος του απέναντι στην απρόσωπη, πανίσχυρη εργοδοσία στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του Μετώπου της Αριστεράς επιχείρησε να καταθέσει πρόταση μομφής της αριστεράς σε συνεργασία με τους διαφωνούντες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τους Πράσινους αλλά και βουλευτές του κόμματος των ριζοσπαστών της αριστερά, οι οποίοι παραμένουν οι πιο στενοί σύμμαχοι του ΣΚ στην κυβέρνηση. Η προσπάθεια αυτή για δύο ψήφους δεν καρποφόρησε, συγκεντρώθηκαν μόνο 56 ψήφοι, ενώ απαιτούνταν 58 για την υποβολή πρότασης μομφής.
Όξυνση στους σοσιαλιστέςΗ γνωστοποίηση των υπογραφών των 56 βουλευτών προκάλεσαν ανησυχία, εκνευρισμό και όξυναν τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΚ. Γιατί ανάμεσα στις υπογραφές ήταν και αυτές στελεχών και πρώην υπουργών, όπως οι Μπενουά Αμόν, Ορελί Φιλίπε, καθώς και η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην υπουργός και γραμματέας των Ευρωπαίων Πράσινων-Οικολόγων (EELV).
Η κυβέρνηση μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής εξέφρασε, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις αυτές, την ικανοποίησή της. Το κλίμα, όμως, στο κόμμα παραμένει εκρηκτικό. Ο γραμματέας του ΣΚ, Ζαν Κριστόφ Καμπανέλις, είπε ότι οι βουλευτές του κόμματος που θέλησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Γι’ αυτό και ανακοίνωσαν τη σύγκλιση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο πρωθυπουργός, Εμανουέλ Βαλς, είχε εκφραστεί με ακόμα πιο σκληρά λόγια κατά των ανταρτών βουλευτών, που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Άλλοι από τη δεξιά του πτέρυγα ζητούν τον αποκεφαλισμό τους, «εκτός αν θέλουν μόνοι τους να πάνε στο κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν».
Αδιέξοδη πορείαΟι διαφωνούντες βουλευτές, η αριστερή πτέρυγα όπως καθιερώθηκε τώρα, δηλώνουν από την πλευρά τους ότι δεν είχαν άλλο στόχο παρά να ανακόψουν «μια αδιέξοδη πορεία» και «να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την οικοδόμηση μιας αριστερής εναλλακτικής πολιτικής». Μετά από αυτή την εξέλιξη, και ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017, προβλέπεται να οξυνθούν οι διαφωνίες, οι διαμάχες και να ενταθούν οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΚ και της αριστεράς γενικότερα.
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών φαίνεται να παίζουν αποφασιστικό ρόλο και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των φοιτητών, των «άγρυπνων της νύχτας», που ξεκίνησαν από τις αρχές Φεβρουαρίου και φαίνεται πως θα συνεχιστούν. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO, FSU και αλληλέγγυοι, καθώς και οι οργανώσεις των νέων UNEF φοιτητές και UNL και FIDL μαθητές έχουν ήδη εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις με απεργίες και διαδηλώσεις για τις 17 και 19 Μαΐου.
Μ. Κοβάνης