kenya

«Η Κένυα, λαμβάνοντας υπόψιν την εθνική ασφάλεια, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στη φιλοξενία προσφύγων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου της χώρας, Karanja Kibicho, στις 6 Μαΐου. Απόφαση που συνεπάγεται τον εκτοπισμό περίπου 600.000 προσφύγων από τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν κυρίως, πίσω σε αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και χρόνια λόγω εσωτερικών συγκρούσεων.
Η υλοποίηση του μέτρου δεν είναι γνωστή πότε θα ξεκινήσει, αν και η κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να γίνει το συντομότερο δυνατόν και ήδη κατάργησε το αρμόδιο υπουργείο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η απόφασή της οφείλεται στο ότι τρομοκράτες από τη σομαλική οργάνωση al-Shabaab έχουν παρεισφρήσει στους καταυλισμούς και κρύβουν εκεί όπλα, και ειδικά στον Dadaab, το μεγαλύτερο καταυλισμό στον κόσμο, που φιλοξενεί 300.000 άτομα. «Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι οι σομαλοί πρόσφυγες είναι υπεύθυνοι για την ανασφάλεια της χώρας, οι αξιωματούχοι δεν έχουν προβάλει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να τους συνδέει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα», επισημαίνει ο οργανισμός Human Rights Watch, που καταγγέλλει την απόφαση. Άλλωστε, όπως αναδεικνύει η διεθνής οργάνωση, οι Σομαλοί υπήρξαν τα πρώτα θύματα της al-Shabaab, τόσο τρομοκρατικών επιθέσεων αυτοκτονίας, όσο και παιδομαζώματων, και για αυτό ακριβώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Ξένο σώμα    

Η Κένυα όντως έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορες χώρες  από το Κέρατο της Αφρικής και την ανατολική πλευρά της ηπείρου, τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζει να μη λαμβάνει την απαραίτητη διεθνή βοήθεια και να μην γίνονται οι απαραίτητες επανεγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι μέσα σε τόσα χρόνια δεν κατάφερε να ενσωματώσει τους πρόσφυγες, κρατώντας τους σε τεράστιους καταυλισμούς και με την ταυτότητα του φιλοξενούμενου, αντί να τους κάνει μέρος της κοινωνίας της, κάτι που θα βοηθούσε τελικά και στα ζητήματα ασφάλειας που προφασίζεται. «Η κυβέρνηση της Κένυας από τη μία αναγνωρίζει ότι οι Σομαλοί που τους φιλοξενεί κοντά 25 χρόνια, είναι ακόμα πρόσφυγες και από την άλλη θέλει να τελειώσει μαζί τους», υπογραμμίζει ο Μπιλ Φρέλικ από το Human Rights Watch.
Διεθνείς οργανώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση της χώρας για την πρόθεσή της να καταπατήσει το δίκαιο και να αδιαφορήσει για την τύχη χιλιάδων ανθρώπων που θα τους επιστρέψει στο θάνατο, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δήλωσε πως θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί της προκειμένου να μην υλοποιηθεί το σχέδιο εκτοπισμού, προωθώντας ταυτόχρονα την αναγκαία διεθνή βοήθεια. «Λόγω των δυνητικά καταστροφικών συνεπειών για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα έχει η πρόωρη λήξη της φιλοξενίας των προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την κυβέρνηση της Κένυας να επανεξετάσει την απόφασή της και να αποφύγει τη λήψη κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να είναι σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τους ανθρώπους που χρειάζονται καταφύγιο από τον κίνδυνο και τις διώξεις».
Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet