Το ζήτημα της παροχής νερού ταλανίζει τους Ιρλανδούς από το 2010. Λόγω κλίματος, οι συνεχείς βροχές στην Ιρλανδία τής εξασφαλίζουν παραπάνω από επαρκείς ποσότητες νερού, ούτως ώστε να είναι ένα δωρεάν αγαθό. Όμως, η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, το ανέδειξε σε μείζον θέμα της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής. Οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων έχουν περάσει κατά καιρούς διάφορα μέτρα με χρεώσεις για την ύδρευση, που δυσκολεύονταν να θέσουν σε εφαρμογή. Κάθε φορά είχαν να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών που έβρισκαν το μέτρο αδικαιολόγητο και απαντούσαν με διαμαρτυρίες και μποϊκοτάζ.
Μετά την ιδιωτικοποίηση, η κακοδιαχείρησηΤο 2013, η κρατική εταιρία ύδρευσης έγινε κατά το ήμισυ ιδιωτική και ένα χρόνο αργότερα ξέσπασε σκάνδαλο κακοδιαχείρησης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 αποκαλύφθηκε ότι 50 εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε συμβούλους της εταιρίας σε διάστημα ενός χρόνου. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα του δικτύου ύδρευσης δεν είναι λίγα. Οι εγκαταστάσεις καθαρισμού είναι αρκετά παλιές και δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται με πολύ κακής ποιότητας νερό πολλές περιοχές, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο ή να βράζουν το νερό για να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν. Μέχρι να ανακύψει το πρόβλημα της χρηματοδότησης του δικτύου ύδρευσης, τα έξοδά του έβγαιναν από τον προϋπολογισμό του κράτους, χωρίς να χρεώνονται άμεσα οι πολίτες για το νερό βρύσης. Σε συνδυασμό με την κατάχρηση κρατικού χρήματος, οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν αναμενόμενες. Το 2014, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αποκλειστεί επί δύο ώρες μέσα στο αυτοκίνητο της από διαδηλωτές, μετά από μια εκδήλωση στην οποία είχε παραστεί. Παρόλα αυτά πέρυσι, τον Απρίλιο του 2015 στάλθηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί νερού στην Ιρλανδία σε ενάμισι εκατομμύριο πολίτες. Λιγότεροι από τους μισούς εμφανίστηκαν για να πληρώσουν το λογαριασμό.
Τέλος στις χρεώσειςΤην αδυναμία της κυβέρνησης προσπάθησε ανεπιτυχώς να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση στις εκλογές του Φεβρουαρίου λέγοντας ότι θα παγώσει το μέτρο για πέντε χρόνια, Οι πολίτες δεν φάνηκαν να τους εμπιστεύονται και το Fine Gael, το Φιλελεύθερο κόμμα συνέχισε να βρίσκεται στην εξουσία με μικρότερα ποσοστά όμως.
Πρόσφατα η φιλελεύθερη κυβέρνηση αναγκάστηκε εν τέλει να υποχωρήσει στη θέληση του κόσμου και ανακοίνωσε ότι οι χρεώσεις σταματούν. Το κυβερνών κόμμα, Fine Gael, είναι μεν ξεκάθαρα υπέρ της χρέωσης αυτού του βασικού αγαθού και έχει πολλάκις υπερασπιστεί τη θέση του, αλλά η αδυναμία του να επιβάλλει αυτό το μέτρο το οδήγησε ξανά στο προηγούμενο καθεστώς. Άλλωστε, τα έσοδα της εταιρίας δεν την κάλυπταν εφόσον μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν πλήρωνε. «Ο,τι κάνει το Κοινοβούλιο, οι πολίτες στον δρόμο μπορούν να το αλλάξουν», δήλωσε ο βουλευτής Μικ Μπάρυ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί τη Συμμαχία Εναντίον της Λιτότητας πρωτοστάτησαν και αυτοί κατά της χρέωσης της παροχής νερού όπως οι Συντηρητικοί, διαχωρίζουν όμως την ατζέντα τους, καλώντας τον κόσμο να μην εμπιστευθεί κανέναν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μετά από αυτή τη νίκη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα καλεί τον λαό να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο για να διεκδικήσει περισσότερα και στους τομείς της υγείας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και των εργατικών δικαιωμάτων όπου υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα λόγω της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των κομμάτων εξουσίας.
Όλγα Βερελή