Κοινή –κατά περίπτωση– κάθοδος ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ.
Bloco, μια νέα δικτύωση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 

foitities2

foititikes1

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μαΐου, διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μετά από έναν πυκνό πολιτικά χρόνο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκλογές αυτές δεν μοιάζει σε πολλά πράγματα με το αντίστοιχο περσινό. Φέτος η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε ένα κλίμα υποτονικό. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αντικατοπτρίζοντας και την απογοήτευση των νέων ανθρώπων από την κεντρική πολιτική σκηνή. Χωρίς ένα μεγάλο κεντρικό επίδικο, οι φετινές εκλογές χαρακτηρίζονται από την εσωστρέφεια της ΔΑΠ, λόγω της αντιπαράθεσης του Κ. Μητσοτάκη με την οργάνωση νεολαίας του κόμματος, αλλά και από τις ανασυνθέσεις και ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στο χώρο της αριστεράς, μετά τις αποχωρήσεις από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι. Υπενθυμίζουμε ότι στις περσινές εκλογές η κοινά αποδεκτή κατάταξη των δυνάμεων (με τις κλασικές αποκλίσεις στα αποτελέσματα που ανακοινώνει η κάθε μία) ήταν: ΔΑΠ, ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ (στην οποία τότε συμμετείχαν και οι δυνάμεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).

Η εβδομάδα που μας πέρασε, μια εβδομάδα που παραδοσιακά τα πνεύματα στα πανεπιστήμια είναι οξυμένα, λόγω της επικείμενης αναμέτρησης, κύλησε ήρεμα. Το μόνο που τάραξε λίγο τα νερά ήταν η απομάκρυνση των αφισών της ΔΑΠ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (έδρα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη), όχι από πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά από μέλη της ίδιας της οργάνωσης, λόγω της πρόδηλης αναφοράς της σε καραμανλικό παρελθόν και συγκεκριμένα σε ανάλογη αφίσα του 1986, με σύνθημα «βυθίστε τους φελλούς». Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της διαμάχης που έχει ξεκινήσει στη ΔΑΠ, μεταξύ της απερχόμενης ηγεσίας και των υποστηρικτών του τωρινού προέδρου του κόμματος. Απουσία ενός κεντρικού διακυβεύματος και χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει η ατζέντα της (ιδιωτική πρωτοβουλία στα πανεπιστήμια, σύνδεση με την αγορά εργασίας, αναβάθμιση μέσω της αξιολόγησης και κατάργηση ασύλου ανομίας), η ΔΑΠ, επαναφέροντας ένα σύνθημα, που 30 χρόνια πριν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να κεντρικοποιήσει την εκλογική μάχη. Η αναντιστοιχία του κεντρικού πολιτικού σκηνικού και της πολιτικής πραγματικότητας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όμως, δεν την ευνοεί. Η πρωτιά της, βέβαια, δεν αμφισβητείται, αλλά η φετινή υποτονικότητα και η διαφαινόμενη χαμηλή προσέλευση, ίσως να την επηρεάσει.
Στον αντίποδα του πάλαι ποτέ κραταιού διπόλου, η ΠΑΣΠ φαίνεται να παραπαίει στηριζόμενη κυρίως στην ορμή που της έδινε ο ισχυρός πελατειακός και οργανωτικός μηχανισμός του παρελθόντος. Με φράξιες και υποφράξιες, διαφορετικές πολιτικές γραμμές ανάλογα με τη σύνθεση των παρατάξεών της (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ κλπ), αλλά, κυρίως, με χαρακτηριστικό την επιρροή διαφόρων παραγόντων της, φαίνεται ότι μετά τη σημαντική περσινή πτώση της δεν θα ανακάμψει.
Η περσινή δεύτερη δύναμη, η ΠΚΣ, από την άλλη, βασιζόμενη στον αποτελεσματικό εκλογικό της μηχανισμό προσδοκά να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές αυτές και να μειώσει την απόστασή της από τη ΔΑΠ. Με σταθερή τη γραμμή της εδώ και πολλά χρόνια, είναι χαρακτηριστικό της στοχοθεσίας της ότι στο αγωνιστικό μήνυμα, που δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη της περασμένης Τετάρτης, δεν γίνεται καμιά αναφορά στην υπόλοιπη φοιτητική αριστερά, παρά μόνο στη ΔΑΠ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κοινή κάθοδος

Το ενδιαφέρον των φετινών εκλογών βρίσκεται στ’ αριστερά. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, η συνεργασία μεταξύ δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, φαίνεται τώρα να σχηματοποιείται με βάση την προσέγγιση, που από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους πραγματοποιείται μεταξύ ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ και ΑΡΔΙΝ. Μέσα από μια πορεία κοινών διαδικασιών των σχημάτων ανά σχολή, προέκυψαν ως βασικά σημεία σύγκλισης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το, σε ύφεση, φοιτητικό κίνημα, τα προβλήματα των φοιτητικών συλλόγων, τόσο σε ό,τι αφορά τη δομή και τη λειτουργία τους, όσο και τα προβλήματα των σχολών, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι οι απαντήσεις που δίνουν οι μέχρι σήμερα δυνάμεις της φοιτητικής αριστεράς είναι μερικές και ανεπαρκείς. Άλλωστε, ακόμα και ισχυρές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, αντιμετωπίζοντας και οι ίδιες μικρότερα ή μεγαλύτερα κρισιακά φαινόμενα. Με βάση τη σύγκλιση αυτή, που ενισχύεται και από την καταρχήν πολιτική σύμπτωση, όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα και μετά, προκρίθηκε η κοινή κάθοδος των σχημάτων των ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ και ΑΡΔΙΝ πανελλαδικά. Για τη σύμπραξη αυτή επιλέχθηκε το όνομα Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ, αγωνιστές/ριες. Η ΑΡΕΝ συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή, με βάση την απόφαση της τελευταίας πανελλαδικής διαδικασίας της, με όλες της τις δυνάμεις. Η ΕΑΑΚ στη δική της απόφαση (μετά από μια έντονη διαδικασία) αναγνωρίζει ότι υπάρχουν οι όροι για κοινή κάθοδο, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις των οργανώσεων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Γι’ αυτό το λόγο η κοινή κάθοδος θα πραγματοποιηθεί με σεβασμό στις χρονικότητες και στις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από πολιτικές διαφωνίες στις διάφορες σχολές. Εκτιμάται, όμως, ότι στην πλειοψηφία των σχολών θα καταγραφεί η Συνεργασία. Ήδη σε διάφορες σχολές έχουν πραγματοποιηθεί φεστιβάλ της πρωτοβουλίας αυτής, με εκδηλώσεις που αφορούσαν το προσφυγικό ζήτημα, το σεξισμό και το sex working, την εξέγερση στη Γαλλία, αλλά και τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζει η φοιτητική αριστερά.

Bloco

Στις εκλογές αυτές κάνει την εμφάνισή της μια καινούρια δικτύωση σχημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς με το όνομα Blocο. Η δικτύωση αυτή είναι ένα ανοιχτό, καινούριο εγχείρημα με σεβασμό στην αυτονομία των σχημάτων της και τα δικά της όργανα, η οποία απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που στο πλαίσιο των ανακατατάξεων της φοιτητικής αριστεράς (στα σχήματά του συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από την ΑΡΕΝ), προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή πολιτικά και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε μια πιο συγκροτημένη αφήγηση για το πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές αιχμές που προτάσσει είναι η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νομοσχεδίων των προηγούμενων ετών, η ριζοσπαστικοποίηση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης και τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος, η αύξηση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, με μέριμνα στις ανάγκες του φοιτητή (στέγαση, συγγράματα, σίτιση και μεταφορές), η κατάργηση πιστωτικών μονάδων και των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, η κατοχύρωση ενός πτυχίου ανά γνωστικό αντικείμενο, η κατοχύρωση και θεσμοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και κατάργηση των εργολαβιών με παράλληλη δυνατότητα απευθείας προσλήψεων αορίστου χρόνου.
Στόχος του Bloco σ’ αυτές τις πρώτες εκλογές είναι να αφήσει το στίγμα της και να εδραιωθεί σε όλη την Ελλάδα, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη. Εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σε περισσότερα από 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet