paraskeuopoulos

Η ανακοίνωση της Ευρωομάδας (Eurogroup) για την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, προδιαγράφει την απόφαση της επόμενης συνεδρίασης, στις 24 Μαΐου. Η ανακοίνωση προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι στις 24 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εφόσον έχουν εγκριθεί, δηλαδή νομοθετηθεί, τα προαπαιτούμενα, τα οποία, μαζί με τις όχι απολύτως σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος, θα περιλαμβάνουν ένα «συμπληρωματικό μνημόνιο». Στα μέτρα αυτά η ανακοίνωση περιλαμβάνει, εκτός από το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, που ήδη έχουν νομοθετηθεί, «μέτρα για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο», χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αν δηλαδή θα γίνει με περαιτέρω περιορισμό του προσωπικού ή με μειώσεις μισθών (γιατί άλλοι τρόποι δεν υπάρχουν).

Ο διαβόητος «κόφτης»

Το επόμενο προαπαιτούμενο είναι ο διαβόητος «κόφτης», δηλαδή ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ρύθμισης της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιεί αυτομάτως «μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων», εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν επιτυγχάνεται το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα «3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση». Τι θα είναι αυτός ο μηχανισμός και ποιος θα τον ελέγχει μένει αδιευκρίνιστο. Επειδή έγιναν συγκρίσεις με τον υπάρχοντα μηχανισμό, που έχει θεσμοθετηθεί για όλες τις χώρες, να επισημανθεί ότι αυτός ελέγχεται από την Κομισιόν, ενώ σε εμάς, όπως φαίνεται, από το κουαρτέτο. Επίσης, αδιευκρίνιστο παραμένει πώς τα έσοδα και οι δαπάνες του Δημοσίου θα αναμορφώνονται «αυτόματα», δηλαδή χωρίς να νομοθετεί η Βουλή. Πάντως, με Προεδρικά Διατάγματα αυτό δεν γίνεται. Ακόμα, η διατύπωση «προκαθορισμένων μέτρων» σημαίνει ότι η απαίτηση του ΔΝΤ και της Γερμανίας για «κατάλογο μέτρων» κάθε άλλο παρά απορρίφθηκε.

Εξυπηρετούμενα και μη

Το τρίτο προαπαιτούμενο είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Η διατύπωση «πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων» σημαίνει για τα δεύτερα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των εγγυήσεων, αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εταιρειών, που θα αγοράσουν αυτές τις απαιτήσεις των τραπεζών. Η ανάμειξη εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διευκολύνει τις τράπεζες να σχηματίσουν «πακέτα» δανείων, αλλά η επιδίωξη για εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με εκπλειστηριασμό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών της γης και απαξίωση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων –διότι οι αγοραστές αυτών των πακέτων δεν θα ενδιαφέρονται παρά μόνο για να πάρουν κάτι παραπάνω από αυτά που έδωσαν και μάλιστα βραχυπρόθεσμα. Πτώση των τιμών γης, όμως, σημαίνει ότι επαπειλούνται φαινόμενα «Lehmann Brothers», εφόσον οι αγοραστές των πακέτων τα ξανά-πακετάρουν και τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για την ανάληψη δανείων, τα κάνουν, δηλαδή, πυραμίδες.

Ιδιωτικοποιήσεις: «πρόγραμμα σημαντικά ενισχυμένο»

Ειδική μνεία γίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, λέει, πρέπει να είναι «σημαντικά ενισχυμένο», κι αυτό αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Με άλλα λόγια, το νέο «Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων», που θα νομοθετηθεί αμέσως και θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, θα είναι προπάντων ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ή, τουλάχιστον, θα υπάρχει διαρκής πίεση να λειτουργεί έτσι.

Χρέος: Βελτιωμένη η προσέγγιση

«Πιθανά πρόσθετα μέτρα» για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν «εάν είναι απαραίτητο». Με αυτόν τον τρόπο γίνεται απόπειρα να διασκεδαστούν οι αντιτιθέμενες ενστάσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, βελτιωμένη, ωστόσο, σε σύγκριση με πριν. Η βελτίωση φαίνεται από την παράθεση κατευθυντήριων γραμμών για την ελάφρυνση: «διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές», «παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος», που ακούγεται μάλλον επικίνδυνο, και «ευελιξία» για να αντιμετωπιστούν αβέβαιες εξελίξεις όσον αφορά τον «ρυθμό ανάπτυξης». Αυτό ακούγεται σαν πρώτη αναγγελία μιας ρήτρας ανάπτυξης και «τα επιτόκια στο μέλλον», ενόψει μιας μελλοντικής αύξησης του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Βραχυπρόθεσμα θα εξεταστεί η δυνατότητα να «βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο του προγράμματος» -ας πούμε με την αγορά της οφειλής προς το ΔΝΤ από τον ΕΜΣ. Μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά το 2018, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει φθηνά και εξοφλούνται στο ακέραιο. Και μακροπρόθεσμα, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή ένα απίθανο διαρκές 3,5%, πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.

Θ.Π.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet