Οι δυσκολίες παραμένουν

epoxi logo

Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, την προηγούμενη Δευτέρα, συνιστούν μια πρώτη ανάσα για την ελληνική πλευρά, ύστερα από ένα διαπραγματευτικό μαραθώνιο, ο οποίος κατέγραψε όχι μόνο τις αντικειμενικές δυσκολίες που εμπεριείχε, αλλά και τους σχεδιασμούς των δανειστών να πιέσουν ως και να εκβιάσουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις πιο ακραίες προτάσεις τους. Το ότι αυτό το σχέδιο, τελικά, δεν πέρασε είναι επιτυχία και μια καλή αρχή για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, καθώς, εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε ότι οι δανειστές δεν είναι σύμφωνοι σε όλα, διευρύνοντας έτσι τις συμμαχίες της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, η έμπρακτη παραδοχή των δανειστών ότι έχει ναυαγήσει το σχέδιο για «παρένθεση» και ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο συνομιλητής τους για μακρό διάστημα, συνοδεύτηκε από την προσπάθεια σκληρής επιτήρησης, μέσω ενός «δημοσιονομικού διορθωτή», του διαβόητου «κόφτη». Παρότι δεν πέρασε η άποψη του ΔΝΤ - Σόιμπλε για τη λίστα των προληπτικών μέτρων, ο «διορθωτής» θα επιδιωχθεί να είναι ένα εργαλείο στενής επιτήρησης και ελέγχου ως το 2018 ή και μετά.
Η συζήτηση, εν τούτοις, που άνοιξε για το χρέος της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα και των διαφωνιών των πιστωτών, είναι περισσότερο συγκεκριμένη από ποτέ και αυτό ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά ότι μπορεί να πετύχει, σ’ αυτή τη φάση, μια ευνοϊκή συμφωνία, η οποία, αν και δεν θα είναι ολοκληρωμένη, θα καθορίζει θετικές παρεμβάσεις για αργότερα. Μαζί με αυτό άρχισε να τίθεται ήδη ζήτημα ύψους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 και ιδίως αργότερα. Εκτός από το ΔΝΤ που θέτει με οξύτητα και δημοσίως το θέμα αυτό, και διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το υποστηρίζουν. Η παρέμβαση, την Παρασκευή, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, που υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ, είναι ενδεικτική. Αντανακλά, ενδεχομένως, και προβληματισμούς που υπάρχουν στην ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, το επόμενο Σαββατοκύριακο στη βουλή θα συζητηθεί ένα ακόμα βαρύ νομοσχέδιο ως προαπαιτούμενο για την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς, για τα 5,4 δισ. ευρώ ως το 2018. Θα περιλαμβάνει αυξήσεις του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το πολύ βαρύ θεσμό για τις «ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη», που περιλαμβάνει μακρύ κατάλογο δημοσίων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet