ΕΠΙ 4,5 ΜΗΝΕΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Την Τρίτη αποφασίζεται η συνέχιση ή μη της αποχής

 

Δικηγόροι συμμετέχουν στην διαμαρτυρία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό κατά την διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. Όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι και τα δικηγορικά γραφεία μαζί με μηχανικούς, γιατρούς σε όλη την επικράτεια συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο "Επιστημόνων-Ελευθέρων Επαγγελματικών", ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομσχέδιο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Δικηγόροι συμμετέχουν στην διαμαρτυρία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό κατά την διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016. Όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι και τα δικηγορικά γραφεία μαζί με μηχανικούς, γιατρούς σε όλη την επικράτεια συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο "Επιστημόνων-Ελευθέρων Επαγγελματικών", ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομσχέδιο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τέλος Μαΐου συμπληρώνονται τεσσερισήμισι μήνες περίπου από τη μέρα που οι δικηγόροι εξήγγειλαν πανελλαδική αποχή αντιδρώντας στο προσχέδιο-τότε-της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ήταν 12 Ιανουαρίου 2016 και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζοντας την ομόθυμη θέση του δικηγορικού σώματος, διατύπωσε την κατηγορηματική αντίθεσή της με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση οδηγούσε «αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου».

Μετά τις πρώτες συνεδριάσεις των δικηγορικών συλλόγων της Συντονιστικής και της Ολομέλειας, η αποχή εξελίχθηκε σε πανελλαδική αποχή διαρκείας, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 24 Μαΐου.

Κι ενώ οι ανακοινώσεις πλήθαιναν και η αποχή παρατεινόταν, στις δικαστικές αίθουσες οι δικάσιμες ορίζονταν εκ νέου προσανατολιζόμενες στην ημερομηνία που η εκάστοτε ανακοίνωση όριζε ως καταληκτική ημερομηνία της αποχής, μέχρι να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα και ν’ ανακοινωθεί η παράταση της αποχής.

Δυο ήταν οι δίκες που συγκέντρωναν μεγάλο ενδιαφέρον εκείνη την περίοδο και βρισκόταν σε εξέλιξη: Η σύνθετη υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με πλήθος μαρτύρων και διαδίκων που είχε ήδη ξεκινήσει απ’ τον Απρίλιο 2015 με μεγάλη καθυστέρηση και η υπόθεση του πλοίου “Noor One” με το φορτίο ηρωίνης, που η εξέλιξή της προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «πάγωσε» από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, χωρίς να δοθεί ούτε μια φορά στην πολύμηνη διάρκειά της αποχής αίτημα εξαίρεσης.

Δόθηκε όμως άδεια-και πολύ σωστά- στην υπόθεση του “Noor One”, το πλοίο που μετέφερε δυο τόνους ηρωϊνης «για ανθρωπιστικούς λόγους», δεδομένου πως τα μέλη του πληρώματος ήταν, ως επί το πλείστον, αλλοδαποί που δεν είχαν που να φιλοξενηθούν μέχρι να καταθέσουν και κρατούνταν, χωρίς να είναι κρατούμενοι σε αστυνομικό τμήμα, καθώς δεν είχαν χρήματα για να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο χώρο διαμονής.

Τι γίνεται όμως με τις διάφορες υποθέσεις που απαιτούν εκπροσώπηση δικηγόρου κι ενώ αυτοί απέχουν από τα καθήκοντά τους;

 

Πλαίσιο χορήγησης αδειών

 

«Το πλαίσιο χορήγησης αδειών προστατεύει τις υποθέσεις τόσο στο ποινικό, όσο και στο αστικό δίκαιο από παραγραφή ή καταληκτικές προθεσμίες» μας λέει η δικηγόρος Ελευθερία Τομπατζόγλου. Στην ερώτηση, κατά πόσο η αποχή των δικηγόρων μπορεί να συντελέσει ώστε να δοθεί αναβολή σε διάφορες υποθέσεις, η κα Τομπατζόγλου μας απαντά πως το γεγονός ότι «οι αναβολές δίνονται σε βάθος χρόνου είναι μια παθογένεια του συστήματος που έχει να κάνει με άλλους παράγοντες, όπως την έλλειψη προσωπικού, που δεν αφήνουν να προχωρήσουν οι υποθέσεις γρηγορότερα, καθώς υπερφορτώνεται το σύστημα».

Στον ιστότοπο του ΔΣΑ υπάρχει μάλιστα διευκρινιστική ανάρτηση που εξηγεί τι ορίζει το πλαίσιο χορήγησης αδειών, κατά την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Άδεια απαιτείται για: 1) παραγραφές-προθεσμίες και 2) για τις ποινικές υποθέσεις: αυτόφωρα (κρατούμενοι), κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης), στα πλημμελήματα, όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.

Δεν απαιτείται άδεια για: 1) Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), καθώς επίσης και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, εκτός της τακτικής διαδικασίας με τον νέο ΚπολΔ) και εκτός Διαταγών Πληρωμής. Η διαταγή απόδοσης μισθίου είναι εντός πλαισίου ακόμη και με σώρευση καταβολής μισθωμάτων. 2) Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. Προσοχή: Ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή. 3) Αντιρρήσεις (Διοικητικά), 4) Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες), 5) Προσθήκες, 6) Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (μόνο προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες) και 7) Κλήσεις - Προσδιορισμοί

Όσον αφορά τις αναβολές «Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.»

 

Προσφυγή στο ΣτΕ

 

Στη διάρκεια της πολύμηνης αποχής δεν έλειψαν και οι προσφυγές δικηγόρων στο ΣτΕ προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα της ή μη. Τις προσφυγές που άσκησαν δύο δικηγορικά γραφεία. Οι αιτούντες υποστήριξαν ότι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και ότι με τις επαναλαμβανόμενες περίπου ανά εβδομάδα παρατάσεις της αποχής καταστρατηγείται στην πράξη παλαιότερη νομολογία του ΣτΕ που θεωρεί συνταγματικά ανεκτές τις αποχές για βραχύ χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων παραστάθηκαν ο πρόεδρός της, Β. Αλεξανδρής, ο συνταγματολόγος Φ. Σπυρόπουλος κ.α. οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας των αποχών που αποφασίζονταν σε επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις, αφού βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μείζον ζήτημα για την επιβίωση χιλιάδων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, που θίγονται κατάφωρα από τις διατάξεις του. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε ν’ αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Γεγονός παραμένει πως η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται μέχρι τις 24 Μαΐου και πλέον αναμένεται η απόφαση για παράτασή της ή μη, με νέα συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του δικηγορικού σώματος.

 

Ειρήνη Προμπονά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet