ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ποιος φιλοξενεί και στηρίζει τους πρόσφυγες;

theodorakis

Επίσκεψη αυτοψίας στο Ελληνικό πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής, Γιάννης Κωνσταντάτος (Ελληνικό-Αργυρούπολη), Ανδρέας Κονδύλης (Αλίμου) και Γιώργος Παπανικολάου (Γλυφάδας). Κατόπιν προέβησαν σε δηλώσεις. Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, «διαπιστώσαμε με τους δημάρχους της περιοχής ότι αυτό που φοβόμασταν έχει ήδη γίνει. Υπάρχουν εδώ 4. 000 – 4. 500 άνθρωποι και η περιοχή έχει μεταβληθεί σ' ένα γκέτο. Είναι λογικό να μην μπορεί να φροντίσει, ο κάθε Δήμος αυτούς τους ανθρώπους». Εθελοντές των δομών Ελληνικού αντέδρασαν στις δηλώσεις αυτές. Παραθέτουμε ένα εκτενές απόσπασμα της ανακοίνωσης που εξέδωσαν:

«Στο Ελληνικό λειτουργούν τρεις δομές προσωρινής φιλοξενίας και όχι κανονικές δομές όπως το Σχιστό και ο Ελαιώνας κλπ. (...) Επομένως, η επίσκεψη –αυτοψία σας δεν έγινε σε όλες τις δομές του Ελληνικού, αλλά μόνο στο κτίριο των αφίξεων, που ομολογουμένως από άποψη κτιριακής υποδομής και λόγω της γειτνίασης με την λεωφόρο Ποσειδώνος έχει πολλά προβλήματα. Σας ζητήσαμε να πάτε και στις άλλες δομές στον ίδιο χώρο. Δεν το κάνατε. Επομένως, η "αυτοψία" σας είναι αποσπασματική (...)

Εκείνο που πραγματικά μας ενόχλησε στην ανακοίνωση που εκδώσατε είναι η παρακάτω αναφορά σας: "Οι δήμοι όλους αυτούς τους μήνες, χωρίς οικονομική βοήθεια από την κεντρική εξουσία, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ζωής με τη συνεργασία λίγων εθελοντών και κάποιων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ακόμα στην περιοχή."

  1. Μεροληπτικά και χωρίς να ενημερωθείτε εμφανίζετε τους δήμους, ως τους μοναδικούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες ζωής. Για σας η Πολιτεία, άλλοι φορείς, οι εθελοντές δεν έχουν προσφέρει τίποτε; Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη δομή στήθηκε σε λίγες μέρες για να στεγαστούν οι άνθρωποι που διέμεναν στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλους υπαίθριους χώρους; Γνωρίζετε ποιος κατασκεύασε τις εγκαταστάσεις (χημικές τουαλέτες ντουζιέρες κλπ), που θα συμφωνήσουμε δεν είναι επαρκείς, Όχι πάντως οι δήμοι αλλά το κράτος. Γνωρίζετε ποιος σιτίζει με χιλιάδες μερίδες τόσο διάστημα τους πρόσφυγες πρωί μεσημέρι βράδυ; Όχι βέβαια οι δήμοι αλλά οι ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή η πολιτεία. Αποκλειστικά στη συγκεκριμένη δομή, στις υπόλοιπες εξακολουθεί να σιτίζει η πολιτεία, πριν λίγες ημέρες ανέλαβε ΜΚΟ τη σίτιση διότι βλέπετε τα χρήματα δόθηκαν από την ΕΕ στις ΜΚΟ και όχι στο ελληνικό κράτος και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να απαιτήσουμε να δοθούν στο εξής στο κράτος μας. Γνωρίζετε ότι σε συνεργασία με τους υπεύθυνους συντονιστές του Υπουργείου τη διανομή του φαγητού, των ειδών προσωπικής υγιεινής των ρούχων κλπ για όλο αυτό το διάστημα την έχουμε αναλάβει αποκλειστικά οι εθελοντές;


Η προσφορά των δημάρχων (και όχι όλων) όλο το διάστημα στο Ελληνικό ήταν η αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία είναι στις αρμοδιότητες τους και αυτή σε αρκετές περιπτώσεις πλημμελής (...) Σε σχετική δε παρατήρηση εθελόντριας μετά τις σημερινές δηλώσεις, για τη μη καθαριότητα του παραπάνω χώρου που βρίσκονται οι κάδοι ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Κωσταντάτος, ο οποίος δεν συμμετέχει στην αποκομιδή των απορριμμάτων της συγκεκριμένης δομής, αλλά την έχει αναλάβει ο δήμος Αλίμου, απάντησε να βάλετε να καθαρίζουν αυτοί. Οι «αυτοί» είναι οι πρόσφυγες. Αλλά για τον δήμαρχο είναι απλά «αυτοί». Ενημερώνουμε τον κ. Δήμαρχο ότι ο χώρος της δομής καθαρίζεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων απαιτεί άλλου είδους καθαριότητα (...)

  1. Είναι προσβολή για μας τους εθελοντές να απαξιώνετε το έργο μας όλο αυτό το διάστημα και να μιλάτε για λίγους εθελοντές, που απλώς βοηθάμε το "σημαντικό" για σας έργο των δημάρχων. Αν γι αυτό σας ενημέρωσαν οι δήμαρχοι έχετε κακή πληροφόρηση, διότι επισκέπτονται τις δομές μόνο όταν έρχονται τα κανάλια για συνεντεύξεις. Θα ήταν προτιμότερο να μιλήσετε με μας τους εθελοντές, αλλά και να ρωτήσετε τους δικούς σας ανθρώπους. Αυτούς που έφεραν τα είδη που συγκεντρώσατε ως κόμμα για τους πρόσφυγες, που έμειναν μαζί μας και είδαν τη δουλειά μας.


Όχι κ. Θεοδωράκη δεν είμαστε λίγοι. Πάνω από διακόσιοι εθελοντές όλο αυτό το διάστημα έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους και στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Δεν θα γυρίζουμε όμως τα κανάλια να προβάλλουμε την προσφορά μας. Γιατί για μας οι πρόσφυγες δεν είναι οι "αυτοί", για μας είναι ο Μωχάμεντ, ο Αλί, η Φατιμέ, που μετά από τόσους μήνες τους γνωρίζουμε. Για μας είναι οι συνάνθρωποί μας που έχασαν λόγω των πολέμων τα σπίτια τους, την κανονική τους ζωή, θαλασσοπνίγηκαν αναγκάστηκαν να φύγουν και αντιμετώπισαν τους φράχτες των ευρωπαϊκών χωρών.

  1. Αναφέρετε τέλος ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής άμυνας που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργηθούν μικρότερα και επαρκέστερα κέντρα φιλοξενίας. Προφανώς θα μιλάτε για ανοικτές δομές φιλοξενίας. Στο χώρο του Ελληνικού προς την Βουλιαγμένης σας ενημερώνουμε, αν δεν το γνωρίζετε, ότι υπάρχει στρατόπεδο και όταν υπήρξε σκέψη να αξιοποιηθεί για τους πρόσφυγες, οι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα και μόνο τότε δέχτηκαν να γίνουν οι υπάρχουσες προσωρινές δομές φιλοξενίας. Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.


Σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλία στις συναντήσεις που έχετε με όλους δημάρχους και όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής να τους πείσετε να προτείνουν χώρους στις περιοχές τους ούτως ώστε οι δομές να είναι μικρότερες και καλύτερες γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποσυμφορηθεί το Ελληνικό.»

 

Εθελοντές των δομών του Ελληνικού

Ευτυχία Χονδρορίζου

Ράνια Μίτου

Μαίρη Ηλιάδη

Ασημίνα Κλαυδιανού

Λένα Κουγιέα

Ελέγκω Μανουσάκη

Μαρία Γιαννισοπούλου

Νίκη Παππά

Γκέλυ Βισβίκη

Γιάννα Κάσση

Ελένη Πολύζου

Αιμιλία Βαξεβανίδου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet