ΚΥΠΡΟΣ

Βουλευτικές εκλογές υπό την σκιά ολοκλήρωσης του μνημονίου

ØçöïäÝëôéá óå êÜëðç. ÄéåîÜãïíôáé óÞìåñá ÊõñéáêÞ 7 Ìáñôßïõ ïé ãåíéêÝò ÂïõëåõôéêÝò åêëïãÝò. ÊõñéáêÞ 7 Ìáñôßïõ 2004. ÁÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, οι πρώτες που γίνονται μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου στο νησί. Δώδεκα πολιτικοί σχηματισμοί θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, το οποίο αριθμεί 56 έδρες. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1996, που οι βουλευτικές εκλογές δεν διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει στη βουλή ένας πολιτικός σχηματισμός, είναι να πιάσει το όριο του 3,6% .

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, μάλιστα, αποτέλεσε και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν, προκειμένου να διασφαλίσουν τις έδρες τους και να κάνουν δυσκολότερη την είσοδο στη βουλή μικρότερων κομμάτων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, των οποίων η δημοσιοποίηση απαγορεύεται μία εβδομάδα πριν την εκλογική διαδικασία στη νέα βουλή, θα εισέλθουν, εκτός των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, τόσο η Συμμαχία των Πολιτών (Γιώργος Λιλλήκας) όσο και η Αλληλεγγύη (Ελένη Θεοχάρους, πρώην ευρωβουλεύτρια του ΔΗΣΥ). Παράλληλα, το Κίνημα των Οικολόγων, που στην προηγούμενη βουλή είχε μία έδρα, θα παλέψει για την είσοδό του.

Το ανησυχητικό των δημοσκοπήσεων είναι ότι δείχνουν πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο και του νέο-φασιστικού ΕΛΑΜ, κόμματος με στενές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή.

 

Με επίκεντρο την οικονομία

 

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα της οικονομίας, με τον ΔΗΣΥ να επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, και το ΑΚΕΛ να επενδύει στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και των υψηλών ποσοστών ανεργίας, ιδιαίτερα στη νεολαία.

Παράλληλα, και ενώ οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται, το Κυπριακό έμπαινε στην ατζέντα κυρίως από τα μικρά κόμματα, που εκφράζουν διαφωνίες με τους χειρισμούς του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ποσοστό εκτιμώμενης αποχής κοντά στο 20%, την ώρα που αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 21.3% του 2011, όμως θα είναι πολύ πιο κάτω από το πρωτοφανές 56% των ευρωεκλογών του 2014. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, τα ποσοστά της αποχής θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και κυρίως την είσοδο ή όχι κομμάτων που βρίσκονται κοντά στο 3.6%. Επιπλέον, κρίσιμο θεωρείται και το μέγεθος των μετακινήσεων, καθώς για πρώτη φορά οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων κινούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, κάτω από το 80%.

Το 16% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ επιλέγει σήμερα άλλα κόμματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΑΚΕΛ είναι 17%. Πιο κερδισμένοι από τις μετακινήσεις είναι οι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί και ιδιαίτερα η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι.

Στέλλα Βρεττού

 
Σύνολο ψήφων ανά κόμμα στις βουλευτικές και ευρωεκλογές

 

ΔΗΣΥ     ΑΚΕΛ     ΔΗΚΟ    ΕΔΕΚ      Οικολόγοι           ΕΛΑΜ

2006       127.776         131.066    75.458      37.553          8.193

2009       109.209        106.922   37.625       30.169         4.602                  663

2011          138.682       132.171     63.763        36.113         8.960                4.354

2014           97.732          69.852   28.044       19.894      με ΕΔΕΚ             6.957

 

* Με αυξανόμενη αποχή από 21,30% το 2011 σε 56% το 2014

 

 

Το Κυπριακό

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς βούληση των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι να κλείσουν όσα κεφάλαια είναι εφικτό, το γρηγορότερο δυνατόν.

Έχει ήδη περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και με την ευκαιρία αυτή οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία διαβεβαιώνουν ότι θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, τους επόμενους μήνες, με στόχο να φθάσουν σε μια συμφωνία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του 2016.

«Παρόλο που υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και διαφορές, είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε την απαραίτητη θέληση και το απαραίτητο κουράγιο για να υπερπηδήσουμε τα εναπομείναντα εκκρεμούντα θέματα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ενώ λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες της δικής μας κοινότητας, έχουμε επίσης κάνει ό,τι μπορούμε για να δείξουμε σεβασμό στα δικαιώματα της άλλης. Ο κοινός μας στόχος είναι μια λύση από την οποία να κερδίσουν και οι δυο πλευρές, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα δικαιώματα όλων, σε μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο», προσθέτουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί και εκφράζουν την κοινή πεποίθηση ότι «μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση δεν θα φέρει μόνο ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και θα συμβάλει στη σταθερότητα και στη συνεργασία στην περιοχή».
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet