ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:Απροστάτευτος μεγάλος αριθμός δανειοληπτών
Την ύπαρξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα των κόκκινων δανείων επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ στις 10/5. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπάρχει συμφωνία. Κύρια στρατηγική μας ήταν η μη πώληση ή η ύπαρξη μιας μεγάλης μεταβατικής περιόδου για τα κόκκινα και πράσινα δάνεια πρώτης κατοικίας, όπως και για τα επαγγελματικά, βιοτεχνικά και εμπορικά δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Αυτές οι δύο μεγάλες κατηγορίες εξαιρέθηκαν από την απελευθέρωση μέχρι τις αρχές του 2018. Αυτή ήταν η επιδίωξη μας και νομίζω ότι είναι μια συμφωνία η οποία τηρεί τη βασική μας δέσμευση για προστασία της πρώτης κατοικίας».
Ερωτώμενος για την άμεση ή μη απελευθέρωση των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων παραδέχτηκε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν τίθενται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί η άμεση απελευθέρωση τους διευκρίνισε: «Το καθεστώς απελευθέρωσης χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να γίνει. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι η Τράπεζα της Ελλάδος με διαδοχικές της αποφάσεις να ρυθμίσει την αγορά».
Άμεσος κίνδυνος Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για άμεση απελευθέρωση στα funds ακόμη και δανείων άμεσα συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής ξεπερνά τα 140.000 ευρώ. Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται μόνο μια μικρή παράταση έως στις 15 Ιουνίου στη διασφάλιση της μη πώλησης των κόκκινων δανείων στα funds. Η πρώτη αναστολή στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ η τελευταία διαρκούσε μέχρι τις 15/5.
Όσον αφορά τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια για ένταξη τους στο νόμο Κατσέλη, το υπουργείο Οικονομίας, ήδη με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 21/4, παρέτεινε μέχρι τις 30/6 την προθεσμία επικαιροποίησης στοιχείων για τους οφειλέτες των οποίων η κύρια αίτηση υπαγωγής τους στο ν. 3869/2010 εκκρεμούσε έως και τις 19/8/2015.
Διεύρυνση της προστασίας Το μεγάλο ζήτημα παραμένει η προστασία των δανειοληπτών, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Η Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρος, εξηγεί στην «Εποχή» ποιες κατηγορίες δανειοληπτών πρέπει να ενταχθούν σε ένα καθεστώς προστασίας, επειδή δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του νόμου 3869/2010. «Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι τι θα γίνει με όσους έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ενταχθούν στο συγκεκριμένο νόμο. Το αποτέλεσμα είναι η πρώτη τους κατοικία να μένει απροστάτευτη. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η πώληση των δανείων». Διευκρινίζει ότι η μη πώληση των δανείων σε funds δεν εξασφαλίζει αυτόματα την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που μένουν ακάλυπτοι. Τονίζει, όμως, ότι η πώληση σε ξένα funds αυξάνει τις πιθανότητες πλειστηριασμού. Για την ίδια είναι εφικτό να προστατευθούν και οι δανειολήπτες που δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του 3869/2010: «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε οι δανειολήπτες με την εμπορική ιδιότητα να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης τους κατοικίας. Είναι εφικτό να συμβεί αυτό με τη θέσπιση κάποιων κριτηρίων. Δεν είναι εύκολο αυτά να προσδιοριστούν άμεσα. Χρειάζεται να διεξαχθούν οι αναγκαίες μελέτες για το ύψος των δανείων».
Αλέξανδρος Μαυρογένης