ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Νέο μεταβατικό πολιτικό σκηνικό

 foititikes post

Σε διαδικασία μετάβασης φαίνεται πως βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, μετά τις φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης 18 Μαΐου. Σε μια διαδικασία που επιβεβαίωσε την αδιαφορία και την υποτονικότητα του φοιτητικού σώματος, με συμμετοχή μικρότερη και από την περσινή του 50%, η ΔΑΠ παρέμεινε πρώτη έχοντας, όμως, να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα τη συμβολική διάσπαση σχολών κυρίως της Μακεδονίας, που κατέβηκαν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό λίγο κάτω από 10%. Η ΠΚΣ αύξησε λίγο τις δυνάμεις της, παραμένοντας σταθερά δεύτερη και η Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΑΡΔΙΝ) ανέπτυξε μια δυναμική που την οδήγησε στην τρίτη θέση στα πανεπιστήμια, ρίχνοντας την ΠΑΣΠ, που χάνει συνεχώς δυναμική, στην τέταρτη θέση. Το Bloco, η δικτύωση σχημάτων στην οποία συμμετέχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή με ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 1% πανελλαδικά. Και φέτος σημειώθηκαν επιθέσεις αναρχικών ομάδων, που οδήγησαν στην ακύρωση των εκλογών στο Πάντειο και στο Πολιτικό της Νομικής, στη δεύτερη περίπτωση με ευθύνη της ΔΑΠ.

 

 

Η πρωτιά της ΔΑΠ δεν απειλήθηκε ούτε φέτος, παρά την ελεγχόμενη διάσπαση, που εκδηλώθηκε ανήμερα των φοιτητικών εκλογών και αφορούσε παρατάξεις της σε 60 περίπου σχολές κυρίως από Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, οι οποίες με μια αιφνιδιαστική κίνηση ανήμερα των φοιτητικών εκλογών ανακοίνωσαν ότι θα καταγραφούν στα αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Στην κίνηση αυτή συμμετείχε σύσσωμο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο οποίο σπούδασε ο Βασίλης Γεωργιάδης, τελευταίος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το φιάσκο του τελευταίου συνεδρίου της νεολαίας του κόμματος, αλλά και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο τελευταίος αρνήθηκε δημόσια κάθε συμμετοχή στη διασπαστική αυτή κίνηση, η επιρροή, όμως, που ασκεί ακόμα στο εσωκομματικό επίπεδο του ΠΑΜΑΚ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αξίζει να σημειωθεί οτι η ΔΑΠ του Παντείου, με τον Σάκη Ιωαννίδη, επίσης πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, καταγράφηκε κανονικά ως ΔΑΠ στα αποτελέσματα.

Αν θα πάρει μονιμότερα χαρακτηριστικά η διάσπαση αυτή, είναι ακόμα ανοιχτό και εξαρτάται εν πολλοίς από τις κινήσεις του προέδρου της ΝΔ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών αναφέρει οτι η παράταξη έχει τη θέληση να αγωνιστεί για το μέλλον που αξίζει στη νέα γενιά «απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας, απέναντι σε μία κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα χωρίς πυξίδα, αλλά και απέναντι σε όσους επιμένουν να διχάζουν αντί να ενώνουν».

 

Σταθερά δεύτερη

 

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) παγιώνεται στη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνοντας τον καλοδουλεμένο εκλογικό μηχανισμό που διαθέτει, ο οποίος ακόμα και σε περιόδους αναιμικής λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων προσθέτει, έστω και ελάχιστα το ποσοστό της. Σε ανακοίνωσή τους ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημειώνει: «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για μαχητικούς συλλόγους στη γραμμή της αντεπίθεσης ενάντια σε κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο. Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα δεν χωράνε στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

 

Στην τρίτη θέση η ΑΑΣ

Η συνεργασία της ΑΡΕΝ, των ΕΑΑΚ και του ΑΡΔΙΝ (Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία) ανέπτυξε μια δυναμική που της έδωσε τη δυνατότητα να κατακτήσει την τρίτη θέση στα πανεπιστήμια. Μάλιστα σε ορισμένες σχολές κατάφερε να πετύχει αποτελέσματα που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τα μέλη της. Στη Νομική Αθήνας έχασε την πρώτη θέση για λίγες ψήφους από τη ΔΑΠ, αποσπώντας, όμως, τις ίδιες έδρες στο διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου και στην ΑΣΟΕΕ έσπασε την αυτοδυναμία της ΠΑΣΠ μετά από 7 χρόνια. Στο ΕΜΠ, δε, τα σχήματα της εκλογικής συνεργασίας κατέκτησαν την πρώτη θέση σε 5 από τους 9 συλλόγους του ιδρύματος.

Στόχος για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η συνεργασία αυτή να ανοίξει στους φοιτητικούς συλλόγους, συμβάλλοντας στην αναθέρμανσή τους, εν όψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Προτεραιότητα είναι η κοινή πολιτική δράση σε επίπεδο φοιτητικών συλλόγων και κινήματος, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για πολιτική ενοποίηση των σχημάτων. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι η συνεργασία έχει κάνει κάποια βήματα, η σεχταριστική λογική δυνάμεων των ΕΑΑΚ δημιουργεί εμπόδια, που σε πολλές περιπτώσεις (όπως στην περίπτωση της Νομικής) στοίχισε στην εκλογική καταγραφή.

 

Πρώτη καταγραφή

 

Το Bloco, στο οποίο συμμετέχουν και οι δυνάμεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε μια πρώτη καταγραφή η οποία σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε σε ποσοστό γύρω στο 1%. Στόχος της δικτύωσης είναι η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεών της και η γείωσή της σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές σε όλη την Ελλάδα.

 

Σκηνικό που αλλάζει

 

Ο φοιτητικός συνδικαλισμός, όπως έγινε γνωστός τις προηγούμενες δεκαετίες, φαίνεται να χάνει τη δυναμική του. Οι κραταιές παρατάξεις του πάλαι ποτέ δικομματισμού έχουνε χάσει την αίγλη τους, ενώ και η αριστερά δυσκολεύεται να αναπτύξει τους δεσμούς εκείνους με το φοιτητικό σώμα που θα ευνοήσουν την πολιτική του ενεργοποίηση. Το πανεπιστήμιο από έναν κοινωνικό χώρο με ισχυρούς κοινοτικούς δεσμούς, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο transit, μια στάση μεταξύ σπουδών, επισφαλούς εργασίας και ανεργίας. Φαίνεται ότι η κρίση εκπροσώπησης, που απαντήθηκε μερικώς το προηγούμενο διάστημα, είναι ξανά παρούσα στη νεολαία. Το ποιος θα μπορέσει να δώσει την απάντηση είναι ένα ερώτημα ανοιχτό.

Πώς θα ανασυγκροτηθούν οι νεολαίας των αστικών κομμάτων, όταν τα ίδια τους τα κόμματα προωθούν ένα μοντέλο στο οποίο είναι περιττές; Ποια θα είναι η απάντηση της αριστεράς στην κρίση που δημιούργησε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη μια πλευρά το ΚΚΕ χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αναζωογόνηση των φοιτητικών συλλόγων κερδίζει, έστω και ελάχιστο, έδαφος. Από την άλλη οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς καλούνται να ξεπεράσουν διαχωριστικές δεκαετιών, που ίσως να μην έχουν και μεγάλο νόημα πλέον και να αποποιηθούν ταυτοτήτων που συχνά δομούνταν ως αντιπαραθετικές. Κάπου στο ενδιάμεσο οι δυνάμεις που στηρίζουν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμβιβάσουν μια ριζοσπαστική ταυτότητα με τη διαχείριση του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος. Μένει να επιβεβαιωθεί αν τα πανεπιστήμια θα αποτελέσουν ξανά το εργαστήρι του μέλλοντος.

 

Πέτρος Κοντές

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet