ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Με ενωτικό ψηφοδέλτιο άνοδος της Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου οι εκλογές στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) με μια σημαντική επιτυχία για την Αριστερά. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στη συγκρότηση του ενωτικού ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών – Συνεργαζόμενων (Δ.Ε.Σ.-Σ.), το οποίο αποτέλεσαν σκηνοθέτες οι οποίοι ανήκουν σε όλο το φάσμα της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δ.Ε.Σ.-Σ. πήρε 87 ψήφους και κατέλαβε 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣ. Επίσης, κατέλαβε 1 έδρα στην Ελεγκτική Επιτροπή και 1 έδρα στην Πειθαρχική. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς σχεδόν τριπλασίασε τις ψήφους και τετραπλασίασε τις έδρες σε σχέση με την προηγούμενη δύναμη του μονοκομματικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.
Η παράταξη που βρίσκεται στη διοίκηση της ΕΕΣ εδώ και 16 χρόνια, έλαβε 7 έδρες στο ΔΣ, 2 έδρες στην Ελεγκτική και δύο στην Πειθαρχική, πράγμα που σημαίνει πως σε κάθε όργανο απώλεσε από μία έδρα σε σχέση με τις εκλογές του 2013.
Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών-Συνεργαζόμενοι που θα συμμετέχουν ως αντιπολίτευση στη διοίκηση της ΕΕΣ, έχοντας πλήρη συνείδηση των ευθυνών τους και γνωρίζοντας τη δύναμη της αριστεράς στη διάδοση των ιδεών και τη συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων, υπόσχονται να ανταποκριθούν επάξια στο ρόλο της εκπροσώπησης του κλάδου και να δώσουν έντιμο αγώνα τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, όσο και για το ευρύτερο δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Θα προτείνουν και θα διεκδικήσουν μέτρα για:
- την αντιμετώπιση των συνεπειών των μνημονιακών νόμων και της κρίσης,
- τη στήριξη και την πλατιά διάδοση της οπτικοακουστικής και θεατρικής τέχνης και των δημιουργών τους,
- την απαλλαγή από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ιδιωτικών ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών γραφείων εντός και εκτός Ελλάδας,
- την απόδοση του 1,5% ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών,
- επαναφορά του ειδικού δικαιώματος στο εισιτήριο των κινηματογραφικών αιθουσών με τη μορφή που αυτό αποδίδεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- την οπτικοακουστική και θεατρική παιδεία.

Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων

Το θέατρο Επί Κολωνώ διοργανώνει για όγδοη χρονιά το φεστιβάλ Off-Off Athens του 2016, από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Τρίτη 28 Ιουνίου. Η φυσιογνωμία του είναι πλουραλιστική και γι’ αυτό δεν μπαίνουν καλλιτεχνικά κριτήρια επιλογής. Οι ομάδες πειραματίζονται ελεύθερα και συναντώνται δημιουργικά μεταξύ τους όπως και με το κοινό. Ο χώρος διατίθεται στις ομάδες δωρεάν. Κάθε βραδιά παρουσιάζονται οι παραστάσεις δύο διαφορετικών ομάδων, ενώ η κάθε ομάδα πραγματοποιεί δύο παραστάσεις σε δύο συνεχόμενες μέρες.
Σημειώνουμε τις πρώτες παραστάσεις (28 Μαΐου - 4 Ιουνίου): «Ντεγκά Υπέρ Αδυνάτου (προσχέδιο)»: Μια συνάντηση του Λυσία με τον Ντεγκά από την ομάδα 1+1=1, «Αμοντάριστα Πλάνα» από την ομάδα 1:4,«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», μια παράσταση πάνω στο ομώνυμο έργο του Α. Τσέχωφ με προσθήκη κειμένων σε σκηνοθεσία Θοδ. Σκυφτούλη, «Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών» του Δημήτρη Δημητριάδη από την ομάδα Work in progress, «Οι κοσμοναύτες» του Γ. Καραχρήστου από την ομάδα ΚΑΣΤΑ, το βραβευμένο έργο της Άνελλη Ξηρογιάννη «Άγριος Πελαργός» από την ομάδα CACTοὖς, «Όνειρα» του Νεκτάριου Μπουτεράκου από τους Alitexnes.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο του θέατρου Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94): 210 5138067.

Δύο σημαντικοί συγγραφείς

Το Πειραματικό Θέατρο Τέχνης της εταιρείας Τέχνης και Πολιτισμού «Πλεύση στο Αιγαίο» παρουσιάζει δραματοποιημένα «To παιδί της ανοιχτής θάλασσας, του Ζιλ Σιπερβιέλ και «Το τραγούδι του αύριο» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε σκηνοθεσία Νίκου Ιορδανίδη, με αφηγητές την Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, τον Νίκο Ιορδανίδη και την μικρή Μαρίνα Ιορδανίδη. Τις ιστορίες χρωματίζουν με τους ήχους τους, η Ελένη Μπελιμπασάκη στο πιάνο και η Αγγελική Χριστοδούλου στο φλάουτο.
Η μοναξιά του ανθρώπου στην αναζήτηση του ίδιου του του εαυτού, το μοίρασμα ανάμεσα σε δύο τόπους το ίδιο αγαπημένους, η μαγεία της θάλασσας που ενώνει αλλά και χωρίζει, το μέγα μυστήριο του χρόνου, το υπέροχο βίωμα της αγάπης και η μελαγχολική εμπειρία του αποχωρισμού, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία της γραφής δύο σημαντικών συγγραφέων.
Η δραματοποίηση των δύο ιστοριών βασίζεται σε ένα συνδυασμό θεατρικού αναλογίου, θεάτρου μαριονέτας και υποκριτικής με σκοπό να φωτίσει με το λόγο και τη μουσική δύο εξαιρετικά κείμενα που απευθύνονται κυρίως στο συναίσθημα και την καρδιά...
Η παράσταση, που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού αλλά και σε μεγάλους, θα δοθεί, καιρού επιτρέποντος, στην αυλή του Ιδιόμελου (Ελευθερίου Βενιζέλου 17 & Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι, πλησίον ΗΣΑΠ, τηλ. 210 6817042), το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 8μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με εθελοντική συνεισφορά.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet