Προτάσεις για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Habemus, όχι Πάπα βεβαίως, αλλά Φεστιβάλ και μάλιστα με ικανοποιητικό πρόγραμμα, παρόλο που ο νέος διευθυντής του, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είχε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του. Και του το αναγνώρισαν όλοι. Πρώτη φορά δεν είχαμε γκρίνιες, έστω μεγάλες γκρίνιες, και παραλειπόμενα, ίσως γιατί για πρώτη φορά όλοι καταλάβαμε τη σημασία του θεσμού και συνειδητοποιήσαμε τι θα σήμαινε η αναβολή όλου του Φεστιβάλ ή έστω μέρους των εκδηλώσεών του.
Στο πρόγραμμα, που για το μέρος που ξετυλίγεται στην Αθήνα ενισχύονται ιδιαίτερα οι χώροι της Πειραιώς 260, ενώ παρατηρούμε ένα μεγαλύτερο από άλλες χρονιές άνοιγμα σε νέους χώρους που μέχρι τώρα δεν είχαν ή είχαν μικρή σχέση με το Φεστιβάλ, έχουμε 26 θεατρικές παραστάσεις, 10 χορευτικές, 20 μουσικές και 2 εικαστικές δράσεις. Στο θέατρο της Επιδαύρου θα γίνουν 7 παραστάσεις και 6 στην μικρή Επίδαυρο. Κατά τη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ από πλευράς θεάτρου έχουμε δυο μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής, τον Ρομέο Καστελούτσι με τον «Julius Caesar, Spared parts» και τον Οσκάρας Κορσουνόβας με τον «Άμλετ». Και οι δύο παραστάσεις εντάσσονται στον κύκλο εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ. Από τις υπόλοιπες ξένες παρουσίες ξεχωρίζει ο ελβετός Μίλο Ράους με το «Dark Ages» που μιλά για την ιστορία των πρόσφατων πολέμων στην Α. Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που τους βίωσαν και το περίφημο θέατρο Βαχτάγκοφ της Μόσχας που συμπράττει με το Εθνικό μας για το ανέβασμα του «Οιδίποδα Τυράννου» από τον λιθουανό σκηνοθέτη Ρίμας Τούμινας (έχουμε ξαναπεί πόσο σημαντικό είναι το λιθουανικό θέατρο).
Οι συμπράξεις ελλήνων καλλιτεχνών (μεμονωμένα ή ως σχήματα) είναι ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά του φετινού φεστιβάλ όπως και η κεντρική θέση των νεανικών σχημάτων στον προγραμματισμό, πράγμα που εξηγείται από τις ανάγκες που δημιούργησαν οι φετινές συνθήκες, η οικονομική δυσκολία αλλά και, γιατί όχι, η ανάγκη για μια φρέσκια πρόταση της ελληνικής δημιουργίας. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τους Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη σε μια ακόμη συνεργασία με τον συγγραφέα Ευθύμη Φιλίππου, «Απολογίες 4 και 5», τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και το Skrow Group Theatre στο «Αβαρία, πράγματα που άφησα πίσω», τους ΑΤΟΝαλ και τη Σοφία Μαραθάκη με το «La Dispute», που βασίζεται στη φιλονικία του Μαριβώ, τον Γιάννη Καλαβιανό που σκηνοθετεί τον ΘΟΚ με την «Τάξη μας» του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ και την Έλλη Παπακωνσταντίνου με τους ODC Ensemble στο Re- volt Athens. Από το αρχαίο θέατρο, στην Επίδαυρο, τράβηξαν την προσοχή μας οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Τ. Γκραουζίνις, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σ. Λιβαθηνού (σύμπραξη Εθνικού, ΚΘΒΕ και ΘΟΚ) και οι «Πέρσες» του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.Α.Μ.Α (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Από τις δηλώσεις του Θεοδωρόπουλου στην παρουσίαση του προγράμματος κρατούμε ιδιαιτέρως δύο: το άνοιγμα στην πόλη και, κυρίως, την υπόσχεση για δράσεις που θα αποτελέσουν έργο υποδομής για την υποστήριξη της θεατρικής γραφής και της δραματουργίας του χορού στη χώρα μας. Για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος στο Λύκειον της Επιδαύρου, που θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες.
Με χαμηλό προϋπολογισμό, μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ήδη ο Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως το ένα θα πάει στα προηγούμενα χρέη του θεσμού, ο νέος διευθυντής φαίνεται να ξεκινά με μια διάθεση νοικοκυρέματος: συζητά τη μεταφορά των υπηρεσιών σε φτηνότερο κτίριο, την αγορά μόνιμου εξοπλισμού (1 εκατομμύριο το χρόνο για ενοίκιο δήλωσε, ενώ 2 κοστίζει η αγορά του). Έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερα κονδύλια για παραγωγές. Ξεκινά επίσης και με το βλέμμα στραμμένο ήδη στο τέλος της θητείας του: «Ξέρω ότι είναι γλυκιά και επικίνδυνη η εξουσία. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω ότι πρέπει να μείνω πάρα πολύ. Σε μια μεγάλης διάρκειας θητεία γίνεσαι καθεστώς» δήλωσε στο Βήμα και η δήλωσή του μας φάνηκε συνετή και υποσχετική έργων.
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.


Μ.Τ.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet