Δέσμευση για  ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας του φορέα

hatzimihali

Στο πλαίσιο της ημερίδας «HIV/AIDS & Διακρίσεις: Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος», ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ ζήτησε δημόσια συγνώμη για την ανάμειξη του Οργανισμού στη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών το 2012: «Στέκομαι απέναντί σας με σεβασμό και θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη εξ ονόματος του Οργανισμού που – αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων – καθοδηγήθηκε από σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις.»
Βάσει της Υγειονομικής Διάταξης 39Α του Λοβέρδου, που καταργήθηκε οριστικά την άνοιξη του 2015, οροθετικές γυναίκες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV από υγειονομικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ,  προφυλακίστηκαν για κακουργήματα και διαπομπεύτηκαν όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Μεταξύ όλων των άλλων παραβιάσεων καταπατήθηκαν βασικά δικαιώματα που σχετίζονται με την έγκριση του ανθρώπου σε ιατρικές εξετάσεις, και το ιατρικό απόρρητο καθώς τα αποτελέσματα δόθηκαν χωρίς την έγκρισή τους τόσο στην αστυνομία όσο και στην δημοσιότητα.
Το δίδυμο Λοβέρδου-Χρυσοχοΐδη χρησιμοποίησε έντεχνα το φόβο για το AIDS, απόρροια της απουσίας ενημέρωσης του κόσμου από το ίδιο το κράτος,  «φόρτωσε» στις γυναίκες αυτές όλη την επιδημία του HIV-AIDS στην Ελλάδα, σχηματίζοντας την εντύπωση ότι αφού συνελήφθησαν η χώρα «καθάρισε» από το AIDS. Μια εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012.
Ακόμα και  η σταδιακή απελευθέρωση τους  γυναικών μετά την πλήρη αθώωση τους από τα κατηγορητήρια που τους ασκήθηκαν θεωρήθηκε μεθοδευμένη, καθώς μια ομαδική αποφυλάκιση θα δημιουργούσε αντιδράσεις και ερωτηματικά για την αρχική σύλληψή τους.

Έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην ίδια ημερίδα ο Ρόζενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι «ως νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύουμε στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν αδύνατη στο μέλλον την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την πιο πλήρη και ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας.»
Η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου θεσμικού πλαισίου του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύεται όλο και πιο άμεση μετά και τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα και αφορούν οικονομικά, αλλά και λειτουργικά προβλήματά του. Μάλιστα, θεσμοθετήθηκε πια η δυνατότητα ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας, πού μέχρι τότε εξαιρούνταν.
Η πρόσφατη έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης  Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έφερε στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία που αφορούν τον φορέα και αναδείχθηκαν ουσιαστικά προβλήματα στη διοικητική του δομή, οργάνωση και λειτουργία.

Μακρύς κατάλογος ατασθαλιών

Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε επίπεδο προμηθειών πάσης φύσεως, μισθοδοσίας και οργάνωσης, για το σύνολο των πληρωμών του 2014. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,8 εκατ. αφορούν τον τομέα της επικοινωνίας (εκστρατείες  ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, εκτυπώσεις ενημερωτικού υλικού, προβολή δράσεων μέσω ΜΜΕ κλπ) και τα περίπου 10 εκατ. ευρώ σε άλλες προμήθειες πάσης φύσεως, όπως φάρμακα, φύλαξη, καθαριότητα, τηλεπικοινωνίες, σίτιση ξενώνων, γραφική ύλη κ.λπ.
Διαπιστώθηκαν πιο συγκεκριμένα ελλείψεις στο θεσμικό πλαισίου λειτουργίας, προβληματική οργάνωση των υπηρεσιών,  μη τήρηση λογιστικών βιβλίων (το ΚΕΕΛΠΝΟ σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 15-3-2016 επιστολή της ΔΟΥ Δ’ Αθηνών έχει - από την δήλωση έναρξης εργασιών του έως σήμερα- απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση), ανυπαρξία διαδικασιών για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, προσλήψεις προσωπικού με διαδικασίες που δεν εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα ως προς τον τρόπο επιλογής, μη νόμιμες και αχρεώστητες καταβολές αποδοχών σε προσωπικό- απασχολούμενους και χορήγηση επιδομάτων που δεν προβλέπονται από τις ισχύουσες για τον φορέα διατάξεις, μη τήρηση κανόνων δημοσιότητας και πληροφόρησης.
Ειδικά για τις πληρωμές και χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφημιστικές καμπάνιες και επικοινωνία, ακόμα και για ασθένειες που δεν ήταν αρμοδιότητας του, ο κατάλογος προβλέπεται να είναι μακρύς, καθώς δημοσιεύματα των προηγούμενων μόλις ημερών,  προσθέτουν στη λίστα των χορηγούμενων μέσων από το ΚΕΕΛΠΝΟ την εταιρεία ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ του Α. Κοτσώνη, που βρίσκεται προφυλακισμένος με την κατηγορία του φυσικού αυτουργού στην υπόθεση ηρωίνης με το πλοίο Noor1.
Η πρόσφατη ιστορία με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κάλυψη θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, που για πρώτη φορά γίνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ ύστερα από αίτημα του υπουργείου Υγείας ως εποπτευόμενου φορέα, ανέδειξε με πολύ έντονο τρόπο την αντίδραση του προηγούμενου πελατειακού και αδιαφανούς συστήματος που δημιούργησε και συντηρούσε όλες τις παραπάνω διαδικασίες. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, αντικατέστησε πρόσφατα τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο τη διοικητική, λειτουργική και θεσμική εξυγίανση ενός φορέα πολύ κρίσιμου για τη Δημόσια Υγεία με παρελθόν όμως, αδιαφανούς διαχείρισης,  ευνοιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, κομματικών διορισμών και διαφθοράς.

Έλενα Χατζημιχάλη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet