down

Αναγκαία φαντάζει η κρατική παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, που καλείται να λύσει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο μοναδικός Σύλλογος στην Ελλάδα, που συνεισφέρει εδώ και 27 χρόνια στην εκπαίδευση και ομαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων με σύνδρομο Down, βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση του πολύτιμου κοινωνικού του έργου. Τα μέλη του συλλόγου είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη λειτουργία του, δηλώνουν, όμως, ότι αυτή θα υποβαθμιστεί σημαντικά αν δεν εξασφαλιστεί η συνέχιση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.

Μείωση εσόδων λόγω κρίσης

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του συλλόγου συμμετέχουν παιδιά και ενήλικα άτομα ηλικίας μέχρι 67 ετών. Στην περίπτωση που αυτά δεν συνεχιστούν, εκατοντάδες άτομα θα μείνουν χωρίς απασχόληση και θα κινδυνεύσουν με απώλεια των δεξιοτήτων που απέκτησαν μετά από χρόνια προσπάθεια. Η χρηματοδότηση του συλλόγου βασιζόταν στις συνδρομές των γονέων και στις δωρεές φορέων και ιδιωτών. Έσοδα υπήρχαν, επίσης, από τη λειτουργία του εργαστηρίου επαγγελματικής κατάρτισης και από την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Με δεδομένο, όμως, το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και την έλλειψη συνεργασίας από την Πολιτεία, ο Σύλλογος καλείται να βρει τρόπο να συνεχίσει τη λειτουργία του, χωρίς να αφήσει απλήρωτους τους υπαλλήλους, που έχουν εργαστεί για χρόνια σ’ αυτόν και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση του έργου του.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης, μιλά στην «Εποχή» για την πορεία του συλλόγου και τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης: «Όλα αυτά τα 27 χρόνια δράσης ο Σύλλογος ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Οι ανάγκες του μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς επιχορήγηση. Κάποια στιγμή, όμως, κατέστη αναγκαίο να αναβαθμιστούν τα προγράμματα. Χρειαζόμασταν εξειδικευμένο προσωπικό. Στο εργαστήριο επαγγελματικής κατάρτισης τα παιδιά έφτιαχναν μπομπονιέρες στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση καλύπταμε τις ανάγκες μας. Τότε άρχισαν να μειώνονται τα έσοδα από τις μπομπονιέρες και τις δωρεές. Ξεκινήσαμε τις απαραίτητες ενέργειες για να πάρουμε κρατική επιχορήγηση».

Αδυναμία πληρωμής εργαζομένων

Η εξασφάλιση της επιχορήγησης για το σύλλογο συνάντησε σοβαρά εμπόδια. Ο Σταύρος Τσιφλίκης εξηγεί το γιατί: «Κρατική επιχορήγηση δικαιούνται τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Πρακτικά ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, εφόσον παρέχουμε όλα όσα προβλέπονται για ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας και διημέρευσης. Στον ημιυπόγειο ιδιόκτητο χώρο μας, εμβαδού 450 τ.μ, διαθέτουμε αίθουσες διδασκαλίας, πολλαπλών χρήσεων και γυμναστήρια. Σύμφωνα με το νόμο ο χώρος πρέπει να είναι ισόγειος». Οι διατάξεις του νόμου ανάγκασαν το Σύλλογο να καταφύγει στη λύση της αλλαγής χρήσης του χώρου. Το ποσό των 100.00 ευρώ, όμως, για να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή, φάνταζε απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα του Συλλόγου.
Το 2014 με τη θέσπιση ενός ευνοϊκότερου νόμου το παράβολο μειώθηκε στα 30.000 ευρώ. Λύση στο πρόβλημα, ωστόσο, δεν δόθηκε, με το Σύλλογο λόγω της όξυνσης της κρίσης, να αδυνατεί να καταβάλλει το συγκεκριμένο ποσό. Οι εκκρεμότητες από το παρελθόν έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, όπως περιγράφει ο Σταύρος Τσιφλίκης. «Φτάσαμε σήμερα, το Μάιο του 2016, να μην έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλλουμε τους μισθούς των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι είναι εννέα και εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Χωρίς αυτούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την κοινωνική ένταξη των παιδιών. Για τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει έχουν προσπαθήσει σκληρά για χρόνια. Αν διακοπούν τα προγράμματα μπορούν σε 3-4 μήνες να πάνε χαμένες οι προσπάθειες 7 έως και 10 χρόνων».

Επιτακτική η εύρεση λύσης

Για τον ίδιο, η Πολιτεία μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο δραματικής υποβάθμισης της λειτουργίας του Συλλόγου, μέσω κάποιας έκτακτης κρατικής επιχορήγησης ή με την κατάθεση της κατάλληλης τροπολογίας. Καθιστά σαφές τι θα συμβεί αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο καίριο ζήτημα της χρηματοδότησης. «Αν δεν θέλουμε να χρωστάμε στην Εφορία και σε εργαζόμενους με χρόνια προσφορά στο έργο του Συλλόγου, τους οποίους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους, την 1η Ιουνίου θα πρέπει να σταματήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς θα συνεχίσουμε την λειτουργία του Συλλόγου. Θα είμαστε εκεί, να φροντίζουμε τα παιδιά μας. Θα πρόκειται, όμως, στην ουσία για ένα κέντρο φύλαξης από τους γονείς. Ο λόγος ύπαρξης του Συλλόγου είναι άλλος, είναι η παροχή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μέσα από αυτά τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες και συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή της πόλης».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουΐκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας του συλλόγου. Συγκεκριμένα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παρασκήνιο 104,9 FM»: «Λύση θα δοθεί. Αυτός ο Σύλλογος δεν πρέπει να κλείσει και δεν θα κλείσει, θα το φροντίσουμε. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το δεχτούμε αυτό για ένα σύλλογο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει περίπου 400 οικογένειες, οι οποίες επωφελούνται από αυτόν. Μιλάμε για παιδιά με το σύνδρομο Down, που είναι ολυμπιονίκες, για παιδιά που είναι μέσα στην παραγωγική διαδικασία της χώρας».

Αλέξανδρος Μαυρογένης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet