Πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν να μεταφερθούν από τον καταυλισμό της Ειδομένης,  Τρίτη 24 Μαΐου 2016. Με επιχείρηση που οργανώθηκε από την ΕΛΑΣ άρχισε η σταδιακή απομάκρυνση από τον καταυλισμό της Ειδομένης  όλων των προσφύγων και μεταναστών και η μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Την πλήρη εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης αποφάσισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και την υποχρεωτική μεταφορά των προσφύγων στα επίσημα κέντρα φιλοξενίας.
Η επιχείρηση της αστυνομίας διήρκησε τρεις μέρες, από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη το πρωί, και συνολικά μεταφέρθηκαν περίπου 4.000 πρόσφυγες, καθώς ήδη πολλοί είχαν αποχωρήσει από μόνοι τους τις προηγούμενες μέρες, αφού δεν είχαν ενημερωθεί ακριβώς για το τι θα σημαίνει αυτή η δράση, γεγονός που τους προκάλεσε φόβο και ανησυχία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η μεταφορά από το Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.
«Η γνώμη των προσφύγων για την υποχρεωτική μεταφορά τους ήταν διχασμένη, κάποιοι ήταν αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν σε καλύτερες συνθήκες και κάποιοι όχι. Γενικά, όμως, όλοι το είχαν πάρει απόφαση ότι θα αποχωρήσουν από τον καταυλισμό, ακόμα και αυτοί που αποφάσισαν να φύγουν τελευταίοι. Η επιχείρηση της αστυνομίας εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς διαφωνίες, κακομεταχείριση ή πίεση. Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώσαμε ήταν αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης των προσφύγων για το που θα οδηγηθούν ακριβώς, τι θα τους συμβεί από εδώ και πέρα κτλ, για το οποίο θα έπρεπε να είχε υπάρξει μέριμνα», περιγράφει η Κατερίνα Γούλα από την ΜΚΟ Πράξις, υπεύθυνη συσσιτίου στο πεδίο.
Οι πρόσφυγες, παρότι θα βρεθούν μετά από τόσο καιρό σε ανθρώπινες συνθήκες, παραμένουν ανήσυχοι, όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Γούλα, καθώς ο σημαντικότερος προβληματισμός τους συνεχίζει να είναι το ταξίδι στην Ευρώπη, το πότε και πώς θα γίνει. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα κύρια μελήματα του υπουργείου, καθώς, εκτός ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των προσφύγων, θα διευκολύνει και τη συνεργασία μαζί τους, αφού η διευθέτηση του θέματος θα μειώσει την απόγνωση που νιώθουν και ιδιαίτερα όσων έχουν οικογένεια που τους περιμένει στο εξωτερικό και έχουν χωριστεί για μεγάλο διάστημα.

Η αστυνομία «κλέβει» δουλειές

Αν και η επιχείρηση της εκκένωσης ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις, όσον αφορά στο ζήτημα της ενημέρωσης η διαχείριση ήταν λάθος τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία, καθώς απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε φωτορεπόρτερ και κάμεραμαν, επιτρέποντας μόνο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τη λήψη φωτογραφιών.
«Θεωρούμε την απαγόρευση απαράδεκτη. Ούτως ή άλλως δεν θα άλλαζε κάτι να τραβούσαμε εικόνες από μακριά, μαζί με τον αξιολογότατο συνάδελφο του ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση, κυκλοφορούσαν στο site της αστυνομίας φωτογραφίες και βίντεο από το ελικόπτερο. Δηλαδή από εμάς στέρησαν τη δουλειά μας και από την κοινωνία τη σωστή ενημέρωση», καταγγέλλει στην «Εποχή» ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης φωτορεπόρτερ.
Η απαγόρευση δικαιολογήθηκε από την αστυνομία με το επιχείρημα της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Παρόλα αυτά, μεγαλύτεροι και σοβαρότεροι κίνδυνοι προκύπτουν από την έλλειψη ή παρεμπόδιση της ενημέρωσης, καθώς η παρουσία των δημοσιογράφων καθιστά λιγότερη πιθανή τη χρήση αστυνομικής βίας, ή ακόμα και αν αυτή σημειωθεί, θα καταγραφεί και θα υποχρεώσει σε αναζήτηση των υπευθύνων.
Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, νιώθουν ασφάλεια με την παρουσία των δημοσιογράφων και επιθυμούν την αξιοπρεπή δημοσιότητα, γιατί έτσι ενημερώνεται και ευαισθητοποιείται ο κόσμος για το πρόβλημά τους, προσφέροντας αλληλεγγύη, όπως έγινε στην Ελλάδα, ενώ ακόμα και για την ιστορική καταγραφή του φαινομένου είναι απαραίτητη η σωστή και πλήρης κάλυψή του από δημοσιογράφους και όχι αστυνομικούς.
«Είναι η τρίτη απαγόρευση, όσον αφορά την Ειδομένη, και αποτελεί μεγάλη ήττα για την ελευθερία του Τύπου. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξαναγίνει, πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Ζήτημα είναι και αν θα μας επιτρέψει η κυβέρνηση την πρόσβαση στα κέντρα φιλοξενίας, κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους και με απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα των προσφύγων βέβαια. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει απρόσιτα γκέτο ή ένταξη των προσφύγων σε μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία», καταλήγει ο Μάριος Λώλος.

Ρεπορτάζ: Τζέλα Αλιπράντη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet