italia

Εντείνονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων, με το Δημοκρατικό Κόμμα να αισθάνεται στο σβέρκο του την καυτή ανάσα του Κινήματος. Ο Ρέντσι κατηγόρησε τους υποψηφίους του Κινήματος ότι είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου της εταιρίας Καζαλέτζιο (εταιρία webdesign που έστησε το blog του Γκρίλλο, στην οποία εναπόκειται ο έλεγχος της τήρησης του εσωτερικού κανονισμού του Κινήματος) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο ανταπάντησε ότι ο Ρέντσι έχει υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τα μεγάλα λόμπι της χώρας που τον κρατούν δεμένο χειροπόδαρα.
Αφορμή για την όλη συζήτηση στάθηκε το γεγονός ότι η Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφια των 5 Αστέρων στη Ρώμη, έχει υπογράψει ένα είδος ιδιωτικού συμφωνητικού που αναθέτει την επιλογή των συνεργατών της στην εταιρία Καζαλέτζιο, και όπου προβλέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στους δημάρχους από την μιλανέζικη εταιρία, εφόσον αυτοί προβούν σε πράξεις που αντιβαίνουν στις αρχές των 5 Αστέρων.
Δημοσκοπήσεις

ΡΩΜΗ: Παρά τις αντιπαραθέσεις όμως οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την Βιρτζίνια Ράτζι ως την αναμενόμενη νικήτρια του πρώτου γύρου, με 30%, ενώ ο Ρομπέρτο Τζακέττι, του Δ.Κ., δεν έχει ακόμη σιγουρέψει την παρουσία του στον δεύτερο γύρο, έχοντας 24% απέναντι στο 23% της Τζόρτζια Μελόνι, υποψήφιας με το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia. Η τελευταία, για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, δεν δίστασε την περασμένη εβδομάδα να υποσχεθεί ότι, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, πρώτο της μέλημα θα είναι να αφιερώσει έναν δρόμο στη μνήμη του Τζόρτζιο Αλμιράντε, ιστορικού ηγέτη του πρώτου μαζικού ιταλικού νεοφασιστικού κόμματος. Ο υποψήφιος της αριστεράς Στέφανο Φασίνα συγκεντρώνει το 8%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό, αν κάποιος λάβει υπ’ όψη του ότι μόλις στην 16 Μαΐου ήρθη ο αποκλεισμός του ψηφοδελτίου του από τη συμμετοχή στις εκλογές.
ΜΙΛΑΝΟ: Σε κλίμα πρωτοφανούς αβρότητας και χαμηλών τόνων διεξάγεται η προεκλογική μάχη στο Μιλάνο, με τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς Στέφανο Παρίζι και του Δημοκρατικού Κόμματος Τζουζέπε Σάλα να μοιάζουν να είναι οι πρώτοι που έχουν συνείδηση της απόλυτης ταυτότητας του προγράμματος και του βιογραφικού τους. Οι δύο υποψήφιοι, με κοινό παρελθόν ως επιτυχημένοι μάνατζερ στον ιδιωτικό τομέα και μετέπειτα θητείες σε κομβικές θέσεις στη διαχείριση του δήμου, συνεχίζουν την κατοπτρική τους πορεία και στις δημοσκοπήσεις, όπου και οι δύο εμφανίζονται να κατακτούν το 38% στον πρώτο γύρο, ενώ η διαφορά μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο ταλαντεύεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Ο Μπαζίλιο Ρίτσο, υποψήφιος της αριστεράς, πληρώνει την καθυστέρηση της συσπείρωσης γύρω από το όνομά του με ποσοστά που δυσκολεύονται να φτάσουν το 5%.
ΝΑΠΟΛΗ: Στη Νάπολη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επανεκλογή του νυν δημάρχου, Λουίτζι ντε Ματζίστρις (πρώην εισαγγελέας και ανεξάρτητος υποψήφιος προσκείμενος στη ριζοσπαστική αριστερά), θα είναι εύκολη υπόθεση απέναντι στους πολύ αδύναμους αντιπάλους του της δεξιάς και του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού ήδη από τον πρώτο γύρο τα ποσοστά του ξεπερνούν το 40% και η διαφορά του κινείται στις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες.
ΤΟΡΙΝΟ: Το Τορίνο είναι η μοναδική άλλη πρωτεύουσα περιφέρειας όπου σημειώνεται καλή εμφάνιση των 5 Αστέρων, με την υποψήφιά τους Κιάρα Απεντίνο να έχει κατακτήσει με σιγουριά την παρουσία της στον δεύτερο γύρο. Ελάχιστες φαίνεται όμως να είναι οι πιθανότητες ��α επικρατήσει τελικά του νυν δημάρχου Πιέρο Φασίνο, ιστορικού στελέχους του Δ.Κ. και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Πρόντι και Ντ’Αλέμα.

Βολιδοσκοπώντας τη συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «οι δημοτικές εκλογές δεν είναι πολιτικές». Αποδεικνύει όμως το αντίθετο, εμπλέκοντας συνεχώς το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή του συντάγματος στην προεκλογική εκστρατεία.
Τις τελευταίες μέρες το ΔΚ έχει εμπλακεί και σε πολεμική με την Ένωση Αντιστασιακών, εξαιτίας μιας φράσης που είπε η υπουργός Μπόσκι, σχετικά με το δημοψήφισμα του φθινοπώρου, σύμφωνα με την οποία «Οι αληθινοί παρτιζάνοι ψηφίζουν «ναι»», ενώ η Ένωση έχει δηλώσει επίσημα την προτίμησή της στο «όχι».
Το ΔΚ, στην εκστρατεία του για το «ναι» εντάσσει ερήμην τους και τα σύμβολα της αριστεράς που έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως ο Πιέτρο Ινγκράο και η Νίλντε Ιότι, βάζοντας τα πρόσωπά τους στις αφίσες που προπαγανδίζουν το «ναι» και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συγγενών τους και των αριστερών πολιτών.
Όλα δείχνουν πως ο Ματέο Ρέντσι, υπό την πίεση της ανόδου των 5 Αστέρων, έχει επιλέξει να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια βολιδοσκόπηση εν όψει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αδιαφορώντας για τα επί μέρους πολιτικά ζητήματα της κάθε πόλης και ειδικά της Ρώμης, της πόλης που καμία πολιτική δύναμη κατά βάθος δεν θέλει πλέον να κυβερνήσει.

Τόνια Τσίτσοβιτς- Πιέτρο Ραντίν
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet