V for Visibility!

Ο «Θεατής» με τα βραβεία δεν έχει γενικά καλές σχέσεις, παρότι χρήσιμα, δεν θα το αρνηθούμε, πλην όμως… Σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση ωστόσο. Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, στις 8.30μ.μ., στο θέατρο «Κνωσός» (Κνωσού 11 & Πατησίων 195 - Πλατεία Αμερικής , 11253, Αθήνα) θα απονεμηθούν τα φετινά βραβεία «Queer Theatre Awards», εκδήλωση που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά και εντάσσεται στο «Athens Pride Week 2016», υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride. Τα βραβεία απονέμονται σε θεατρικές δημιουργίες που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προάγουν «την ορατότητα των queer θεματικών και της διαφορετικότητας στο θέατρο».
Παραθέτουμε από το δελτίο Τύπου: «Τα Queer Theatre Awards αγκαλιάζουν κάθε έκφανση του διαφορετικού και του ανατρεπτικού σε ορίζοντα φύλου ή σεξουαλικότητας. Εδώ και πέντε χρόνια αναδεικνύουν τις προσπάθειες για την περήφανη προβολή queer χαρακτήρων και θεματικών στο θέατρο. Μια σημαντική αποστολή, στον απόηχο μιας πρόσφατης δύσκολης χρονικής περιόδου όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης. Το θέατρο με LGBTQI/ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφί, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) θεματολογία και πρωταγωνιστές αποτελεί πάντα μια πράξη επαναστατική, επειδή προκαλεί την παγιωμένη αντίληψη για το κοινωνικό φύλο και προβάλλει την ελευθερία αυτοπροσδιορισμού στην εικόνα και την ερωτική επιθυμία. Για αυτό το λόγο αξίζει ακόμα περισσότερο σήμερα να δοθεί ορατότητα σε όλες τις αξιόλογες προσπάθειες γύρω από αυτό».
Ανάμεσα στις υποψήφιες παραστάσεις βρίσκουμε τις: «Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες», «Victor/Victoria», «Γιορτή», «Happy Ντεθ Day», «Ο Κύριος του Τζακ», «Μηχανικοί Καταρράκτες», «Ντε Σαντ στη Ζυστίν», «Περί Φύσεως», «Σκοτεινή Πέτρα», «Smiley», «Συνέβη σε Χάλκινη Άμμο» και «Την Λένε Εύα». (Οι αναλυτικές υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί στον επίσημο ιστότοπο www.gaytheatre.gr)
Την εκδήλωση σκηνοθετεί ο Δημήτρης Κομνηνός και παρουσιαζουν οι: Δημήτρης Μακαλιάς και Μίνως Θεοχάρης.

 

Στο Ίδρυμα Κακογιάννη

* Η παράσταση «Ο δάσκαλος μας ο Σοπενχάουερ» (βραβευμένα μονόπρακτα πέντε νέων δραματουργών), σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, πρόκειται για πέντε μονόπρακτα νέων συγγραφέων που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του 7ου διαγωνιστικού Pocket Theatre Festival Αθηνών (Δεκέμβριος 2015), στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Αποτυπώνουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις τα πολλαπλά πρόσωπα της δυστυχίας του σύγχρονου ανθρώπου με γερές δόσεις σαρκασμού και γέλιου. Πρόκειται για τα έργα: «Ναι» της Δανάης Δημητροπούλου, «Το πάρτι μετά το πάρτι» της Παναγιώτας Δημοπούλου, «Οι κουτσουλιές» της Βίκης Κέκη, «Παρασκευή και 13 του σωτηρίου έτους 205» της Λένας Ταχμαζίδου και «Νεφελώματα» της Μαρίας Τσατσάκη. Τα συνδετικά κείμενα της παράστασης έγραψε ο Θράσος Καμινάκης. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Π. Γιαλίτσης, Α. Γκέρτσος , Ν. Δαλιάνης, Κ. Δημητρίου, Ε. Διαμαντοπούλου, Κ. Κάκαρα, Α. Καρακατσάνη, Ν. Κοντυζάς, Π. Κτωρίδης, Ει. Κωνσταντίνου, Μ. Μαγουλά, Δ. Μπαχά, Ει. Χούντα.
Παραστάσεις: Από Παρασκευή 10 έως και Πέμπτη 16 Ιουνίου καθημερινά, στις 9μ.μ.

* «Ο παρίας» του Α. Στρίνμπεργκ, σε μετάφραση Ευθύμη Αντωνόπουλου και σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, επικεντρώνεται στην πνευματική διαμάχη δύο αντρών, του Κυρίου Χ. (Παναγιώτης Πανταζής) και του Κυρίου Ψ. (Αλέξανδρος Ψυχράμης). Οι δύο άντρες βρίσκονται σε ένα αγροτόσπιτο εν μέσω καταιγίδας και μάχονται για επιβίωση κατά τη δαρβινική θεωρία του ισχυρότερου. Και οι δύο έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά τον πρότερο βίο τους. Η παρουσίαση των δύο ιστοριών και μια ακολουθία από ευφυολογήματα, που σταδιακά αποκαλύπτουν την αλήθεια, οδηγούν τους δύο πρωταγωνιστές να αγωνίζονται για να αποδείξουν ποιος είναι πιο ένοχος και ποιος έχει εξιλεωθεί για την αμαρτία του. Η παράσταση βασίστηκε στη μεταδιδακτορική έρευνα από την δρ Κική Σελιώνη (Biophysical acting) και αφορά τη μέθοδο του Laban και τη διδασκαλία της στους ηθοποιούς.
Παραστάσεις: Έως και το Σάββατο 25 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη, στις 9μ.μ. και κάθε Σάββατο 4μ.μ.

 

Reload: Η τέχνη της απεξartησης

 

Αν για όλους μας η τέχνη είναι ανάσα ζωής, πολύ περισσότερο είναι για εκείνους που δίνουν τον όμορφο και δύσκολο αγώνα της απεξάρτησης. Το διήμερο 22 και 23 Ιουνίου, το ΚΕΘΕΑ πραγματοπεί μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινματογράφο και πολλά άλλα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Όπως λέει το ενημερωτικό δελτίο: «Μια γιορτή τέχνης, ελπίδας και αυθεντικής επικοινωνίας με το πάθος για δημιουργία που αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή και διεκδικούν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία».
Δίπλα στις δημιουργικές ομάδες του ΚΕΘΕΑ, βρίσκονται καλλιτέχνες και εθελοντές που πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης να ενώνει και στο όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Στάθης Δρογώσης, Τζωρτζίνα Καραχάλιου, Κώστας Κωνσταντάτος, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Γιώτα Νέγκα κ.ά.
Στον τομέα «θέατρο», θα δούμε:
Στις 22.6, στις 9μ.μ., την παράσταση «O Παίκτης, εγώ» (ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ):
Θέατρο-ντοκουμέντο βασισμένο στον Παίκτη του Ντοστογιέφσκι. Μια επί σκηνής αφήγηση ανθρώπων που υπήρξαν κάποτε εξαρτημένοι από τον τζόγο. Εικόνες ζωής από το πριν, το τώρα, τις σχέσεις τους, τα βιώματα απόρριψης, τις αναμνήσεις τους, την αγωνία τους για απελευθέρωση.
Στις 23.6, 9μ.μ., την παράσταση «Όρνιθες - Η κοινωνία των Τεχνών» (ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ): Με αφετηρία τους Όρνιθες του Αριστοφάνη ξετυλίγεται η ιστορία αναζήτησης ενός κόσμου με αξίες καθαρές, μια διαδρομή που θυμίζει την προσπάθεια για απεξάρτηση. Την παράσταση «ντύνουν» ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής και χορευτική ομάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Οι εικαστικές εκθέσεις θα είναι ανοιχτές ως και την 26η Ιουνίου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των δημιουργικών ομάδων που λειτουργούν στο πλαίσιο των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

 

Elaiωnas Festival 2016

 

Φέτος, το Elaiωnas Festival 2016 θα πραγματοποιηθεί 3 με 12 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, στο Θησείο) και θα κλείσει με δύο ιδιαίτερες μουσικές δράσεις - συναυλίες, στις 18 Ιουνίου μέσα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και στις 19 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού.
Μια πλειάδα νεότερων και διεθνώς καταξιωμένων πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, θα συμμετέχουν προσφέροντας εντελώς δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό, έργο εμπνευσμένο από τις τρεις βασικές θεματικές που διέπουν το φετινό φεστιβάλ.
- Πόλις και ψυχή - Από την αρχαία Ακρόπολη στη σύγχρονη Αθήνα.
- Οδύσσεια - Συμβολισμοί και ψυχαναλυτικές προεκτάσεις του μύθου.
- Σαλαμίνα - Η ιστορική σημασία της σήμερα.
Στόχος του φεστιβάλ και φέτος είναι η επανασύνδεσή μας με την ιστορία της Αθήνας και με την έννοια της μεταμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ονομασία Elaiωnas Festival καθιερώνεται για να υπενθυμίζει στο κοινό ότι ο αρχαίος ελαιώνας ήταν μία ευρεία περιοχή που εκτείνονταν από τον Κεραμεικό ως το σημερινό δήμο του Αιγάλεω, περιλαμβάνοντας βεβαίως και την Ακαδημία Πλάτωνος. Περιοχή που υπήρξε σύμβολο της πολιτισμικής και πνευματικής ταυτότητας του τόπου. Ο Ελαιώνας, το «ιερόν άλσος της θεάς Αθηνάς» που απλώνονταν σε όλη την περιοχή του Βοτανικού και του Κολωνού, -συνοικίες που σήμερα θεωρούνται ως υποβαθμισμένες περιοχές-, υπήρξε κάποτε τόπος όπου άνθισε η φιλοσοφία, οι λατρευτικές τέχνες, και η πλούσια μυθολογία του συνδέθηκε με την ιστορία και την θρησκευτικότητα της αρχαίας Αθήνας. Ο απόηχος αυτού του πλούτου βρίσκεται ακόμη στην καταγραφή της βυζαντινής τέχνης μέσα από τα εκκλησάκια της ευρύτερης περιοχής που έχουν σωθεί, αλλά και τα μνημεία της νεότερης προφορικής παράδοσης, μάρτυρες μιας κρυφής μα τόσο πλούσιας ιστορίας.
Ολόκληρο το πρόγραμμα των δρώμενων μπορείτε να το δείτε στο: www.stokokkino.gr/article/1000000000034099/ELAIONAS-FESTIVAL-2016
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet