BIOTIS

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο βετεράνος αγωνιστής και στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Φάνης Μπιώτης. Ο εκλιπών γεννήθηκε στον Πυργετό Λάρισας και έζησε από νωρίς τη βία και τον παραλογισμό του μετεμφυλιακού παρακράτους.
Οργανώθηκε αρχικά στην ΕΔΑ και στη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη, βασανίστηκε - έχασε μάλιστα κι ένα νεφρό του - και πέρασε από όλα σχεδόν τα κολαστήρια φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας, όπως Λέρος, Γυάρος, Βούρλα, Κέρκυρα, Τρίκαλα κ.ά.
Με τη διάσπαση του ΚΚΕ, τάχθηκε με την ανανεωτική πλευρά και το ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου υπήρξε στέλεχος και γραμματέας για πολλά χρόνια στη Λάρισα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, μετέπειτα του ενιαίου Συνασπισμού, και αργότερα της ΔΗΜΑΡ, ενώ παράλληλα ήταν ενεργό μέλος του συνδικαλιστικού εργατικού και φιλειρηνικού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΑΕΜ και της ΑΚΕ.
Κατάγονταν από πολυμελή οικογένεια και αφήνει πίσω του 3 παιδιά και 6 εγγόνια.
Η κηδεία του έγινε την Κυριακή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Σμύρνης, παρουσία πολλών φίλων και συντρόφων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, όπως της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, αλλά και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.
Αποχαιρετώντας τον ο αδελφικός φίλος- και πολλά χρόνια συγκρατούμενός του- Σωτήρης Κολλάτος, καθώς και ο πρώην γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Εσωτερικού Στ. Γρηγορίου, μεταξύ άλλων, ανέφεραν και τα εξής :
«Ενας ακόμη βετεράνος αγωνιστής φεύγει σήμερα από κοντά μας, αφήνοντας παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, την υποδειγματική ζωή και δράση του για ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Παρά την προχωρημένη ηλικία και την επιβαρυμένη υγεία του - από το 1968 ζει με ένα νεφρό, καθώς οι βασανιστές  στην εξορία, δεν δίσταζαν να «σακατεύουν» τους αγωνιστές που δεν υπέκυπταν - ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του, πάλευε για το όραμά του, για την επικράτηση των ιδεών ενός σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία, ενός σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, μακριά από δογματισμούς και λαικισμούς κάθε απόχρωσης.
Η ανθρώπινη μοίρα όμως είναι προδιαγεγραμμένη. Πριν από 10 ημέρες μπαίνει στο νοσοκομείο με προβλήματα καρδιάς και νεφρού και πριν από λίγες ώρες, τα ξημερώματα, φεύγει.
Φεύγει, όμως, όρθιος, περήφανος, αξιοπρεπής και αταλάντευτα προσηλωμένος στις αρχές του. Πάντα ακριβοδίκαιος και ειλικρινής με συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους, πάντα με το χαμόγελο και το καλοσυνάτο αστείο, πάντα με την έγνοια για τον συνάνθρωπο, τον φίλο, το γείτονα, τον συμπολίτη που έχει ανάγκη. Αυτά ήταν που τον έκαναν μια ξεχωριστά σημαντική, προσωπικότητα στο χώρο των δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς.
Η συζυγός του Αρχοντούλα, τα παιδιά του  ο Ντίνος, ο Λαμπράκης και η Λένα με τους συντρόφους τους, μπορούν να καμαρώνουν για όσα αφήνει πίσω του, όπως κι όλοι εμείς που τον ζήσαμε από παιδιά, ως τις μέρες μας. Καλό ταξίδι σύντροφε μας Φάνη.»ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet