louketo

Του Νάσου Χατζητσάκου

Ισχυρές «αναταράξεις» καταγράφονται για μια ακόμη φορά στην ελληνική αγορά εργασίας. Μια σειρά μικρομεσαίων, αλλά και μεγαλύτερων σε οικονομική δραστηριότητα επιχειρήσεων βάζουν «λουκέτα» και εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, είτε λόγω των επιπτώσεων που προκαλούν εδώ και 6 χρόνια τα μνημονιακά μέτρα, είτε επειδή ορισμένοι ιδιοκτήτες, αν και οι εταιρίες τους θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με σοβαρές πιθανότητες να είναι βιώσιμες, βλέποντας τα έσοδα τους να μειώνονται, αρνούνται να επιστρέψουν για να τις στηρίξουν ένα μέρος των «χρυσών» κερδών, που είχαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό βρίσκονται, πλέον, σε θυρίδες τραπεζών, εκτός Ελλάδας.
Με βάση πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ (του φορέα εκπροσώπησης των βιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έκλεισαν 78% περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο, περυσινό χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες από αυτές ήταν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ως επί το πλείστον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες «έκλεισαν» μέσα στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, δεν άντεξαν στα υπέρογκα «βάρη» που προκαλούν τα μνημονιακά μέτρα και το ασφυκτικό περιβάλλον της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Δόλια εγκατάλειψη εργαζομένων;

Επίσης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2016, «λουκέτο» έβαλαν εταιρίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν από τους leaders του χώρου τους. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» και πιο πρόσφατα, της εταιρίας Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης «Πυρσός» και, φυσικά, του ξενοδοχείου «Athens Ledra», πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, της «Πυρσός» και του «Athens Ledra» δεν είναι «θύματα» της κρίσης, ή τουλάχιστον όχι μόνο «θύματά» της, αλλά φέρνουν στην επιφάνεια και επιβεβαιώνουν το καθεστώς αυθαιρεσίας μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια.
Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χαρακτήρισε «πρόσχημα» τους λόγους, τους οποίους ανέφεραν οι εκπρό��ωποι των εν λόγω επιχειρήσεων ως αιτίες για τα «λουκέτα» (υπερβολικά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία) οδηγώντας συνολικά 450 εργαζομένους, επιπλέον, στην ανεργία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο «Ledra Athens» (με οφειλή 9 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ) στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι, αν και είχαν γίνει συναντήσεις για ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες η ιδιοκτησία της εταιρίας αποφάσισε να «κατεβάσει ρολά».
Όσον αφορά στην «Πυρσός Security», στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους και πιστωτές, χρωστά 8,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο. Στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την «Πυρσός Security» αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών».
Τα δύο αυτά περιστατικά, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής) πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης (…) Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet