mavrogenis

Στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή -επιπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μέτρα προσαρμογής και ανάσχεσης», την περασμένη Κυριακή, επισημάνθηκε η σημασία αμφισβήτησης του σημερινού παγκόσμιου μοντέλου ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και η πολυπλοκότητα των παραγόντων πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής.
Η δρ. Μαρία Καραμανώφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην παρέμβαση της στάθηκε στην ανάγκη να ανατραπεί η ψευδαίσθηση, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν δίνοντας έμφαση μόνο στις νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το μοντέλο της απεριόριστης οικονομικής ανάπτυξης συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η παγκόσμια οικονομία βασιζόταν πάντα στην υπερκατανάλωση ενέργειας. Πριν εγκαταστήσουμε παντού και άκριτα ΑΠΕ, πρέπει πρώτα από όλα, να μειώσουμε τη ζήτηση». Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας επεσήμανε: «Η χώρα μας έχει ελάχιστα συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια ενεργοβόρα πολιτική με έμφαση μόνο στις επενδύσεις και στην ανοικοδόμηση».
Από την πλευρά της η Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, χαρακτήρισε την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου το μεγαλύτερο εφιάλτη για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Στα συμπεράσματα της για την περσινή Διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας μη δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, η οποία δεν μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον στόχο της συγκράτησης της αύξησης θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου. Κάλεσε τους εκπροσώπους των οικολογικών κινημάτων στη χώρα μας, να αγωνιστούν για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό εναλλακτικών προτάσεων για το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Το περιβάλλον ως κοινωνικό αγαθό

Ο Γεράσιμος Σκλαβούνος, δρ. Πολεοδόμος-χωροτάκτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η ανεξέλεγκτη διόγκωση των πόλεων. «Η διόγκωση αυτή μπορεί να φέρει την καταστροφή, αν δεν αντισταθούμε. Στην Κίνα έχουν χτιστεί πόλεις για διακόσια εκατομμύρια ανθρώπους στο πλαίσιο της αποκολεκτιβοποίησης. Οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις θυμίζουν τους δεινόσαυρους, κάποτε κυρίαρχους στη Γη, οι οποίοι κατανάλωναν τη βλάστηση χωρίς περιορισμούς».
Ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος- μηχανικός, επέκρινε την αδυναμία της ΕΕ να ακολουθήσει μια εναλλακτική ενεργειακή πολιτική και την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ ο Πάνος Τότσικας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος ως κοινού αγαθού και ζήτησε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Οι ευρωπαίοι δανειστές, ή εκβιαστές μάλλον, ζητούν να προχωρήσει η παραχώρηση της έκτασης στον Όμιλο Λάτση με ένα εξευτελιστικό ποσό, διαφορετικά δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να ενδώσει και να υπογράψει μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε ως αποικιοκρατική. Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα κοινό αγαθό για να μην αποκλειστούν οι πολίτες από την παραλία του Ελληνικού».

Αλέξανδρος Μαυρογένης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet