Τα πρώτα 16 στρέμματα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι γεγονός

 

kannavi_1

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφήσαμε πίσω μας και στην Ελλάδα, στην πράξη, ένα μικρό μεσαίωνα: αυτόν της απαγόρευσης καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης. Το «μικρός» δίπλα στο «μεσαίωνας» καθόλου δεν αναφέρεται στις διώξεις που υπέστησαν στο παρελθόν όσοι προσπάθησαν και στη χώρα μας να εμπορευτούν προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, λόγω της άγνοιας και της προκατάληψης. Τα 17 καταστήματα Kannabishop που άνοιξαν από το 2000 έως το 2002 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο μετά από ανώνυμες καταγγελίες. Όσοι διώχθηκαν ποινικά, αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη, αλλά ποτέ δεν αποζημιώθηκαν.

Ομως, κάποιοι από αυτούς επέμειναν και σήμερα μπορούν επιτέλους νόμιμα να καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη, μετά και τη διευκρινιστική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμούσε τρία χρόνια και εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016. Ο δρόμος είχε σχεδόν ανοίξει από τον Μάρτιο του 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη από τις ναρκωτικές ουσίες, επιτρέποντας την καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του. Προϋπόθεση, τα επίπεδα σε τετραϋδροκανναβινόλης, της ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης, να μην ξεπερνούν το 0,2%.
Οι χρόνοι ασφυκτικοί για να προλάβουν οι επίδοξοι καλλιεργητές τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, αλλά κανείς τους δεν είχε σκοπό να χάσει έστω και άλλη μια μέρα. Έτσι, σε Βοιωτία, Εύβοια και Χανιά γιόρτασαν ήδη -αρχής γενομένης στις 27 Απριλίου έως και τις 28 Μαΐου- τη σπορά των πρώτων 16 στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, ανάμεσα στα πρώτα 240 στην Ευρώπη -η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε στρεμματική καλλιέργεια, με 120 στρέμματα.

Διπλά πρωτοπόροι

Οι πρωτοπόροι καλλιεργητές είναι και πρωτοπόροι ως προς το συνεταιρίζεσθαι, αφού πρόκειται για δύο ομάδες, η μία στη Βοιωτία είναι ομάδα επτά επιχειρήσεων που συνέστησαν «Το Καννάβι» και η άλλη, σε Εύβοια και Χανιά, είναι η Κοιν.Σ.Επ. Kannabio.
Ο συνεταιρισμός Kannabio, όπως μας ενημερώνει από το μπλογκ του [kannabio.wordpress.com], «αποτελείται από πέντε ανθρώπους που αγωνίστηκαν μαχητικά όλα αυτά τα χρόνια (ήδη από το 1998 και πιο έντονα από το 2005) σε πολιτικό, ενημερωτικό και κινηματικό επίπεδο για να απελευθερωθεί η κλωστική/βιομηχανική κάνναβη στη χώρα μας με σωστούς όρους. Τα μέλη του συνεταιρισμού πρωτοστάτησαν τα τελευταία τρία χρόνια με συνεχείς επαφές, επιστημονική τεκμηρίωση και πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πέτυχαν να υπογραφεί η ΚΥΑ, χωρίς μάλιστα τους περιορισμούς και τα τεχνικά εμπόδια για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και μεταποιητές που επεδίωξαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα αρχικά».

Ευνοϊκή καλλιέργεια
για τη χώρα μας

Για να «διαφωτιστούμε», όμως, για την καλλιέργεια από τον ίδιο τον καλλιεργητή Σεραφείμ Κανδύλα: «Υπάρχουν περίπου 45 ποικιλίες σπόρου κάνναβης εγκεκριμένες προς καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καθεμιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλες καλλιεργούνται για το σπόρο του φυτού -που παράγει έλαιο το οποίο προορίζεται είτε για βρώση είτε για καλλυντική χρήση- και άλλες για την αξιοποίηση του στελέχους του φυτού -το οποίο παράγει ίνα που προορίζεται για ύφασμα, μονωτικά και οικοδομικά υλικά, χαρτί κ.λπ.» Ο ίδιος ο Σ. Κανδύλας έσπειρε την ποικιλία Fedora 17, από την οποία θα αξιοποιήσει το στέλεχος για οικοδομή. «Ο κορμός του φυτού τεμαχισμένος  αναμειγνύεται με ασβέστη και καλουπώνεται αφού τον συμπιέσουμε λίγο».
Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού απαιτεί περίπου 120 μέρες για πλήρη ανάπτυξη, και θα μπορούσε να σπαρθεί και δύο φορές το χρόνο στη χώρα μας. «Είναι οικολογική καλλιέργεια, με την έννοια ότι, επειδή το φυτό αναπτύσσεται ταχύτατα, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων και δεν απειλείται από έντομα. Το μόνο που απαιτεί είναι χώμα, νερό και ήλιο», μας λέει ο Σ. Κανδύλας. «Δεν είναι μάλιστα υδροβόρα καλλιέργεια, αφού απαιτεί περίπου το μισό νερό από το βαμβάκι».

Αξιολόγηση και συνεργασία

Και οι δύο συνεταιρισμοί, που ενεργοποιήθηκαν ήδη στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, για την παροχή τεχνογνωσίας. Επίσης, σε σπορά θα προχωρήσει και το ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με στόχο να δημιουργηθεί εθνική βάση δεδομένων για τη βιομηχανική κάνναβη, αλλά και να αξιολογηθούν οι ποικιλίες στα ελληνικά χώματα.
Αν και η κλωστική κάνναβη ζούσε χρόνια ανάμεσά μας, στο καννάβι που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοί για τη σύνδεση μεταλλικών σωλήνων, στο κανναβάτσο, στο κανναβόπανο ή στον καμβά, επιτέλους καλλιεργείται πλέον νόμιμα δίπλα μας. Και επειδή οι νίκες που κερδίζονται με αγώνες πρέπει να γιορτάζονται, όπως εορταστικά έγινε η σπορά, εορταστικά θα γίνει και η συγκομιδή τον Οκτώβρη.


Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet