synedrio

Ολα δείχνουν ότι το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η Κ.Ε θα συνεδριάσει στις 18-19 Ιουνίου για να εισηγηθεί τις «Θέσεις» και να πάρει αποφάσεις σε σχέση με την ημερομηνία του 2ου συνεδρίου του κόμματος, μετά από αρκετές αναβολές. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κ.Ε είχε αποφασίσει να συγκληθεί το συνέδριο τον περασμένο Μάιο, κάτι που δεν συνέβη, αφού στο μεταξύ είχαν προκύψει ζητήματα, που είχαν σχέση με την αξιολόγηση και όχι μόνο. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή για τις «Θέσεις», για τις τελευταίες πινελιές, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Πολιτική Γραμματεία

Στις αρχές της εβδομάδας συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία για να συζητήσει το θέμα. Μετά από εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η Γραμματεία αποφάσισε να εισηγηθεί το 2ο συνέδριο του κόμματος να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσυνεδριακή συζήτηση.
Είχαν προηγηθεί σκέψεις και προτάσεις για τον Ιούλιο, ωστόσο η πρόταση απερρίφθη με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς θεωρήθηκε ότι η χρονική διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου θα ήταν ελάχιστη και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής για ουσιαστική συζήτηση, μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, και αυτά δεν είναι λίγα.
Η σύγκλιση του 2ου συνεδρίου του κόμματος συνδέθηκε με την ανάγκη αναστοχασμού, αλλά και πολιτικού σχεδιασμού για την επόμενη τριετία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του κόμματος και στο άνοιγμα στην κοινωνία και την εκλογική του βάση, σημειώνοντας ότι είναι δυνατή η δημιουργία επιτροπών διεύρυνσης σε κάθε περιφέρεια και ο σχεδιασμός για τις μεγάλες τομές, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη του θα έχουν λόγο και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του. Εστίασε το ενδιαφέρον του στην εκπόνηση της πρότασης για το παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, στο σύνταγμα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό.
Τελικά, η Γραμματεία ενέκρινε την πρόταση για τη σύγκλιση του 2ου συνεδρίου στα τέλη του Σεπτέμβρη και τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής στις 18–19 Ιουνίου, που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα, για πρώτη φορά, σε πόλη της βόρειας Ελλάδας.

Ζωηρή συζήτηση

Η συζήτηση για το συνέδριο ήταν, όμως, και αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση για την πορεία του κόμματος, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής. Οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώθηκαν από τα μέλη της Γραμματείας που κινούνται στο ρεύμα των 53+, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά ζητήματα. Οι πρώτες κόντρες, ενδεικτικές ωστόσο για τη συνέχεια, είχαν να κάνουν με τη «διεύρυνση», που σύμφωνα με τα μέλη των 53+ είναι μια δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή, παλαιάς κοπής, που το κόμμα την πλήρωσε ακριβά. Μέλος της Πρωτοβουλίας Μελών 53+, τόνιζε στην «Εποχή» ότι «μας ενδιαφέρει ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, συνεπώς η... διεύρυνση πρέπει να είναι στοχευμένη στις λαϊκές δυνάμεις και όχι σε παράγοντες, που δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στην κοινή προσπάθεια να απεμπλακούμε από τα καταστροφικά μνημόνια και φυσικά από την επιτροπεία».
Τα μέλη των 53+ σημείωσαν, επίσης, ότι η περίοδος που θα γίνει το συνέδριο δεν θα είναι περίοδος «ηρεμίας», μια περίοδος «κανονικότητας», όπως κάποιοι ενδεχομένως νομίζουν, αλλά θα δονείται, κυρίως, από τα εργασιακά ζητήματα, που υποχρεωτικά θα είναι στην επικαιρότητα. Και τα ζητήματα αυτά, σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, όχι μόνο των 53+, είναι στην καρδιά του αξιακού φορτίου της αριστεράς, στο DNA της, όπως είπαν χαρακτηριστικά. Η Γαλλία, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην αποδόμηση των εργασιακών κατακτήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ, ήταν αντικείμενο συζήτησης στην Π.Γ. Τα περισσότερα μέλη του οργάνου αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην Γαλλία επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη νίκη των Γάλλων εργαζομένων, θα είναι μια τεράστια νίκη για όλους τους ευρωπαίους εργαζόμενους. Με αφορμή τα «γαλλικά», η συζήτηση στράφηκε αναγκαστικά σε ζητήματα ουσίας, σε ζητήματα στρατηγικής, π.χ. για την Ευρώπη και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Από διάφορες πλευρές τέθηκε το ζήτημα των αντοχών της κοινωνίας και της άμεσης ανάγκης ενός σαφούς αριστερού αποτυπώματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέλη της Π.Γ μίλησαν για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού και ανταγωνιστικού πολιτικού σχεδίου, ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις. «Αν δεν υπάρξει αυτό το συνολικό πολιτικό σχέδιο, δεν βαθύνει σε θεωρία και πράξη η διαχωριστική γραμμή αριστερά - δεξιά και δεν μπει σε εφαρμογή άμεσα από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε ο κίνδυνος να εξαντληθεί η πολιτική μας στη διαχείριση, με ανθρώπινο πρόσωπο, της απελπισίας, θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή», σημείωσε μέλος της Γραμματείας. Αρκετά μέλη της Γραμματείας εξέφρασαν ότι «σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της επιτροπείας, υπάρχουν δυνατότητες για μια ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση, ικανή να αναστρέψει το κλίμα».

Για το κόμμα

Για το κόμμα φαίνεται ότι υπήρξε μια αρχική συμφωνία. Το κόμμα χρειάζεται ανασυγκρότηση, με στόχο να γίνει πράξη η συνεδριακή απόφαση για τον αποφασιστικό ρόλο του μέλους. Από εκεί και πέρα, φαίνεται ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ασκήθηκε κριτική για τις συνεχείς αναβολές του συνεδρίου, την υποβάθμιση του κόμματος και της λειτουργίας του, αλλά και για τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς το κυβερνητικό επιτελείο.
Στη συζήτηση υπήρξε εκτενής αναφορά στην πανελλαδική εξόρμηση που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, με πολλαπλές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις Τύπου και συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς. Ήδη, η εξόρμηση είναι εν κινήσει και τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει μαζικά ενημερωτικό φυλλάδιο. Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ ο στόχος είναι ακόμα και το πιο μικρό χωριό, έτσι ώστε, να σπάσει ο φαύλος κύκλος της τηλεοπτικής παραπληροφόρησης.
Στη συνεδρίαση, επίσης, έγινε συζήτηση για την οργάνωση Νεολαίας και την ανάγκη ενίσχυσής της, όπως και για την κατάσταση του εργατικού κινήματος και την παρουσία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς σε εργατικά κέντρα και σωματεία.
Δανάη Ψωμοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet