kwtoulas

Στη δραματική έκκληση της μητέρας του δολοφονηθέντος από τη Χρυσή Αυγή Φύσσα, άμεση ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε η δίκη της Χρυσής Αυγής, επιτέλους, να μπει σε πιο γρήγορες ράγες. Τη μητέρα του Φύσσα συνάντησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, και αφού της εξέφράσαν την αλληλεγγύη τους, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα και να δικαστούν το γρηγορότερο οι δολοφόνοι, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο προκλητικοί.
Αυτή η θετική εξέλιξη δεν αναιρεί τις μέχρι τώρα σοβαρές ευθύνες τόσο της πολιτειακής, όσο και της πολιτικής κυβερνητικής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μέχρι τώρα έδειξε πολύ καλή και θετική ανταπόκριση στα μεγάλα προβλήματα, με καίριες παρεμβάσεις τόσο στο προσφυγικό, όσο και στο πρόβλημα της κρίσης, της λιτότητας και της αρνητικής συμπεριφοράς της ΕΕ,. ολιγώρησε στο, επίσης, μεγάλο θέμα της προκλητικής συμπεριφοράς της Χρυσής Αυγής και άλλων παραγόντων, που συστηματικά κωλυσιεργούσαν και καθυστερούσαν την πρόοδο της δίκης. Μπορούσε και έπρεπε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να έκανε κάποια παρέμβαση και σ’ αυτό το θέμα. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μέχρι τώρα ευθύνη της πολιτικής και κυβερνητικής ηγεσίας και του ίδιου του πρωθυπουργού σ’ αυτό το θέμα.
Εκείνο που εισπράττω, που εισπράττει όλος ο δημοκρατικός κόσμος, και είναι το 90% του λαού μας, είναι η προσβολή, η ταπείνωση που νιώθει για την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής. Οι δολοφόνοι του Φύσσα δεν κυκλοφορούν απλώς ελεύθεροι, αλλά μας χλευάζουν κι από πάνω κι αυτό γίνεται με κυβέρνηση της Αριστεράς και είναι ιδιαίτερο επώδυνο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Βεβαίως, υπάρχουν και στην υπόθεση αυτή ισχυροί μοχλοί εξουσίας, που όχι μόνο δεν υπακούουν, δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν εκπληρώνουν τη δημοκρατική τους υποχρέωση, αλλά συνειδητά και για πολιτικούς και άλλους λόγους σαμποτάρουν τη δίκη, διευκολύνουν την κωλυσιεργία, δεν θέλουν την τιμωρία των δολοφόνων. Θα έλεγα ότι όλοι αυτοί με τη συμπεριφορά τους ξέρουν, θέλουν και το κάνουν: δολοφονούν για δεύτερη φορά τον Φύσσα, τη μάνα του, την οικογένειά του και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Το κίνημα και η κυβέρνηση

Και το κίνημα για όλα αυτά τι κάνει; Δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι; Είναι τόσο αδύναμος, τόσο αναποτελεσματικός, τόσο ανεπαρκής, τόσο «λίγος», που κάνει ελάχιστα. Και όλες, οι λίγες και μικρές, δυνάμεις, που λένε ότι βρίσκονται και αυτοτοποθετούνται στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης τι κάνουν γι’ αυτό; Σχεδόν τίποτα. Κινητοποιούνται πολύ περισσότερο για να σαμποτάρουν εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά για την υπόθεση του Φύσσα, στην οποία θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μαζί. Και το ΚΚΕ; Αυτό ενδιαφέρει λίγο ή καθόλου, γιατί δεν είναι «δικός τους», κομματικός ήρωας και συνεπώς δυσκολεύονται να τον κάνουν φλάμπουρο και σύμβολό τους.
Και η κυβέρνηση; Εδώ οι δικαιολογίες είναι τόσο λίγες, τόσο αδύναμες, που δεν μπορούν ούτε κατά το ελάχιστο να απωθήσουν τις καθοριστικές ευθύνες της. Εδώ οι δημοκρατικές διαδικασίες, ο επιμερισμός ευθύνης, το πόσο, δηλαδή, ευθύνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηγεσία της δικαιοσύνης και πόσο η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου δεν αφορά τόσο το δημοκρατικό κόσμο.

Αυτό που πρέπει

Στην υπόθεση της τιμωρίας των δολοφόνων του Φύσσα και της Χρυσής Αυγής, οι οποιεσδήποτε διαδικασίες, που θα διευκόλυναν την τιμωρία τους, ακόμα και μη συμβατές με τον τύπο του νόμου θα είναι βαθύτατα δημοκρατικές και «επαναστατικές», με την ουσία της δημοκρατίας, και τέτοιες διαδικασίες θα ήταν αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου. Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές οι «επαναστατικές» δημοκρατικές διαδικασίες, δεν το ξέρω. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε π.χ. να είναι η επιστράτευση των δικηγόρων ή και οποιοδήποτε ανάλογο μέτρο που θα διευκόλυνε να γινόταν και να τελείωνε η δίκη της Χρυσής Αυγής και να είχαν φυλακισθεί οι δολοφόνοι του Φύσσα.
Φίλοι και σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της κυβέρνησης, αυτά δεν είχαν και δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος. Κύριοι της πολιτικής, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, έστω και αργά, αλλά άμεσα και αποτελεσματικά, κάντε αυτό που πρέπει, αυτό που είσαστε ηθικά και δημοκρατικά υποχρεωμένοι να κάνετε: να δικαστούν και να μπουν στη φυλακή οι πολιτικοί και φυσικοί δολοφόνοι του Φύσσα, της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας. Θα είναι πράξη ελευθερίας και δικαιοσύνης για τα ιστορικά, πατριωτικά, δημοκρατικά αισθήματα, όχι μόνο όλων των αριστερών, αλλά και όλης της πολιτισμένης κοινωνίας μας, όλου του δημοκρατικού κόσμου.

Βασίλης Κωτούλας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet