ÁÖÉÎÇ ÊÁÉ ÄÇËÙÓÅÉÓ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Í.Ä. ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÁ ÃÑÁÖÅÉÁ ÔÏÕ ÓÔÇÍ ÏÄÏ ×ÁËÊÏÊÏÍÄÕËÇ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Του Νίκου Σερβετά

Ενα κόμμα με απόλυτη έλλειψη πολιτικής κουλτούρας, χωρίς πολιτικό αντικείμενο διεκδίκησης και χωρίς πλαίσιο δράσης, γίνεται μηχανισμός προσωπικών επιδιώξεων και αντιπαραθέσεων καθώς και προώθησης συμφερόντων. Τώρα, αν αυτός ο μηχανισμός, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, έχει εκπαιδευτεί περισσότερο να καταστρέφει και λιγότερο να οικοδομεί, τότε παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της δουλειάς του κάτι σαν αυτό που έδειξε, την εβδομάδα που πέρασε, η Νέα Δημοκρατία:
Μετέτρεψε, με ακέραια δική της την ευθύνη, μία «γκάφα» του κυβερνητικού σχήματος σε εικόνα διάλυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκάλυψε ξεκάθαρα τον πολυκεντρισμό που λειτουργεί στο εσωτερικό της και ανέδειξε την αδυναμία του αρχηγού της να βρει συνεργάτες ικανούς να εφαρμόσουν, με στοιχειώδη επάρκεια, την όποια απόφαση λαμβάνεται στην ηγετική ομάδα. Το ύφος και το επίπεδο της δημόσιας δήλωσης της Λίνας Κλείτου, «αν θέλει να κάνει μεταξωτή αντιπολίτευση καλύτερα να πάει για ψάρεμα», απλώς επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έχουν στον αρχηγό τους, σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον έξω από το προσωπικό του, τα μεσαία στελέχη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Τι μεσολάβησε;

Το θέμα της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες είναι πλέον εξαντλημένο, καθώς ήταν, δυστυχώς, το κυρίαρχο πολιτικό αυτής της εβδομάδος. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι τι μεσολάβησε από την απόφαση της ηγεσίας της Ν.Δ. για τη στάση της μέσα στη βουλή έως την αποχώρηση των βουλευτών της από την συζήτηση και την ψηφοφορία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, μία μέρα πριν την προγραμματισμένη συζήτηση στη βουλή, στα γραφεία της Συγγρού, διευρυμένη ηγετική ομάδα αποτελούμενη από τους Μητσοτάκη, Αυγενάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη, Χατζηδάκη, Δένδια, καθώς και δύο ακόμα άτομα του κομματικού μηχανισμού που δεν έχουν κοινοβουλευτική παρουσία, συναντήθηκαν και συζήτησαν την τακτική που θα ακολουθούσε η ΝΔ μέσα στη βουλή, δηλαδή τον καταμερισμό των ομιλιών, την πολεμική κατά συγκεκριμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Όταν απαντηθεί, επί της ουσίας, τι μεσολάβησε και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήραν εντολή να αποχωρήσουν από την αίθουσα, θα βρεθεί και η απάντηση στο ερώτημα, «ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;».
Την αποχώρηση της ΝΔ από τη βουλή ακολούθησαν σπασμωδικές κινήσεις και ασυντόνιστες ενέργειες στελεχών που έκαναν το χάος ακόμα μεγαλύτερο. Σύγκληση επιτροπής για την έκδοση non paper που διαλύθηκε πριν αρχίσει να γράφει, πρόσκληση δημοσιογράφων «για δήλωση του προέδρου» που τους σταμάτησαν πριν φθάσουν στη Συγγρού, μεμονωμένες και ασυνάρτητες δηλώσεις βουλευτών που αντί να ξεκαθαρίσουν θόλωναν το τοπίο.

Δύο κέντρα και ο Μητσοτάκης

Γεγονός είναι ότι, σήμερα, μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λειτουργούν ακόμη δυο, τουλάχιστον, διαφορετικά κέντρα, που δεν είναι γνωστό κατά πόσον επικοινωνούν μεταξύ τους:
Το ένα, που δεν επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις, είναι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, που από τη φύση τους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, τα μεσαία στελέχη Θανάσης Σκορδάς και Νίκος Σχίζας, ρωτούν βουλευτές και τοπικούς παράγοντες του κόμματος «πώς θα έβλεπαν πιθανή επαναδραστηριοποίηση Σαμαρά και την πρόθεσή τους να συνταχθούν μαζί του».
Το δεύτερο, είναι του πάντα κινητικού και κοντά σε κάθε αρχηγό,  Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τηλεφώνησε από τους πρώτους και συνεχάρη για την πρωτοβουλία του, στην ίδρυση νέου κόμματος, τον Φαήλο Κρανιδιώτη, κρατώντας ανοικτή την πόρτα προς ένα χώρο στον οποίο και ο ίδιος ανήκει ιδεολογικά. Η, τυπικά τουλάχιστον, αποκατάσταση των σχέσεών του με τον Μάκη Βορίδη, μαρτυρά ότι ο εντός-εκτός της ΝΔ ακροδεξιός χώρος παραμένει τρομερά δυναμικός και ισχυροποιείται όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να συγκροτήσει έναν δικό του αξιόπιστο και αξιόμαχο μηχανισμό. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος (βλ. «Εποχή», Δεκέμβριος 2015) που στελέχη του χώρου αυτού υποστήριξαν τον Μητσοτάκη στην προσπάθεια του για την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό «εκείνοι που αισθάνονται άβολα και ξένα μέσα στο ίδιο τους το κόμμα είναι όσα στελέχη έχουν απομείνει από το περιβάλλον Καραμανλή-Μεϊμαράκη και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, οι οποίοι πλέον δεν αναγνωρίζουν το κόμμα που ήξεραν», όπως είπε στην «Ε» γνώστης των εξελίξεων στη ΝΔ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet