thanos

Του Θάνου Χατζόπουλου

«Νομοτεχνικές βελτιώσεις», που δεν αλλάζουν τα συμφωνηθέντα στο Γιούρογκρουπ, αλλά ολοκληρώνουν το «πρώτο σκέλος του αφηγήματός μας», δηλαδή το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος, χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις τροπολογίες που για μια ακόμη φορά εντάχθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο και ψηφίστηκαν αυτή την εβδομάδα στην Βουλή.
Όμως πρόκειται και αυτή τη φορά για τη μισή αλήθεια. Οι διατάξεις δεν είναι ουδέτερες και ήταν προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή με τους δανειστές, οι οποίοι απαίτησαν «διορθώσεις» στο μόλις ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης. Είναι επιτακτικό να το επαναλάβουμε, γιατί πληθαίνουν ολοένα όσοι εντός του κυβερνητικού και κομματικού στρατοπέδου προτιμούν να εθελοτυφλούν. Το μνημόνιο δεν είναι σχεδιασμένο για να έχει ημερομηνία λήξης, κάθε καινούργιο μέτρο θα είναι πιο επώδυνο από όσα έχουν ήδη ληφθεί, καθώς η συνταγή της λιτότητας και των περικοπών βυθίζει ακόμη περισσότερο στην ύφεση.
Το «αφήγημα» έχει άπειρα σκέλη. Ας δούμε τη συγκομιδή αυτής της εβδομάδας.
Την Παρασκευή απολογήθηκαν στον ανακριτή Διαφθοράς έξι μέλη (τρεις Έλληνες και τρεις ξένοι) του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ της περιόδου 2013-2014 για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Ποινική ευθύνη

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, από τη συγκεκριμένη υπόθεση η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται στα 575.856.504 ευρώ. Και αυτό γιατί τα ακίνητα πουλήθηκαν σε τιμές πολύ μικρότερες της αντικειμενικής τους αξίας -κατόπιν της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων- ενώ το κράτος πλήρωσε ενοίκια για κτίρια που δεν χρησιμοποιεί 6.661.678 ευρώ.
Η υπόθεση κτύπησε «καμπανάκι» στους δανειστές που ζήτησαν να προβλέπεται το ακαταδίωκτο όχι μόνο για τα μέλη της διοίκησης του Υπερταμείου, αλλά και για τους εμπειρογνώμονες που αυτό θα προσλάβει από εδώ και μπρος. Η διάταξη δεν αμνηστεύει τους έξι, αλλά δίνει καθαρό σήμα πως οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τους μηχανισμούς αυτού του ανεξάρτητου και μη υπόλογου στην κυβέρνηση μηχανισμού έχουν ασυλία, εκτός αν αφορούν κατάχρηση ή υπεξαίρεση.

Κόφτης πολλών όψεων

Όπως διαπίστωσαν οι δανειστές, από το πολυνομοσχέδιο έλειπε από τη διάταξη για τον «κόφτη δαπανών» η πρόβλεψη των προηγούμενων μνημονίων. Δηλαδή, πως αν αποτύχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και πρέπει να γίνουν περικοπές αυτές δεν είναι απλώς ίσες με την υστέρηση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα , αλλά θα προστίθεται και η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που λαμβάνονται. Αν π.χ. από την λήψη τους προβλέπονται και απώλειες εσόδων, τότε θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι περικοπές. Η πρόθεση των δανειστών είναι σαφής: κανένα  περιθώριο στην κυβέρνηση να ισχυριστεί πως για την απόκλιση από τους στόχους φταίει ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Πριν το κάνει αυτό θα  έχει ενεργοποιηθεί προληπτικά ο κόφτης, για να «διορθωθεί» η απόκλιση.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη διάσταση του κόφτη αλλά δήλωσε ανακουφισμένος που έγινε αποδεκτό από το κουαρτέτο πως η δαπάνη για τα δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο σε πυροπαθείς, σεισμοπαθείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα πρέπει να καταβάλει την αξία τους σε εταιρείες που θα τα αγοράσουν και θα ζητήσουν την αποπληρωμή τους, δεν θα συνυπολογιστεί στην απόκλιση ενεργοποιώντας τον «κόφτη».
Δηλαδή αποφεύγοντας ένα σκόπελο έπεσε σε έναν άλλο. Στη διαπραγμάτευση στο τέλος κερδίζουν πάντα οι δανειστές, όπως στο ποδόσφαιρο οι Γερμανοί που έλεγε ο Γκάρι Λίνεκερ.
Τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου είναι μια ακόμη κατηγορία δανείων που απελευθερώνεται. Απέμεινε μόνο το τελευταίο οχυρό: η εξαίρεση από την πώληση μέσω εταιρειών των δανείων που συνδέονται με προσημείωση της πρώτης κατοικίας, με αντικειμενική αξία ύψους 140.000 ευρώ. Και εδώ υπάρχει μια υποχώρηση. Για τα δάνεια αυτά, συνεχίζεται η προστασία από τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης έως τις 31/12/2017, αλλά παύει η  προστασία από ως προς τη δυνατότητα ανάθεσης και διαχείρισής τους από τις «ύαινες». Οι τράπεζες διατηρούν την κυριότητά τους αλλά μπορούν να τη μεταβιβάζουν τη διαχείρισή τους.
Η μόνη πρόνοια προστασίας που πέρασε -προς το παρόν;- από τα ραντάρ του κουαρτέτου είναι η πρόβλεψη πως σε καμία περίπτωση ο ιδιώτης αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να αυξάνει το επιτόκιο αυτό σε βάρος του δανειολήπτη, αλλά και από την υιοθέτηση πρακτικών εισπρακτικών εταιρειών από αυτές που θα προχωρήσουν στην αγορά τους.

Ειδικά μισθολόγια και ΕΚΑΣ

Στον αέρα βρίσκεται και το  ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει πως οι αυξήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιτρέπονται μόνο αν τα εμπλεκόμενα υπουργεία βρουν ισοδύναμα μέτρα «καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα» ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε ότι έχει βρει τους κωδικούς για την εξοικονόμηση. Θα δείξει.
Ακόμη πιο ετεροβαρής είναι η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ που αποτέλεσε και δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα επιστραφεί μόνο το ΕΚΑΣ Ιουνίου και όχι από την αρχή του έτους αλλά τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησής του και θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι.

Τα ασημικά που ξέμειναν

Η «προίκα» του Υπερταμείου αβγατίζει. «Μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ και τα τουριστικά ακίνητα, κυριότητας EOT, τα οποία ούτως ή άλλως εκμεταλλεύεται η ΕΤΑΔ, ως έχουσα την επικαρπία αυτών, έτσι ώστε όλα τα προσφερόμενα προς αξιοποίηση ακίνητα να τελούν υπό ενιαίο καθεστώς» λέει η αιτιολογική έκθεση. Για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε παραθέτουμε τον επίσημο κατάλογο:  27 μεγάλες εκτάσεις, 7 μαρίνες, 31 Ξενία, 26 Τουριστικά Περίπτερα, 20 ιαματικές πηγές, 12 κάμπινγκ, 3 χιονοδρομικά κέντρα, 2 συνοριακοί σταθμοί, 36 ακίνητα που κατηγοριοποιούνται ως λοιπές εκτάσεις/αιγιαλοί, 2 μνημεία(;), 6 νησίδες, 1 σπήλαιο και 4 αρχοντικά.
«Πρέπει από κάπου να βρούμε λεφτά για να γλιτώσουμε από την αναξιοπρέπεια του να εξαρτόμαστε από τους δανειστές» δήλωσε στον Guardian ο Στέργιος Πιτσιόρλας. «Αν θέλουμε, ως αληθινό αριστερό κόμμα, να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τις αυξήσεις των φόρων, πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας» συμπλήρωσε. Τα σχόλια περιττεύουν.

Η Εγνατία και ο ΑΔΜΗΕ

Για την Εγνατία έγινε ακόμη ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση. Με νέα διάταξη παρακάμπτεται πρόσφατη τροπολογία του Χ. Σπίρτζη, με την οποία απαγορεύοταν η δημιουργία νέων σταθμών διοδίων πριν εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός υπολογισμός τους, δηλαδή το κόμιστρο ανά χιλιόμετρο. Η διάταξη αυτή περιόριζε το κέρδος του επενδυτή. Γι’ αυτό καταργήθηκε. Είπαμε: πρέπει να ξεπουλήσουμε στο όνομα της ανάπτυξης.
Για τον ΑΔΜΗΕ, συντομεύθηκε για  τον Οκτώβριο αντί του Νοεμβρίου η προθεσμία για την πώληση του 20%. Τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο πιεστικά, καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό σε 4 μήνες μετά την γενική συνέλευση του Ιουνίου. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ρητή αναφορά στις τροπολογίες ότι αν δεν ευοδωθεί το ισοδύναμο ελληνικό σχέδιο, τότε θα επανέλθει το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησής του. Επισημαίνεται, μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση πως «ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υλοποιείται ως εναλλακτικό, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σχέδιο». Το θέμα αυτό φαίνεται πως οι δανειστές το έχουν παραμερίσει γιατί το βάρος πέφτει στην παραχώρηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Εκείνο που λείπει από τις τροπολογίες είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο που είχε αναφέρει δημοσίως πριν δύο εβδομάδες ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Η πώληση του Ελληνικού με βάση τα σχέδια  της Lamda Development. Η σύμβαση θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου για να ολοκληρωθεί «το πρώτο σκέλος του αφηγήματος». Εκεί θα αποδειχθεί αν οι ανησυχίες που εκφράζονται στο εξώδικο προς τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκλ. Τσακαλώτο είναι βάσιμες.

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet