giourgos

Του Κωστή Γιούργου

Την εβδομάδα που πέρασε, η σκανδαλολογία περί «απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος» την Αριστεράς, στην εργώδη προσπάθειά της να υποσκάψει το κύρος και να αμαυρώσει το έργο της κυβέρνησης στο μέτωπο της αξιολόγησης και του χρέους, πίστεψε ότι «χτύπησε φλέβα χρυσού», αναγορεύοντας σε μείζον πολιτικό ζήτημα το περιεχόμενο του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου, που είχε υπερψηφίσει η Βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω άρθρο, στη μορφή που υπερψηφίστηκε, ορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Συγκεκριμένα, απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα (μέλη της Κυβέρνησης, πολιτικούς αρχηγούς, βουλευτές κ.λπ., έως και τους Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος) «να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα».
Το έναυσμα έδωσε, ως είθισται, η εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα», με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο στο κυριακάτικο φύλλο της «Off shore για υπουργούς και με το νόμο!», «αποκαλύπτοντας» τη δόλια πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να καλύψει πρόσωπα του περιβάλλοντός της.
Η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε να εναγκαλιστεί το δημοσίευμα και, ταυτιζόμενη ξανά με το ήθος και τη «δημοσιογραφική αξιοπιστία» της συγκεκριμένης εφημερίδας, να εξαπολύσει επίθεση κατά του ήθους και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ότι: «Στην υπόθεση off shore, που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος ... Ποιους δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».
Απάντησαν. Ακαριαία. Με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, αποστομώνοντας και αυτή την απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Δεν απέσυρε το επίμαχο άρθρο, όπως μάταια ήλπιζαν οι αντίπαλοί της, αλλά, αντιθέτως, το ενίσχυσε με καθολική απαγόρευση της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν τη έδρα τους στη αλλοδαπή. Πρόκειται για βελτίωση «της προηγούμενης ρύθμισης», υπογράμμισε στην αγόρευσή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Βελτίωση που έγινε «με απόλυτο τρόπο, κάποιοι θα πουν και υπερβολικό», αλλά που η αυστηρότητά της προκρίθηκε ως η δέουσα απάντηση «στη λάσπη και τη χυδαιότητα».

Σαστισμένη αντιπολίτευση

Η μείζων αντιπολίτευση, καταφανώς αιφνιδιασμένη από αυτή την τροπή, αντέδρασε στην κατάθεση της τροπολογίας με τρόπο αποκαλυπτικό της σύγχυσης στην οποία περιέρχεται κάθε φορά, σαν αποτέλεσμα της αντιπολιτευτικής της ρηχότητας. Καταδικασμένη να κινείται στους ίδιους υψηλούς τόνους που έχει επιλέξει, προκειμένου να κρύψει την ένδειά της σε πολιτικές προτάσεις, η ΝΔ εξακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος, κάνοντας λόγο για άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης, που «αναγκάζεται, συρόμενη, να υποχωρήσει στη διάταξη για τις off shore…». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει τις κινήσεις της, βιάστηκε να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι «απέσυρε άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη», παραβλέποντας και αυτή το εξώφθαλμο, ότι, δηλαδή, μόνο απόσυρση δεν ήταν αυτό που έκανε η κυβέρνηση. Το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, αντιλαμβανόμενο προφανώς τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει στη Βουλή, αντέδρασε μετριοπαθέστερα, καλώντας γενικόλογα «τις κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση». Το έπραξε προλειαίνοντας το έδαφος για την υπερψήφιση, όπως αποδείχθηκε.
Η ΝΔ, αφού από τα ξημερώματα της Δευτέρας εγκαλούσε την κυβέρνηση για «εγκληματικά λάθη» και ύποπτες μεθοδεύσεις, καγχάζοντας για δήθεν «απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος», όταν υποχρεώθηκε να καταπιεί ότι η τροπολογία δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνειών περί δόλου και συγκάλυψης, το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή ανέθεσε στον κ. Δένδια το άχαρο έργο να φτιασιδώσει με ρητορείες την απόφαση του προέδρου της, να πάρει και να σηκώσει τους βουλευτές του απ’ τη συζήτηση, αφήνοντας πίσω τους άναυδους τους συναντιπολιτευόμενους τους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που όλες τις προηγούμενες μέρες ευθυγραμμίζονταν στην ίδια καταγγελτική ρητορεία. Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ, συγκεντρώνοντας 190 ψήφους.
Λίγο μετρούν τα όσα μακρηγόρησε η εναπομείνασα στη Βουλή της Τετάρτης αντιπολίτευση. Ούτε ο κ. Λοβέρδος και οι συνταγματολογικές ερμηνευτικές ακροβασίες του, αλλά και οι απρέπειές του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ούτε ο κ. Θεοδωράκης και οι προσβλητικές, αναπόδεικτες και εκτός θέματος φωνασκίες του ότι ο πρωθυπουργός πλαισιώνεται «από ανθρώπους του Τσοχατζόπουλου». Ούτε η κα Γεννηματά και οι (εκτός Βουλής) έωλοι ισχυρισμοί της ότι η παράταξή της ανάγκασε «την κυβέρνηση σε νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Ακυρώσαμε την προσπάθεια να αθωώσει όσους παρανόμησαν...». Είναι τα κατά συνθήκη αποδεκτά του κοινοβουλευτισμού, κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Έπεσε στο κενό

Στο κενό σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου, η είδηση που ηχεί τώρα είναι αυτή περί προβληματισμού στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου κάποιοι μιλούν για «αυτογκόλ», άλλοι συμμερίζονται την άποψη ότι με την αποχώρηση «Κάναμε ένα ανέλπιστο δώρο στο Τσίπρα» και όλοι συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι «η μάχη των εντυπώσεων χάθηκε». Άλλη μια μάχη που χάθηκε στον πόλεμο κατά του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης, από τις πολλές χαμένες που στηρίχτηκαν σε δημοσιεύματα τύπου «Πρώτου Θέματος». Ας το θυμούνται. Το «Πρώτο Θέμα» έχει πάντα και κάποιο πρώτο θύμα. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μείζων αντιπολίτευση -όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο. Το πρώτο θύμα, όπως αποδείχτηκε από την υπερψήφιση της τροπολογίας, είναι η απόπειρα, τον περασμένο μήνα, εβδομήντα βουλευτών από τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και αλλαχού, να συμπηχθεί ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο, στη βάση, ξανά, δημοσιεύματος του «Πρώτου Θέματος», που ανακινούσε την υπόθεση του προ ετών πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.
Καταψηφίστηκε την Τετάρτη που μας πέρασε.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet