A Turkish police officer provides security as migrants alight from a vessel transporting migrants from Greek island of Lesbos docked in Dikili port, Turkey, Monday, April 4, 2016. Under heavy security, a first group of 202 migrants were ferried from the Greek islands to Turkey Monday as part of a controversial European Union plan to curb migration to Europe. (AP Photo/Emre Tazegul)

Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Αρχής προσφύγων εξέδωσε τις πρώτες απορριπτικές αποφάσεις για αίτημα ασύλου δύο σύρων προσφύγων, καθώς έκρινε την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς, παρά την καταγγελία του ενός πρόσφυγα ότι δέχθηκε απειλές από μέλη του ISIS όσο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Ο τελευταίος έχει ασκήσει έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης, η οποία εκδικάστηκε την Πέμπτη και αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης την ερχόμενη Τρίτη.
«Βάσει ερευνών η Τουρκία τόσο για τους Σύρους όσο και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες δεν αποτελεί ασφαλής χώρα. Πρώτον, δεν αναγνωρίζει την προσφυγική ιδιότητα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Δεν απονέμει προσφυγικό καθεστώς, δηλαδή, με βάση τη σύμβαση της Γενεύης, παρά μόνο σε ευρωπαίους πολίτες. Όλοι οι υπόλοιποι λαμβάνουν μόνο το καθεστώς προσωρινής προστασίας και αυτό βάσει εθνικότητας και όχι εξατομικευμένα. Τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό το καθεστώς δεν ισοδυναμούν με του ασύλου. Προβλέπει περιορισμό τους σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, χωρίς ελεύθερη μετακίνηση, και μόλις φέτος τον Ιανουάριο θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα των προσφύγων στην εργασία. Η ισχύς της προστασίας, όπως το λέει και το όνομά της, είναι προσωρινή μόνο, και η πρόσβαση σε κοινωνική προστασία και υπηρεσίες εξαιρετικά περιορισμένη», εξηγεί η Γεωργία Σπυροπούλου, υπεύθυνη θεσμικής πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Τουρκία, παρά τα όποια βήματα βελτίωσης έχει κάνει, όπως επισημαίνεται, συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων. Η απόφαση για επιστροφή των δύο Σύριων εγείρει πολλά ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών, επισημαίνοντας και πλημμέλειες της διαδικασίας, όπως μη νομική συνδρομή, σύνταξη της απόφασης μόνο στα αγγλικά, μη αυτοπρόσωπη παρουσία τους, αλλά απόφαση βάσει στοιχείων φακέλου.

Επιστροφή στον θάνατο

«Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, ο Φ. δούλευε σε μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου ως τεχνικός. (…) Από το 2014 και μετά εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και δούλευε για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας. (…) Στις 25 του περασμένου Μάρτη τον επισκέφθηκαν δύο πρώην συνάδελφοι του και του πρότειναν δουλειά σε περιοχή που ελέγχει ο ISIS. (…) Μιλώντας με τους πρώην συναδέλφους του για αρκετή ώρα συνειδητοποίησε πως αν έλεγε όχι στην πρότασή τους, η ζωή του θα κινδύνευε. Τότε οργάνωσε την απόδραση του. (…) Γνωρίζοντας πως ούτε στις τουρκικές αρχές θα έβρισκε ασφάλεια, ο Φ. μπήκε σε μια βάρκα και έφτασε στη Λέσβο», περιγράφει ο ίδιος στον Ηλία Μαραβά για την ΕΡΤ Αιγαίου.
Περιγραφή που η Πρωτοβάθμια Επιτροπή έκρινε ασήμαντη και η Δευτεροβάθμια ούτε καν άκουσε πριν βγάλει την απόφασή της. Ενώ και για τον δεύτερο σύρο πρόσφυγα έκριναν την Τουρκία ασφαλή μόνο και μόνο επειδή παράμεινε για ένα διάστημα εκεί (όπως όλοι), παρά το γεγονός ότι αποτελούσε για αυτόν, σύμφωνα με την υπεύθυνη από τη Διεθνή Αμνηστία, χώρα transit.

Συχνοί εξαναγκαστικοί επαναπατρισμοί

Αν η απόφαση επανεισδοχής δεν αλλάξει, θα οδηγηθούν σε μια χώρα όπου «οι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν τις συνθήκες υποδοχής που δικαιούνται, δεν τους παρέχεται πάντα κατάλυμα και δεν υπάρχουν υποδομές. Δεν εντοπίζονται οι ευάλωτες ομάδες, ώστε να τους χορηγηθεί η κατάλληλη φροντίδα και επειδή οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στο νομικό κομμάτι είναι πρόσφατες, δεν υπάρχει η εμπειρία και ο μηχανισμός για την υλοποίησή τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Τουρκία δεν σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο καθεστώς, αλλά για συνήθη πρακτική», σύμφωνα με την ίδια.
Αυτή την εβδομάδα που υλοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις επανεισδοχής, με 8 και 13 ανθρώπους να γυρίζουν στην Τουρκία εθελοντικά, καθώς δεν επιθυμούσαν την κατάθεση ασύλου, και τον κίνδυνο επιστροφής δύο που νιώθουν ότι απειλούνται εκεί, είναι σκόπιμο να θυμηθούμε τι είχε συμβεί στους τελευταίους επιστραφέντες στην Τουρκία. «Είχαν παραμείνει στη φυλακή για πολλές μέρες, σχεδόν ένα μήνα, ενώ μεταξύ τους υπήρχαν και ευάλωτες ομάδες, όπως ανήλικοι και άρρωστοι. Προσπαθούσαν να τους εξαναγκάσουν να γυρίσουν στη Συρία και το Ιράκ, αλλά λόγω της μεγάλης κατακραυγής μόλις που κατάφεραν να γλυτώσουν», περιγράφει η Γεωργία Σπυροπούλου, απευθύνοντας έκκληση να μην γίνει επανεισδοχή στην Τουρκία ούτε αυτών των δύο προσφύγων, ούτε κανενός άλλου.

*Η ιστοσελίδα της έκκλησης: https://www.amnesty.gr/action/petitions/20329/syrioi-prosfyges-kindyneyoyn-na-epistrafoyn-stin-toyrkia

Ρεπορτάζ: Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet