Οι θέσεις των κατηγορουμένων είναι μόνιμα αδειανές, η υπεράσπιση συνεχίζει να προκαλεί
στοχοποιώντας το ΠΑΜΕ

 

xrisi avgi

 

Σχεδόν πέντε μήνες χωρίς ούτε μια δικάσιμο χρειάστηκε να περάσουν για να ξαναξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, μια δίκη που πια είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν χρόνια να ολοκληρωθεί. Η εξαίρεση παράστασης στους δικηγόρους δόθηκε μόλις πριν μία εβδομάδα, καθώς έως τότε φαίνεται πως κρίθηκε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να εγκριθεί αυτή. Και φυσικά δεν ήταν μόνο η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής που μπήκε στον πάγο, παρότι είχε ξεκινήσει. Την ίδια μοίρα είχαν οι υποθέσεις για το Βατοπέδι, τη Siemens, των ηλεκτρικών εταιρειών Energa και Hellas Power, το σκάνδαλο στην τράπεζα Proton Bank, των γερμανικών υποβρυχίων για τις προμήθειες-μαμούθ, η υπόθεση Α. Ρόντου, η δίκη για τα στημένα παιχνίδια, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εκροή «μαύρου» πολιτικού χρήματος, το σκάνδαλο Καρούζου κ.ά. Κατά την παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων 320.000 υποθέσεις αναβλήθηκαν και αναμένεται πως θα χρειαστεί ίσως και μία δεκαετία για να επανέλθουν οι ρυθμοί εκδίκασης σε κανονικά, για την ελληνική δικαιοσύνη, επίπεδα.

Απουσία κατηγορουμένων

Η δικάσιμος της Πέμπτης ξεκίνησε με παρόντες μόνο έναν εκ των κατηγορουμένων, που κατά το μεσημέρι έγιναν δύο. Γι’ αυτό και οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα ζήτησαν εγγράφως να διαταχθεί η παρουσία τουλάχιστον 18 κατηγορουμένων (από τους 69), που εμπλέκονται άμεσα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς ήταν μέρος του τάγματος εφόδου που του επιτέθηκε εκείνη την ημέρα, προκειμένου να αναγνωρίζονται ή όχι από τους αυτόπτες μάρτυρες που εξετάζονται. Η εισαγγελέας ενώ επιφυλάχθηκε την Πέμπτη, την Παρασκευή έκανε δεκτό το αίτημα.

Ο ένας διαψεύδει τον άλλο

Η κατάθεση του Α. Μπιαγκή, ενός εκ των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκε στο σημείο πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα και δεν καταδίωξαν το τάγμα εφόδου ούτε προέβησαν σε συλλήψεις, ανέδειξε την ανάγκη της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των αστυνομικών, καθώς όσοι προέρχονται από την ομάδα ΔΙΑΣ δηλώνουν τελείως διαφορετικά γεγονότα από τους αστυνομικούς της Αμέσου Δράσεως, που συνέλαβαν τον Γ. Ρουπακιά. Μάλιστα, σε ερώτηση του Θ. Καμπαγιάννη, συνηγόρου των αλιεργατών, πως «συνάδελφός σας μας είπε ότι ήρθε το περιπολικό και βρήκε τον Ρουπακιά μέσα στο αμάξι, έχοντας τη μηχανή και τα φώτα αναμμένα και πως οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν μακριά από το αυτοκίνητο και ο δράστης θα μπορούσε να φύγει. Τον επιβεβαιώνετε ή τον διαψεύδετε;» ο μάρτυρας απάντησε «τον διαψεύδω», προκαλώντας για πρώτη φορά το σχόλιο της εισαγγελέως «μα καλά ο κάθε αστυνομικός λέει και διαφορετικά πράγματα».
Ο κ. Μπιαγκής, σύμφωνα με την κατάθεσή του, δεν επενέβη ούτε κυνήγησε το τάγμα εφόδου, διότι φοβήθηκε αν και κρατούσε υποπολυβόλο. Αναγνώρισε πως ήταν ομάδα της Χρυσής Αυγής και πως δεν ανήκαν σε άλλο πολιτικό χώρο «διότι σε αυτή την περίπτωση θα έκαναν επίθεση σε εμάς», αναγνώρισε πως ήταν ένοπλοι και ντυμένοι ομοιόμορφα με μαύρα ρούχα και πως κινούνταν ενιαία. Και ύστερα προσέκρουσε σε αντιφάσεις όταν έπρεπε να περιγράψει τις κινήσεις της ομάδας ΔΙΑΣ. Κατά τον ίδιο χρειάστηκαν 3 λεπτά για να διανύσουν 100 μέτρα, διότι ήταν βαρύς ο οπλισμός τους και σε αυτό το χρόνο το τάγμα εφόδου χάθηκε στα στενά, κάνοντας αδύνατη την καταδίωξη «γιατί είναι σημεία κινδύνου». Μάλιστα δεν σταμάτησε στιγμή να παρουσιάζει τη δολοφονία του Π. Φύσσα ως «συμπλοκή», προσθέτοντας πως «δεν περιμέναμε μαχαίρι. Νομίζαμε ότι θα έπαιζαν γροθιές. Σε συμπλοκές γίνονται πολλά».

Προσπάθεια σπίλωσης του ΠΑΜΕ

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή όταν ήρθε η σειρά την υπεράσπισης να εξετάσει τον μάρτυρα προκλήθηκε ένταση, που ανάγκασε το δικαστήριο να διακόψει. Αφορμή στάθηκε η προκλητική στάση του συνηγόρου του Γ. Λαγού προς τον Α. Μπιαγκή, όταν του υπέδειξε φωτογραφία από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ρωτώντας τον αν γνωρίζει «ότι ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας εδάρη το 2013 από μέλη του ΠΑΜΕ». Ακολούθησε η έκρηξη των συνηγόρων του ΠΑΜΕ που φώναζαν πως δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ, τονίζοντας «εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα». Οι συνήγοροι υπεράσπισης άρχισαν να φωνάζουν «Δεν ντρέπεστε; Ελάτε να μας κρεμάσετε. Έπρεπε να μείνουν ανυπεράσπιστοι». Μετά τη διακοπή οι συνήγοροι της υπεράσπισης απείλησαν την έδρα πως θα αποχωρήσουν αν συνεχιστούν μομφές εναντίον τους. Μάλιστα ο κ. Μιχαλόλιας, συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου, δήλωσε με θράσος: «Είναι ντροπή να γίνονται ονομαστικές μομφές ότι κακώς υπερασπιζόμαστε τους κατηγορούμενους».

Σε δύο αίθουσες

Οι δικάσιμες για τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε έξι, με τις δύο να γίνονται στο Εφετείο, ενώ ορίστηκαν εννιά δικάσιμες για τον Ιούλιο, με τη μία να γίνεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Η ανακοίνωση των δικάσιμων έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ (1622, 8/6/16), σύμφωνα με το οποίο διατίθεται και η αίθουσα στο Εφετείο για την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτός το «και» σημαίνει πως η υπόθεση θα εκδικάζεται τελικά σε δύο αίθουσες, παρότι η αίθουσα του Κορυδαλλού έχει κριθεί ακατάλληλη. Να σημειώσουμε πως την περασμένη βδομάδα ήταν χαλασμένη η μικροφωνική, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παρακολούθηση της δίκης, ενώ ο κλιματισμός έβγαζε θερμό αέρα προκαλώντας τη λιποθυμία μιας συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα. Η δίκη συνεχίζεται τελικά στις 24 Ιουνίου, ώστε να ειδοποιηθούν για να παρίστανται οι 18 κατηγορούμενοι.

Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet