ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΤΙΡ ΚΑΙ CETA

Εντείνονται οι κινηματικές και θεσμικές δράσεις

 ΤΤΙΡ

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Καναδά, της CETA. Παράλληλα και εν όψει αυτής της συνάντησης αλλά και της σημασίας που αποδίδεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων εντός του 2016, εντείνονται οι κινηματικές και θεσμικές διαδικασίες και δράσεις εναντίον των συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA.

 

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων πολιτών και κινημάτων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των Φίλων της Φύσης [stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr], ως κεντρικοί στόχοι των δράσεων τίθενται συνοπτικά, στην παρούσα φάση, οι εξής:

* Η ελληνική κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και ΕΕ και να μη συμβάλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TiSA.

* Τα πολιτικά κόμματα [δεν αναφερόμαστε στην Χ.Α.] να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις εμπορικές ληστρικές συμφωνίες CETA, TTIP, TiSA.

* Να συζητηθούν οι συμφωνίες στο ελληνικό κοινοβούλιο, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις θέσεις των βουλευτών και να τις αξιολογήσουν.

* Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να κηρύξουν Ελεύθερες Ζώνες από TTIP - CETA τις περιοχές τους.

* Το συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι νομικοί και οι δικαστικοί, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι καταναλωτές, το οικολογικό κίνημα, να συντονίσουν τους αγώνες τους και να υπερασπίσουν όσες από τις δημοκρατικές, εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, τα προσωπικά δεδομένα, το δημόσιο πλούτο, την ποιότητα των τροφίμων και το περιβάλλον.

 

Προσφυγή στη Γερμανία εναντίον της CETA

 

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι θεσμικές δράσεις εναντίον της CETA, αφού την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός καθηγητής Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, Αντρέας Φίζαν, προσέφυγε για λογαριασμό 70.000 πολιτών στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με στόχο να παρεμποδίσει την προσωρινή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε «Η Καθημερινή», επισημαίνει ότι «συζητείται στην ΕΕ να τεθεί σε ισχύ η CETA προσωρινά, δηλαδή πριν αποφανθούν τα εθνικά κοινοβούλια. Υπάρχει ένα άρθρο στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει στο Συμβούλιο να το κάνει αυτό. Αλλά πρέπει να ερμηνεύεται περιοριστικά». «Δεν μπορείς να θέσεις σε ισχύ μια συνθήκη 1.600 σελίδων, όπως είναι η CETA, χωρίς το κοινοβούλιο» συνεχίζει, «το συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να εμποδίσει την προσωρινή εφαρμογή όλης της συμφωνίας ή μόνο του τμήματος που αναφέρεται στο μηχανισμό διαιτησίας για τις επενδύσεις (ICS), επειδή παραβιάζει το γερμανικό σύνταγμα.

Παράλληλα, αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη CETA και η Ένωση Γερμανών Δικαστών. Πρόκειται για επαγγελματική ένωση αρκετά συντηρητική, της οποίας η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερη σημασία και εκφράζει τη διαφωνία της Ένωσης για τον ISDS (Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους) που προβλέπεται από την TTIP. Όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της γνωμοδότησης, η Ένωση Γερμανών Δικαστών «δεν βλέπει ούτε νομική βάση ούτε αναγκαιότητα για ένα τέτοιο δικαστήριο. Η αντίληψη η οποία φανερά συνδέεται με την πρόταση για ένα διεθνές δικαστήριο σε θέματα επενδύσεων, ότι τα δικαστήρια των κρατών μελών δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν νομική προστασία στους αλλοδαπούς επενδυτές, στερείται ουσιώδους στήριξης. Εάν υπήρχαν αδυναμίες από τους μετέχοντες στις διαβουλεύσεις για την TTIP σε μεμονωμένα μέλη της ΕΕ αυτά θα έπρεπε να τεθούν προ του εθνικού νομοθέτη ανοιχτά και ξεκάθαρα. (...) Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η αξίωση νομικής προστασίας, η οποία ισχύει για τον κάθε καταφεύγοντα στη Δικαιοσύνη στη Γερμανία και στην ΕΕ».

 

Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την ΤΤΙΡ

 

Στην Ελλάδα τώρα, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εξέταση της ΤΤΙΡ. Η προαναγγελία αυτή έγινε στο πλαίσιο συνάντησης του προέδρου της Βουλής με τον κ. Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace και την κα Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP και τη CETA. Όπως δήλωσε ο Ν. Βούτσης: «Είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η διατλαντική συμφωνία που, εν κρυπτώ και παραβύστω, προετοιμάζεται εδώ και χρόνια. Έχουμε φέρει το θέμα στη Βουλή το 2014, με επίκαιρη επερώτηση. Το βασικό αίτημα ήταν, όταν προχωρήσει η συζήτηση, ν’ αποτελέσει αντικείμενο των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και της κυβέρνησης. Φυσικά και η παρούσα κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στην Επιτροπή «θα μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι μεγάλων οργανώσεων με διεθνή αναγνώριση και ενασχόληση με το ζήτημα, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πέραν των βουλευτών. Θα την συγκροτήσουμε άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι».

Την ίδια στιγμή, συμπληρώθηκε, με την προσθήκη του Δήμου Τυρνάβου, η πρώτη δεκάδα ελληνικών δήμων που ανακηρύσσουν την επικράτειά τους ως Ζώνη Ελεύθερη από την ΤΤΙΡ και CETA.

 

Ζ.Γ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet