antiratsistiko

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των οργανωτών για το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Αθήνα. Το πρόγραμμα έχει ήδη αναρτηθεί με τίτλους -όχι πρόσωπα που θα συμμετάσχουν κατά θέματα- το μουσικό πρόγραμμα επίσης. Ένα μικρό δελτίο Τύπου δίνει το πλαίσιο του περιεχομένου του, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ένα αναλυτικότερο κείμενο, κατά τα καθιερωμένα.
Ως γενικό σύνθημα επιλέγεται το «Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι». Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λόγω δημοψηφίσματος, δεν έγινε αντιρατσιστικό και σημειώνεται το βασικό χαρακτηριστικό ότι το Φεστιβάλ κατάφερε να γίνει το μεγάλο ραντεβού του αντιρατσιστικού κινήματος, μια τριήμερη γιορτή της «ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα». Επισημαίνει, επίσης, ότι φέτος το Φεστιβάλ πραγματοποιείται «σε μια συγκυρία, όπου το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας». Στη συνέχεια παραθέτει το στόχο του: «Το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας με τις εκθέσεις, τα θεατρικά δρώμενα, τον παιδότοπο, τις πολυεθνικές κουζίνες, τις συζητήσεις, τις συναυλίες του στέλνει ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης». «Όσους φράχτες και αν σηκώσουν, εμείς θα ζήσουμε μαζί», είναι το μεστό περιεχομένου και συμβολισμών σύνθημα, που κλείνει την πρώτη αυτή ανακοίνωση.

Καλοδεχούμενοι, αλλά όχι όλοι

Σύμφωνα, όμως, με τις ως τώρα πληροφορίες έχουν ανακύψει διαφωνίες στους διοργανωτές για «τις προδιαγραφές», που θα τεθούν για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση – λειτουργία αλλά και με τη δουλειά τους στις θεματικές, που το ίδιο το Φεστιβάλ θα αναπτύξει – παρουσιάσει. Και αυτό που φαίνεται να υπερισχύει είναι να αποκλεισθούν και από τις θεματικές και από τις λειτουργίες και από τα πάνελ πάρα πολλές και πολλοί από όσες κι όσους πρωτοστατούσαν στις προηγούμενες διοργανώσεις, εφόσον καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, αφήνει χωρίς περιεχόμενο τον κύριο στόχο του να στείλει «ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης». Με αποκλεισμούς και περιφράξεις γίνεται;
Το ραντεβού στο Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, ήταν μια συνάντηση συναίνεσης, όπου οι διάφορες oμάδες και συλλογικότητες αντάλλασσαν εμπειρίες. Δεν ήταν στενά πολιτικό γεγονός το Φεστιβάλ, αν και είχε ένα ευρύ και σαφές περιεχόμενο ως προς την εξυπηρέτηση του αντιρατσιστικού περιεχομένου του, που ήθελε να το εμπεδώσει και εμπλουτίσει με όλους τους τρόπους και τις εμπειρίες.
Τώρα, όπως φαίνεται, δεν είναι όλες οι αντιρατσιστικές δράσεις αρμόζουσες. Ούτε όλες οι εμπειρίες αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αρκετά αντιρατσιστικά ή πολιτικά ορθές. Μια φράση στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ, ίσως, μας δίνει την ερμηνεία. «Απέναντι στην αντι-προσφυγική πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης αντιτάσσουμε τη βούλησή μας να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες». Η «Εποχή» έχει εκφράσει τις διαφωνίες της με την μεταναστευτική – προσφυγική πολιτική, όπως πηγάζει από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Θέτουμε, όμως, ένα απλό ερώτημα: τι θα γίνει με όλους αυτούς, που, επίσης, οργανώνουν την ανθρώπινη υποδοχή των μεταναστών – προσφύγων και φροντίζουν εθελοντικά την υποφερτή διαβίωσή τους, γνωρίζουν ποια είναι η αντι-προσφυγική πολιτική της ΕΕ, την πολεμούν, την επικρίνουν όπως επικρίνουν και πλευρές της πολιτικής τής κυβέρνησης και ενδεχομένως έχουν κάνει διαφορετικές κεντρικοπολιτικές επιλογές απ’ τους διοργανωτές; Αυτοί, λοιπόν, μόνο ως άτομα και, προπαντός, ησύχως μπορούν να επισκεφθούν το Φεστιβάλ. Είναι, εξάλλου και μια «βελούδινη», «φιλική» συμβουλή... Διότι συμβαίνει στην ιστορία της Αριστεράς, κατά τους διοργανωτές, ο περσινός συμπότης, συν-αλληλέγγυος, συν-διοργανωτής και σύντροφος, εφέτος να περιορίζεται να είναι μόνο... συμπότης.

Άλλο κόμμα και άλλο φεστιβάλ

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που έχουν προκύψει απ’ όλα όσα, ιστορικής σημασίας, συνέβησαν στην ανανεωτική, κινηματική και ριζοσπαστική Αριστερά από την αρχή του 2015 και ως σήμερα. Σ’ αυτό το «χωριό» κατοικούμε. Γνωρίζουμε και όσα -ασχέτως αν δεν συμφωνούμε- ωθούν τους συντρόφους επικεφαλής της διοργάνωσης σ’ αυτές τις αποφάσεις που φέρνουν, όμως, ξανά στα πόδια μας παλιές αρνητικές εμπειρίες από την ιστορία της Αριστεράς. Αλλά η διαφωνία είναι ριζική με κατευθύνσεις που αρμόζουν σε κόμμα και όχι σε μια ομπρέλα, μάλιστα στην πιο ευρεία και χαλαρή μορφή του φεστιβάλ, που είχε από κάτω τόσο μεγάλη ποικιλία απόψεων, δράσεων, εμπειριών. Αυτό ήταν το κίνημα, με την αυτονομία του. Το τωρινό, τι θα είναι; Ξεχάσαμε, τόσο γρήγορα πώς λειτουργούσε το Κοινωνικό Φόρουμ;
Αυτό είναι η καίριας σημασίας βλάβη στο κίνημα από τη λογική των αποκλεισμών. Είναι ενήμεροι, άραγε, οι συμμετέχοντες και συμφωνούν μ’ αυτό; Πώς εμπλέκουν –αυταρχικότατα– τις εθνικές και άλλες συλλογικότητες, τις ΜΚΟ, ακόμη και τους καλλιτέχνες που έρχονται να συμμετάσχουν; Πώς τους εμπλέκουν στον καβγά μεταξύ των διαφόρων μερίδων της Αριστεράς; Μπορούν κάποιοι να ορίσουν τους εαυτούς τους ή τις συλλογικότητες που συμμετέχουν τροχονόμους του κινήματος; Θα κρίνουν, τελικά, αυτοί ποιο είναι το σωστό κίνημα υπέρ των προσφύγων και ποιο το λάθος; Μα η απάντηση είναι πασιφανής: όλοι όσοι είναι υπέρ των δικαιωμάτων του άλλου, υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, είναι στη σωστή πλευρά. Γιατί, λοιπόν, εμποδίζονται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ;

«Ε»

Υ.Γ.: Το κείμενο είχε, ήδη, γραφτεί όταν ενημερωθήκαμε πως δεν προσκλήθηκαν στο φεστιβάλ η Αλληλεγγύη για Όλους, όπως και σειρά δομών αλληλεγγύης που υποστηρίζονται από αυτή. Δυστυχώς, αυτοί οι αποκλεισμοί συλλογικοτήτων, που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό όσων είχαν ανάγκη, επιβεβαιώνει τους μεγαλύτερους φόβους μας. Μια υπενθύμιση μόνο στους φίλους και συναγωνιστές, που ορίζουν τα κριτήρια του ποιος θεωρείται μέρος του αντιρατσιστικού κινήματος: οι αποκλεισμοί, άπαξ και ξεκινήσουν, μπορεί να στραφούν εναντίον του οποιουδήποτε. Για όλους αυτούς τους λόγους, η «Εποχή», που ήταν παρούσα σε όλα τα φεστιβάλ, αυτή τη φορά -αν και είναι η μόνη που προσκλήθηκε- δεν θα έχει τραπεζάκι. Άλλωστε, για τους «γείτονές» της στο φεστιβάλ, την Αυγή, το Κόκκινο, το Left δεν έχει προβλεφθεί χώρος. Η θέση μας, λοιπόν, παραμένει στα ενωτικά κινήματα, σχήματα, πρωτοβουλίες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet