ttip
Αγωνία, με τις κινηματικές και θεσμικές πρωτοβουλίες να ακολουθούν η μία την άλλη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επικρατεί σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA). Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία φαίνεται να είναι το διήμερο 28 - 29 Ιουνίου, αφού για τότε έχει οριστεί συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση της CETA, αν και το θέμα έχει αφαιρεθεί από την επίσημη ατζέντα της συνάντησης.

Σύμφωνα με την Δώρα Κοτσακά, δρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η αιτία εξάλειψης από την επίσημη ατζέντα της συνάντησης κορυφής του θέματος της έγκρισης της CETA, είναι το Brexit, αφού αποφεύγεται η επιφόρτιση των ήδη υπαρχόντων τριγμών λόγω Brexit με ένα θέμα τόσο βαρύνον όσο η CETA. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιουνκέρ ζήτησε την ανανέωση της εξουσιοδότησης για την ΤΤΙΡ από τους αρχηγούς των κρατών – μελών, ενώ στις 5 Ιουλίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το χαρακτήρα της συμφωνίας, εάν πρόκειται δηλαδή για μεικτή ή αποκλειστική. Σε περίπτωση που αποφανθεί ότι πρόκειται για αποκλειστικού χαρακτήρα συμφωνία, θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών – μελών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να ανατραπεί η ισχύς αυτής της γνωμοδότησης, πράγμα μάλλον αδύνατο...
Συνεπώς, είναι επείγον η ελληνική κυβέρνηση να μην αναμένει να συνταχθεί σε τυχόν πρωτοβουλία άλλων κρατών – μελών ενάντια στη CETA, αλλά να αναλάβει η ίδια μια τέτοια πρωτοβουλία.

Εν όψει της Επιτροπής των Περιφερειών

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Δήμων και των Περιφερειών που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα, 8 και 9 Ιουλίου, το δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA» απέστειλε ανοικτή επιστολή στην ελληνική αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών (=συμβουλευτικό όργανο που εκπροσωπεί τις περιφερειακές και τοπικές αρχές της Ευρώπης) προτείνοντας να τεθεί ως θέμα για συζήτηση το αίτημα να τοποθετηθεί το σώμα για το θέμα TTIP και CETA. Στο κείμενο επισημαίνονται οι μέχρι σήμερα δράσεις και ειδικότερα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης:
- Συγκέντρωση 3,3 εκατομμυρίων υπογραφών ενάντια στη συμφωνία TTIP.
- Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη το 2014 και το 2015, με κορυφαία τη διαδήλωση του Βερολίνου (10.10.2015) που συγκέντρωσε 250.000 πολίτες και πιο πρόσφατες στο Ανόβερο, 23.04.2016, στην οποία συμμετείχαν 90.000 πολίτες και στη Ρώμη, 07.05.2016, με 40.000 διαδηλωτές.
- Συνάντηση των Δημάρχων που προσκάλεσε η Δήμαρχος της Βαρκελώνης στις 21, 22.04.2016 για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ελεύθερων από τις συμφωνίες TTIP - CETA. Περισσότεροι από 1.800 ευρωπαϊκοί Δήμοι και Περιφέρειες έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, μεταξύ αυτών 15 ελληνικοί Δήμοι καθώς και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η ΠΕΔ Αττικής.

Κείμενο 58 ελλήνων βουλευτών

Παράλληλα, κείμενο που υπογράφουν 58 έλληνες βουλευτές προκειμένου η Διατλαντική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA) αλλά και συνολικά οι διατλαντικές συμφωνίες να χαρακτηριστούν «μεικτές» και να είναι απαραίτητη η έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια, θα μεταβιβαστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με θέματα εμπορίου και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο «αντικείμενο της σχετικής επιστολής συλλογής υπογραφών από κοινοβουλευτικούς - μέλη όλων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, η οποία αρχικά συντάχθηκε από ολλανδούς βουλευτές και προωθείται σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια, είναι η νομική φύση του κειμένου της CETA και η πιθανή προσωρινή εφαρμογή της. (...) Δεδομένου του ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών της ΕΕ, της ελλιπούς διαφάνειας αλλά και της σκανδαλώδους μυστικότητας που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις για τις νέες εμπορικές συμφωνίες, όπως η CETA και η TTIP, αυτό το σημείο είναι καίριας σημασίας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τις βαρύτατες συνέπειες για την εθνική κυριαρχία, τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του καταναλωτή που θα έχουν ορισμένες διατάξεις αυτών των συμφωνιών».
Οι υπογράφοντες βουλευτές είναι οι εξής: ΣΥΡΙΖΑ: Γιώργος Ακριώτης, Αυλωνίτου Ελένη, Μπγιάλας Χρήστος, Χριστοδουλοπούλου Τασία, Δημαράς Γιώργος, Δουζίνας Κώστας, Γαβρόγλου Κώστας, Γιαννακίδης Στάθης, Εμμανουηλίδης Δημήτρης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καφαντάρη Χαρά, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Εύη, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Καββαδία Αννέτα, Κουράκης Τάσος, Κυρίτσης Γιώργος, Λάππας Σπύρος, Λιβανίου Ζωή, Μαντάς Χρήστος, Μουσταφά-Μουσταφά, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Ντζιμάνης Γιώργος, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπανάτσιου Κατερίνη, Πρατσόλης Αναστάσιος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Ψυχογιός Γιώργος, Ρίζος Δημήτριος, Σπαρτινός Κώστας, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Σκούφα Ελισσάβετ, Συρμαλένιος Νίκος, Θελερίτη Μαρία, Θεωνάς Γιάννης, Θηβαίος Νίκος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσόγκας Γιώργος, Τζαμακλής Χαρίλαος, Τζούφη Μερόπη, Βαγενά Άννα, Βάκη Φωτεινή, Βαρδάκης Σωκράτης, Βαρεμένος Γιώργος, Βράντζα Παναγιώτα, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.
Νεά Δημοκρατία: Βαγιωνάς Κωσνταντίνος, Χαρακόπουλος Μάξιμος, Κασαπίδης Γιώργος
ΑΝΕΛ: Ζουράρις Κώστας, Κόκκαλης Βασίλης, Παπαχριστόπουλος Θανάσης.

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet