orlando

Μία εβδομάδα μετά το αιματηρό χτύπημα μίσους σε γκέι μπαρ του Ορλάντο, που άφησε πίσω του 49 νεκρούς και 53 τραυματίες, και το ζήτημα της ομοφοβίας έχει, ήδη, μετατραπεί και συγκαλυφθεί σε τρομοκρατική ισλαμιστική ενέργεια.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε σε χιλιάδες επί χιλιάδων μουσουλμάνων να εισρέουν στη χώρα μας. Πολλοί από αυτούς έχουν για εμάς τις ίδιες σκέψεις με αυτόν το βάρβαρο δολοφόνο. Ο μόνος λόγος, που ο δολοφόνος βρισκόταν στην Αμερική κατ’ αρχήν, είναι γιατί επιτρέψαμε στην οικογένειά του να έρθει εδώ. Αυτό είναι ένα γεγονός και είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, το ομοφοβικό μίσος της πράξης.
Είναι πιθανότερο, ο ίδιος να μοιράζεται κοινές σκέψεις «με αυτόν το βάρβαρο δολοφόνο», όσο αφορά τουλάχιστον τους ομοφυλόφιλους. Η θέση του στο ζήτημα είχε υπάρξει μετριοπαθής κατά το παρελθόν, που δεν ήθελε να αποκλείσει κατευθείαν τους LGBTQ από το κοινό του. Μετριοπάθεια που δεν μπόρεσε να διατηρήσει για πολύ καθώς, εντέλει, τάχθηκε καθαρά και ανοιχτά -όπως παραδοσιακά και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα- ενάντια στο γάμο μεταξύ του ίδιου φύλου, που ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2015. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε τους χριστιανούς ότι θα διαφυλάξει τον παραδοσιακό γάμο, ενώ τον τελευταίο χρόνο όλο το κόμμα έχει προβεί σε καμπάνια εναντίον των κυβερνητικών μέτρων για την κατάργηση των διακρίσεων κατά των διεμφυλικών ατόμων. Δώδεκα πολιτείες με ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση έχουν προσφύγει κατά του Μπαράκ Ομπάμα για το αν τα διαφυλικά άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις γυναικείες ή τις ανδρικές τουαλέτες.

Μίσος που  κυριολεκτικά οπλίζει

Στο ίδιο μήκος κύματος παρουσιάζεται και η είδηση από πολλά Μέσα, τόσο στην Αμερική, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Κάποια προβάλλουν το ενδεχόμενο ο δράστης να ήταν ο ίδιος γκέι και όλη η πρακτική του να οφείλεται στο διεστραμμένο μυαλό αυτών των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ίδιους. Τα περισσότερα, πάντως, εμμένουν στο ζήτημα της τρομοκρατίας, που βασίζεται σε θρησκευτικά και πολιτισμικά γνωρίσματα. Καταδικάζουν, λοιπόν, αυτούς τους «βάρβαρους» που σκοτώνουν τους ομοφυλόφιλους κυριολεκτικά, αντί να το κάνουν όπως οι ίδιοι με όπλο τη νομική διάκριση, την κατασκευή υποτιμητικών κοινωνικών στερεοτύπων, τη γλώσσα του μίσους, προσπαθώντας να συγκαλύψουν πώς η αντίληψη που οικοδομούν, οπλίζει κάποια στιγμή και κυριολεκτικά τα χέρια.
Προκειμένου να άρουν τις ευθύνες από πάνω τους για το μίσος που εξέθρεψαν, επιδίδονται τώρα σε μια προσπάθεια να το αντικαταστήσουν με ένα άλλο μίσος. Αυτό για τους μουσουλμάνους. Ο δράστης πιθανά να ήταν, όντως, υποστηρικτής του ISIS. Προς το παρόν αυτό στηρίζεται σε ένα τηλεφώνημα, που φέρεται να έκανε ο ίδιος στην αστυνομία, δηλώνοντας πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Και που δεν σημαίνει και τίποτα για όλους τους υπόλοιπους μουσουλμάνους. Το σίγουρο, όμως, παραμένει πως τα θύματά του ανήκαν σε μια κοινότητα, που συνεχίζει να δέχεται πλείστες επιθέσεις, νομότυπες και μη, είτε σε επίπεδο σωματικής βίας, είτε σε επίπεδο ρητορικής και πολιτικής. Θύματα για τα οποία ευθύνεται εν μέρει και η ομάδα SWAT, όταν παρενέβη και πυροβολούσε προς πάσα κατεύθυνση, όπως παραδέχθηκε η ίδια. «Η απόφαση για χρήση βίας ήταν σωστή», όμως. Σωστά, άλλωστε ήταν απλά κάποιοι γκέι.

Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet