Με το Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στη δεύτερη θέση, γεγονός που αποτυπώνει την αυξανόμενη δυναμική του, συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία της ισπανικής Αριστεράς, ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας, Βίκτορ Αλόνσο Ροκαφόρτ, που είναι στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και υποψήφιος του Unidos Podemos, μιλάει στην «Εποχή» για την προεκλογική εκστρατεία, τη σημασία που έχει η δημιουργία μιας ακόμα αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπη, καθώς και για την κατάρρευση, αλά ΠΑΣΟΚ, που θα έχει το PSOE, αν στηρίξει τη δεξιά.
Τη συνέντευξη πήρεο Δημήτρης Γκιβίσης Πώς είναι το προεκλογικό κλίμα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές;Το κλίμα μέχρι πριν από ένα μήνα αποτύπωνε μια αποστροφή των πολιτών για την νέα εκλογική διαδικασία, γεγονός που οφειλόταν στην αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η δημιουργία, όμως, του Unidos Podemos έχει αλλάξει τα δεδομένα, και έχει στρέψει το ενδιαφέρον και πάλι στην Αριστερά.
Πώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία σας;Για την Ενωμένη Αριστερά και το Ποδέμος η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να είναι πολύ γρήγορη, αφού ο σχηματισμός του Unidos Podemos επισπεύσθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία εδώ και αρκετό καιρό, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινές πλατφόρμες και να οργανώσουν τις εκδηλώσεις. Είναι συγκλονιστική η εκστρατεία που κάνουμε και όλη η συλλογική προσπάθεια που γίνεται. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι λόγω της ταχύτητας της διαδικασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται κάποιο χρόνο για να εμπνευστούν από την ένωση των δύο κομμάτων. Οι τελευταίες συγκεντρώσεις στη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη, όπου μίλησαν ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν, ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις, και αναμένεται να δούμε και εκεί την αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη που έχει το Unidos Podemos.
Δυνατότητα για αλλαγήΗ δυναμική του Unidos Podemos δημιουργεί πολλές προσδοκίες για την αλλαγή. Εσύ πώς βλέπεις τα πράγματα; Μπορούμε να ελπίζουμε;Αυτό ήταν ο κύριος λόγος για τη δημιουργία του Unidos Podemos: η δυνατότητα για την αλλαγή. Αυτό είναι πάνω από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς, αφού έχουμε πολλούς κοινούς στόχους: την αλλαγή στο μοντέλο παραγωγής, τη δέσμευση για σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, το σχέδιο της κοινωνικής έκτακτης ανάγκης, το νέο εκπαιδευτικό νόμο, την κατάργηση των κατασταλτικών νόμων, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα για τα οποία χρειάζεται μια κυβερνητική αλλαγή.
Ένα κρίσιμο σημείο για την επόμενη ημέρα είναι η επιλογή που θα κάνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρείς ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση με την συμμετοχή και του PSOE;Ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντσες, συνεχώς αναφέρει ότι δεν έγινε πρωθυπουργός λόγω της άρνησης του Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Σάντσες δεν έγινε πρωθυπουργός, επειδή ήταν αποφασισμένος να σφραγίσει τη συμφωνία με τους νεοδεξιούς Ciudadanos, μια συμφωνία που σε θέματα σχετικά με το φορολογικό και τα εργασιακά ήταν εντελώς αντίθετη από αυτά που υπερασπίζεται η Αριστερά. Η ισπανική Αριστερά δεν θα μπορούσε ποτέ να την υπογράψει. Αν το PSOE καταφέρνει να αποτινάξει από πάνω του αυτή τη ντροπή και να σκεφτεί τα μεγάλα, δηλαδή την πολιτική πραγματικότητα, μπορούμε να σχηματίσουμε μαζί κυβέρνηση. Αν, όμως, ενεργά ή παθητικά, υποστηρίξει το Λαϊκό Κόμμα, δεν θα καταδικάσει μόνο τη χώρα, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Στην Ισπανία χρησιμοποιούμε την έννοια της πασοκοποίησης, όταν αναφερόμαστε στο ναυάγιο που περιμένει το PSOE σε περίπτωση που στηρίξει τη δεξιά.
Συμμαχία κατά της λιτότηταςΤι πιστεύεις ότι θα σημάνει για τους ευρωπαϊκούς λαούς ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα σας;Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στη ευρωζώνη, μπορεί να γίνει το σημείο που θα κάμψει τη λιτότητα και τις ατελέσφορες πολιτικές, που επιβάλλονται από την τρόικα στους λαούς της Ευρώπης. Σήμερα, που ακόμα και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει, μια κυβέρνηση με κορμό το Unidos Podemos μας κάνει να ελπίζουμε σε μια στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε συμμαχία με άλλες χώρες, μπορούμε να ανατρέψουμε την πορεία μιας ολοένα και πιο σκληρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στο θέμα της λιτότητας, αλλά και στη θεσμική ξενοφοβία, που αναπτύσσει εναντίον των προσφύγων.
Η ελληνική εμπειρία έδειξε με σαφήνεια τα όρια των διαπραγματεύσεων, καθώς και τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιες είναι οι σκέψεις σου σχετικά με τα περιθώρια που έχει μια περιφερειακή χώρα, όπως η Ισπανία, και πώς απαντάς στους προβληματισμούς που υπάρχουν;Είμαστε μια περιφερειακή οικονομία, αλλά αποτελούμε περίπου το 12% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα είναι το 2%. Αν κερδίσουμε, οι δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από άλλες κυβερνήσεις, όπως η πορτογαλική, από τις αλλαγές που παρατηρούμε στην Ιταλία και τη Γαλλία σε ορισμένους τομείς, και από την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μπορούν να στηρίξουν με καλύτερες προϋποθέσεις ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινωνικές πολιτικές, βασισμένο στις αξίες της αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά είναι δυνατό. Έχουμε μάθει πολλά από την ελληνική εμπειρία. Σήμερα, πολλά μέλη του Unidos Podemos συμμετέχουν στη διεθνιστική συμμαχία για το Σχέδιο Β στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να έρθει από αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.