Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η καπιταλιστική κρίση προκάλεσε εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα. Ο νεοφιλελευθερισμός ως στρατηγική επίλυσης της κρίσης επιτείνει το αδιέξοδο, μιας και η σοσιαλδημοκρατία, σε μεγάλο βαθμό, ενσωματώθηκε στο σύστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ακόμα πιο επιθετική (π.χ. Εργατικό Κόμμα Η.Β. επί Τόνι Μπλερ, Γερμανική SPD επί Σρέντερ). Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ επί Κλίντον κουρέλιασε το New Deal, που επί μισό αιώνα κρατούσε μια σταθερή ισορροπία ευνοώντας μεγάλες λαϊκές εργατικές μάζες. Οι αντιστάσεις των λαϊκών στρωμάτων –με εξαίρεση τη Μάχη του Σιάτλ το 1999– είτε έμεναν αποσπασματικές είτε διασπώνταν, και σε ορισμένες περιπτώσεις απομονώνονταν, υπό τις κλαγγές των πολέμων κατά της τρομοκρατίας.
Η πολιτική αριστερά, απαλλαγμένη από τις αρχαίες σκουριές του πάλαι ποτέ «υπαρκτού σοσιαλισμού», άρχισε να κινητοποιείται ακολουθώντας συχνά απάτητα και δύσβατα μονοπάτια. Στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27% τον Ιούνιο του 2012 και έγινε ενιαίο πολιτικό κόμμα το 2013. Στη Γαλλία, ο προεδρικός υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς, Jean-Luc Mélenchon, πήρε 4 εκατομμύρια ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. Το 2014, το κόμμα Μπορούμε (Podemos) ξεκίνησε στην Ισπανία, ενώ για το δημοψήφισμα της Σκωτίας σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση γύρω από την εθνική αυτονομία. Το 2015, ο Jeremy Corbyn σάρωσε, αναδεικνυόμενος σε αρχηγός του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, με ένα λόγο εξέγερσης ενάντια στη Μπλερική κληρονομιά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Bernie Sanders, στον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, κερδίζει εκατομμύρια ψήφους για μια δημοκρατική-σοσιαλιστική «πολιτική επανάσταση» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο, είναι ένα άλλο θέμα. Η εκστρατεία Sanders ως τέτοια θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα διεξαχθεί στην Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνεια. O Sanders νίκησε σε 23 προκριματικές εκλογικές διαδικασίες (έναντι 34 της Χίλαρυ Κλίντον) και 12.956.336 ψήφους ή 43% (έναντι 16.732.147 ή 55,4% της Χίλαρυ Κλίντον). Αναμένεται ότι, μετά την πρόσθεση και των υπερεκλεκτόρων (ex officio), ο Σάντερς συγκεντρώνει υπέρ του 1.888 εκπροσώπους έναντι 2.769 υπέρ της Κλίντον.

Με ταξικό πρόσημο

Ενδιαφέρον ήταν το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογικών των Δημοκρατικών, στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Αν δούμε το χάρτη των αποτελεσμάτων της πολιτείας, θα διαπιστώσουμε ότι η Κλίντον επικρατεί καθαρά στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley) και ο Σάντερς στις πιο λαϊκές-εργατικές περιφέρειες της Βόρειας Καλιφόρνιας. Τα νέα οικονομικά «αφεντικά»-«σπόνσορες» του Δημοκρατικού Κόμματος είναι οι επιχειρήσεις της πληροφορικής και του διαδικτύου, που στην πράξη δημιουργούν την «κοινωνία της πλατφόρμας» (platform society). Μεγάλης κλίμακας διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Google, Facebook, Amazon και Uber, διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία.

Οι κοινωνικές αλλαγές είναι πολλές και οι επιπτώσεις, πολύπτυχες, προσβάλλουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Παραδείγματος χάριν, μέσω της πλατφόρμας airbnb βρίσκουμε καταλύματα σε όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας τους ταξιδιωτικούς μεσάζοντες, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και κατοικιών πετούν στο δρόμο τους φτωχούς νοικάρηδες για να υποδέχονται τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών και δημιουργούνται εντάσεις. Εδώ δυο και χρόνια, το Anti-Eviction Mapping Project και η κίνηση Eviction Free San Francisco καταγγέλλουν την κατάληψη της πάλαι φιλελεύθερης πόλης San Franciscο από την Airbnb, η οποία, εκτός των άλλων, δεν καταβάλλει τους ειδικούς φόρους ξενοδοχείων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή καλών και οικονομικών κατοικιών για τα εργατικά στρώματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ολόκληρων συνοικιών με τέντες και υπνόσακους. Το κίνημα καταγγέλλει ότι η εταιρεία έχει εξαγοράσει τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Πρέπει να θυμίσουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2003, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνασπίστηκαν και υποστήριξαν κοινό υποψήφιο ενάντια στον υποψήφιο του Κόμματος των Πρασίνων και τον νίκησαν με μικρή διαφορά, 53-47%.
Το άλλο παράδειγμα είναι αυτό της εταιρείας Uber. Από τη μια μεριά, διαλύει έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών, κι από την άλλη, περικόπτει τις αμοιβές όσων οδηγών συνεργάζονται με την εταιρεία και συνδέονται με τους πελάτες τους μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι οδηγοί κινητοποιούνται καλώντας τους άλλους οδηγούς και τους πελάτες να κλείνουν για ολόκληρα 24ωρα την εφαρμογή και να απομονώνουν την εταιρεία. Οι μεγαλύτερες κι εντονότερες διαδηλώσεις γίνονται στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζεται…

Θανάσης Τσακίρης

Υ.Γ: Ερώτημα επί του πιεστηρίου: Παραιτείται ο Τραμπ; Λόγω έλλειψης ρευστού ή/και κακής πορείας στις δημοσκοπήσεις; Θα την πάθει όπως ο Barry Goldwater το 1964;      http://gawker.com/how-is-donald-trump-going-to-quit-1782312998
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet