p屣顪ޠݭ�破�Ņ - Dńլ  埡 ʫᵨ쾭ﲬ ꡴ܠ�이면� 롬✭ﭴ᩠���hޭᬠН찴砱2 ͯ嬢 2015. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ p屣顪ޠݭ�破�Ņ - Dńլ 埡 ʫᵨ쾭ﲬ ꡴ܠ�이면� 롬✭ﭴ᩠���hޭᬠН찴砱2 ͯ嬢 2015. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Του Γιάννη Τόλιου

Με κεντρικό σύνθημα «Λαϊκή Ενότητα για την Ανατροπή - Κάτω τα Μνημόνια - Έξω από την Ευρωζώνη» πραγματοποιείται την Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή (24-26/6/16), η Πανελλαδική Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα Μελίνα Μερκούρη). Πρόκειται για σημαντικό πολιτικό γεγονός, βήμα συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, για την αγωνιστική συσπείρωση, αντίσταση και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με στόχο την προώθηση προοδευτικής-φιλολαϊκής πολιτικής εξόδου από την κρίση, με ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.

Τι είναι και τι θέλει η ΛΑΕ

Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί απάντηση της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις οδηγίες των υπερεθνικών «θεσμών», έχοντας την ουσιαστική στήριξη όλων των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, κ.ά.). Οι συγκεκριμένες πολιτικές φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό, διαιωνίζουν το φαύλο-κύκλο της ύφεσης, παραγωγικής παρακμής, υψηλής ανεργίας και καταργούν βήμα-βήμα την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Η συγκρότηση της ΛΑΕ προήλθε από εκείνες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να υποταχτούν στο τρίτο Μνημόνιο, σεβόμενες το μεγαλειώδες «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, συνενώθηκαν με άλλα ρεύματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, σε ένα μετωπικό εγχείρημα για την κατάργηση της λιτότητας, την αποδέσμευση από την επιτροπεία της ευρωζώνης, την ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και την υπέρβαση της κρίσης, ανοίγοντας ελπιδοφόρους δρόμους στη χώρα και στη νέα γενιά.
Σήμερα, αυτό που κρίνεται στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αν θα χάσουμε εισοδήματα, θέσεις εργασίας και κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι αν θα περάσει η χώρα σε μια νέα «κανονικότητα», που θα την εγκλωβίσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα σε καθεστώς κοινωνικού Μεσαίωνα. Ένα καθεστώς που θα καταστήσει τη χώρα «οικόπεδο» προς επένδυση και αξιοποίηση, μια τεράστια ειδική οικονομική ζώνη επιχειρηματικής ασυδοσίας και οικολογικής καταστροφής. Κατά συνέπεια, στις πολιτικές των μνημονίων αρθρώνονται σε έναν ενιαίο δεσμό το κοινωνικό ζήτημα (ο ταξικός πόλεμος εναντίον της εργαζόμενης πλειοψηφίας), το δημοκρατικό ζήτημα (ο πραξικοπηματικός βιασμός της λαϊκής βούλησης) και το εθνικό ζήτημα (η ακύρωση κάθε έννοιας εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας). Αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» οφείλουμε να κόψουμε, αν θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους προοδευτικών αλλαγών στη χώρα.

Άξονες εναλλακτικού προγράμματος

Ειδικότερα, η Λαϊκή Ενότητα θέτει ως άμεσο στόχο μια μεγάλη εργατική και λαϊκή ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της οικονομικής ολιγαρχίας και του πολιτικού συστήματος που τις στηρίζουν, σε ρήξη με το ευρωσύστημα, με την ανάδειξη των δυνάμεων της εργασίας, της γνώσης και του πολιτισμού στα ηνία της ελληνικής κοινωνίας. Το πρόγραμμα της ΛΑΕ ξεκινά με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την έξοδο από την ευρωζώνη και την προώθηση ριζοσπαστικών κοινωνικών μετασχηματισμών. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη μιας μεγάλης λαϊκής ανατροπής με την εφαρμογή μεταβατικού προγράμματος φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση, το οποίο περιλαμβάνει αλληλένδετους στόχους που αλλάζουν τους συσχετισμούς, ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και αποτελούν αφετηρία για ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές. Οι στόχοι του μεταβατικού προγράμματος αφορούν συνοπτικά τα εξής:
Κατάργηση της λιτότητας, στήριξη λαϊκών εισοδημάτων με αναδιανομή ΑΕΠ προς όφελος των εργαζόμενων. Αναστολή πληρωμών και βαθιά διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση τραπεζών και «σεισάχθεια» σε ιδιωτικά χρέη λαϊκών νοικοκυριών. Προετοιμασμένη έξοδο από την ευρωζώνη και μετάβαση στο εθνικό νόμισμα. Δημόσιος έλεγχος Κεντρικής Τράπεζας (ΤτΕ) και εξασφάλιση αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία, δανεισμό του δημοσίου με χαμηλό επιτόκιο. Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ανάκτηση του κοινωνικού πλούτου. Παραγωγικός και οικολογικός μετασχηματισμός με εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων. Καταπολέμηση καρτέλ, κατάργηση προνομίων ολιγαρχίας. Εφαρμογή αυτοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις που κλείνουν. Ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στήριξη βιώσιμων ΜΜ-επιχειρήσεων και οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Εξασφάλιση κάλυψης κοινωνικών αναγκών σε υγεία-παιδεία-πολιτισμό. Συντακτική συνέλευση για νέα λαϊκή μεταπολίτευση, ριζοσπαστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ισότιμη οικονομική συνεργασία με όλες τις χώρες, κά.
Για τη ΛΑΕ η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί υπόθεση τεχνικών προδιαγραφών, αλλά πρώτα απ’ όλα αναγκαία και ρεαλιστική πολιτική επιλογή για βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Η αποδέσμευση από την ευρωζώνη απαιτεί ένα λαϊκό κίνημα και μια Αριστερά που θα προετοιμαστούν για μια νικηφόρα πολιτική και κοινωνική σύγκρουση. Αυτή η εναλλακτική λύση, παρά τις αρχικές δυσκολίες, θα έχει θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη βάση ενός καλά προετοιμασμένου ριζοσπαστικού, μεταβατικού προγράμματος.
Τα μνημόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο τρίτο Μνημόνιο, που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν συνιστούν απλώς πακέτα αντιλαϊκών μέτρων. Αντιπροσωπεύουν ένα πολιτικό καθεστώς που υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία και καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας. Πρόκειται για καθεστώς μακροπρόθεσμης αιχμαλωσίας της χώρας και βίαιης υποδούλωσης της κοινωνίας. Ένα καθεστώς που με μοχλό το χρέος, μετατρέπει τη χώρα σε οιονεί προτεκτοράτο υπό τον έλεγχο των πιστωτών και του χρηματιστικού κεφαλαίου εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των υπερεθνικών και εγχώριων ελίτ. Ειδικότερα, ο έλεγχος του υπερ-Ταμείου συγκέντρωσης και πώλησης των «ασημικών» του δημοσίου, η σκανδαλώδης παράδοση των τραπεζών σε funds, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το ανελέητο φοροκυνηγητό, ο αυτόματος «κόφτης» μισθών-συντάξεων, ο έλεγχος των δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ), η εκποίηση εθνικού πλούτου κ.ά., αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λεηλασίας των δημόσιων πόρων και του λαϊκού εισοδήματος υπέρ των πιστωτών.
Η ΛΑΕ δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτού του καθεστώτος, ούτε θεωρεί τετελεσμένα όσα έχουν συντελεστεί σε βάρος της χώρας και του λαού στην εποχή των μνημονίων. Αντίθετα, θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα, είναι αποτέλεσμα στυγνού εκβιασμού και επιδιώκουμε να ακυρωθούν με τη θέληση του ελληνικού λαού. Οι υπεύθυνοι αυτών πολιτικών τερατουργημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν πολιτικά και ποινικά.

Κίνημα αντίστασης και ανατροπής

Η προώθηση των στόχων του «μεταβατικού προγράμματος», απαιτεί την κλιμάκωση των κοινωνικών αγώνων στο όριο ενός πραγματικού λαϊκού ξεσηκωμού, που θα κλονίσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάδειξης μιας κυβέρνησης των αριστερών, αντιμνημονιακών δυνάμεων στηριγμένη στη δύναμη του αγωνιζόμενου λαού. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν αποτελεί για την Αριστερά αυτοσκοπό, έναντι του οποίου θυσιάζονται αρχές και στρατηγικοί στόχοι. Μπορεί όμως να αποτελέσει κρίσιμο βήμα σε μια συνολική διαδικασία ανατροπής. Ζητούμενο είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της μαχόμενης Αριστεράς που θα στηρίζεται σε μια μεγάλη άνοδο της λαϊκής κινητοποίησης και συνειδητοποίησης, για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η υπόθεση της ανατροπής και της ριζοσπαστικής αλλαγής δεν είναι ασφαλώς έργο που «στεγανοποιείται» στα εθνικά σύνορα. Ανεξάρτητα από τη δεδομένη θέση για έξοδο από την ευρωζώνη, στη σύγκρουση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, η ΛΑΕ αναζητά συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, στα κινήματα και στις δυνάμεις της Αριστεράς, σε κάθε δύναμη που αμφισβητεί την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού. Ιδιαίτερα η ανατροπή του αντιδραστικού οικοδομήματος της ΟΝΕ και κατά προέκταση της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει με «μεταρρυθμίσεις» εντός του σημερινού οικοδομήματος, αφού η αρχιτεκτονική του από κατασκευής λειτουργεί ως φυλακή των λαών. Χρειάζεται ανατροπή του, με σπάσιμο των ασθενών κρίκων και μετάδοση των ανατροπών σε άλλες χώρες, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες οικοδόμησης μιας ενότητας λαών και εργαζόμενων με υλικά την ισότιμη συνεργασία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία και τη σοσιαλιστική προοπτική.* Ο Γ. Τόλιος είναι μέλος της Π.Γ.
της Λαϊκής Ενότητας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet