Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες Αττικής και Πειραιά έχει προχωρήσει σε μετακινήσεις μονάδων υγείας, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την αναβάθμισή των παρεχόμενων προς τους πολίτες δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

hatzimihali

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας αλλά και τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Νίκαιας-Ρέντη, προχώρησε στη μεταφορά και λειτουργία εντός του χώρου, των ιατρείων Αγίας Βαρβάρας, του φυσικοθεραπευτηρίου και του σταθμού προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου που έδραζαν στο Κέντρο Οδοντοπροσθετικής (ΚΟΠ) Νίκαιας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΕ, τέλη Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες μετεγκατάστασης και λειτουργίας και του οδοντοπροσθετικού του ΚΟΠ Νίκαιας, ενώ προγραμματίζονται και άλλες παρεμβάσεις στους αντίστοιχους δήμους.
Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θύματα της πολιτικής του Γεωργιάδη, καθώς εντάχθηκε στη λίστα των νοσοκομεία που έκλεισαν ή σταμάτησαν τη λειτουργία τους ως νοσοκομεία. Η σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια και η απόφαση του Γεωργιάδη οδήγησε το νοσοκομείο στην εγκατάλειψη, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής, που προσπάθησαν την περίοδο εκείνη με κινητοποιήσεις τους να σταματήσουν αυτήν την απόφαση.
Από τους 395 υπαλλήλους παρέμειναν λιγότεροι από 40, οι οποίοι ήταν στις εξαιρέσεις της διαθεσιμότητας, όπως ΑΜΕΑ, γονική μέριμνα κτλ. Οι γιατροί μετακινήθηκαν κυρίως ως υπεράριθμοι στο Κρατικό της Νίκαιας ενώ ορισμένοι από αυτούς, πήγαιναν για να κάνουν πρωινή βάρδια στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτουργούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού που διατηρήθηκε λειτουργεί χωρίς υποστήριξη γιατρών (χειρουργό, καρδιολόγο) ενώ υπολειτουργούσαν και τα εργαστήρια.
Με τον νέο σχεδιασμό θα επαναλειτουργήσει η παθολογική κλινική και θα ενισχυθούν τα εργαστήρια με στόχο να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, με άμεση πρόσβαση στα μικροβιολογικά εργαστήρια για αιμοληψίες και εργαστηριακές εξετάσεις, ως κέντρο αναφοράς.

Οδοντιατρικό Κέντρο στη Λένορμαν

Στο πλαίσιο, επίσης, του ανασχεδιασμού πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, η 1η ΥΠΕ Αττικής σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας και μετά τη σχετική εισήγηση ομάδας εργασίας, έδωσε σε λειτουργία ένας πλήρες οδοντιατρικό κέντρο. Περιλαμβάνει ιατρεία όπως Οδοντοθεραπευτικό, Παιδοδοντικό, Ορθοδοντικό για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, Γναθοχειρουργικό και Οδοντοπροσθετικό, καθώς και εργαστήρια για την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Ακόμα, το έργο των παραπάνω ιατρείων υποστηρίζεται από Καρδιολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό και Οφθαλμολογικό Ιατρείο, τα οποία υποδέχονται ταυτόχρονα και μεμονωμένα περιστατικά ανηλίκων.
Το Οδοντιατρικό Κέντρο στη Λένορμαν δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της 1ης ΥΠΕ, αλλά σε όλο τον πληθυσμό της Αττικής, όπως και όμορων νομών που δεν παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Η λειτουργία του κέντρου είναι πολύ σημαντική αλλά οι ανάγκες σε δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας είναι πολύ περισσότερες και οι ελλείψεις μεγάλες τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Μονάδα ΠΕΔΥ στην Ακαδημίας

Με στόχο την αναβάθμιση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μεταφέρθηκε από την Πλατεία Θεάτρου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις επί της οδού Ακαδημίας 58 και λειτουργεί ήδη δύο περίπου μήνες, με διευρυμένο ωράριο 07:00 – 20:00, μονάδα ΠΕΔΥ, στην οποία εξυπηρετούνται καθημερινά τακτικά περιστατικά από ιατρούς είκοσι διαφορετικών ειδικοτήτων, πραγματοποιούνται μικροβιολογικές εξετάσεις και λειτουργεί ιατρείο υποδοχής για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Η συγκεκριμένη μεταστέγαση εκτιμήθηκε ως πολλαπλά επωφελής, τόσο για τους εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς έχει πολλές ειδικότητες, είναι λειτουργικό και προσβάσιμο, αλλά και πιο οικονομικό για το δημόσιο καθώς πρόκειται για ιδιόκτητο ακίνητο. Το μισθωμένο κτήριο επί της Πλατείας Θεάτρου επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με μηναίο μίσθωμα άνω των 20.000 ευρώ.

Δανάη Ψωμοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet