ΑΥΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΩΘΗΤΙΚΗ

brexit

Η βραδινή βεβαιότητα της πολιτικής ελίτ στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες ότι διαχειρίστηκε με επιτυχία τον κίνδυνο του Brexit, δεν άντεξε ως το πρωί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξύπνησε την περασμένη Παρασκευή λιγότερο ενωμένη και λιγότερο βέβαιη για το μέλλον της. Με οριακή πλειοψηφία, αλλά πάντως πλειοψηφία, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έκριναν ότι δεν τους ωφελεί να μετέχουν στην ΕΕ και προτιμούν μια χωριστή πορεία -πυροδοτώντας έτσι και στο εσωτερικό τής χώρας φυγόκεντρες τάσεις (από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία) και αυξάνοντας την ήδη μεγάλη αστάθεια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Στην αναγνώριση αυτής της κρίσιμης σημασίας εξέλιξης προχώρησε αμέσως μετά το αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ: «Δεν μπορούμε να υπεκφύγουμε», δήλωσε. «Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για την Ευρώπη και τη διαδικασία ενοποίησής της». Αμέσως μετά επικαλέστηκε την ανάγκη να ληφθούν χωρίς βιασύνη από τους 27 «σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».
Στη δήλωση της κ. Μέρκελ κάποιοι αναλυτές εντόπισαν ίχνη αυτοκριτικής, όταν αναγνώρισε ότι στις «θεμελιώδεις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση» πρέπει να δοθούν απαντήσεις, που «να καθιστούν σαφές σ’ αυτούς ότι η Ευρώπη βελτιώνει με συγκεκριμένο τρόπο τη ζωή τους».
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρατήρησή της ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης», αλλά «η ειρήνη που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη» σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αναταραχή. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε έναν «πόλεμο» που μαίνεται ήδη στην ήπειρο, τον πόλεμο της λιτότητας, που δεν είναι καθόλου άμοιρος για τη διατάραξη μιας άλλης ειρήνης, της κοινωνικής και μιας ισορροπίας που κρατούσε σε αναστολή την ακροδεξιά.
Αυτή την αναφορά έθεσε στο κέντρο της δήλωσής του, αντίθετα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που ενοχοποίησε τις «ακραίες επιλογές της λιτότητας» και την «άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών τόσο απέναντι στην κρίση χρέους όσο και στην προσφυγική κρίση», καθώς και «το έλλειμμα δημοκρατίας και την εκβιαστική επιβολή αντιλαϊκών και άδικων επιλογών» για την εξάπλωση του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και των τάσεων απομονωτισμού.
«Το βρετανικό δημοψήφισμα», είπε, «είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης είτε η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς». Για να αποφύγουμε τη δεύτερη εκδοχή, τόνισε, «χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές», ώστε «να επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet