ttip
O Γκέρνοτ Άλμερσμπεργκερ, ιδρυτής της καμπάνιας «STOP TTIP» Βόρειας Αυστρίας, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP, TISA & CETA του Ο.Φ. Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης.

Τη συνέντευξη πήρε
η Κατερίνα Νοτοπούλου

Τις προηγούμενες μέρες ήσαστε στη Θεσσαλονίκη, για να ενημερώσετε τους πολίτες για τις εμπορικές συμφωνίες. Πώς νιώθετε φεύγοντας;
Χάρηκα πολύ που βρέθηκα μαζί με τόσο κόσμο, που έδειχνε να συμμερίζεται τις ανησυχίες μας. Άλλωστε, η ανταλλαγή εμπειριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία αποτελεσματικών αντιστάσεων, ειδικά όταν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Στην ομιλία σας επισημάνατε πως πρέπει να δράσουμε άμεσα, πως δεν έχουμε χρόνο. Τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο επείγον, όταν χώρες όπως η Ελλάδα έχουν τόσα μέτωπα ανοιχτά;
Εάν δεν τους σταματήσουμε, κινδυνεύει η δημοκρατία και θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών. Τούτες οι εμπορικές συμφωνίες επηρεάζουν τη δημοκρατία, την υγεία και την παιδεία. Τα επίπεδα της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων και της γεωργίας κινδυνεύουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας. Η Ευρώπη έχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας των προϊόντων, ενώ η Αμερική πολύ χαμηλότερα. Ενδεικτικά, η ΕΕ έχει απαγορεύσει περισσότερες από 1.000 χημικές ουσίες, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 8!
Οι πολυεθνικές αποκτούν το δικαίωμα να καταφύγουν εναντίον κρατών, εάν υποστούν ζημία από τις εθνικές πολιτικές. Πρακτικά, θα είναι μέρος των λόμπι που θα νομοθετούν. Στο νομοθετικό σώμα, τα λόμπι των πολυεθνικών θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις διαδικασίες νομοθέτησης .
Το εργασιακό δίκαιο θα υποστεί αλλαγές, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό εργασιακό Δίκαιο στο αμερικανικό. Χαρακτηριστικά, ενώ προς το παρόν το ευρωπαϊκό εργασιακό δίκαιο κατοχυρώνει όλους τους κεντρικούς στόχους (8/8), στον Καναδά κατοχυρώνονται 6/8 και στις ΗΠΑ μόνο 2/8 (απαγόρευση παιδικής εργασίας και απαγόρευση δουλείας, ενώ δεν κατοχυρώνονται η ισότητα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στην οργάνωση σε σωματεία).
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι πως στην Αυστρία οι εργαζόμενοι δικαιούνται 6 εβδομάδες διακοπών. Με την CETA σε ισχύ, εάν μια αμερικάνικη εταιρεία απασχολεί εργαζόμενους στην Αυστρία και η Αυστρία αποφανθεί ότι πρέπει η εταιρεία να σεβαστεί το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το κράτος την αποζημίωση. Εάν το κράτος αρνηθεί, η εταιρεία έχει δικαίωμα να μηνύσει το κράτος!
Όσον αφορά τις γυναίκες, είναι οι πρώτες που θα δεχθούν τις πιέσεις, κυρίως οικονομικά. Αυτό θα συμβεί επειδή, κατά κανόνα οι γυναίκες απασχολούνται με πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, αμείβονται λιγότερο, κλπ.

Ποιες είναι οι συνέπειες των διατλαντικών συμφωνιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Οι εμπορικές αυτές συμφωνίες συνεπάγονται περιορισμό της ελευθερίας των Ο.Τ.Α στην λήψη αποφάσεων. Εάν τα έργα προς υλοποίηση απαιτούν ποσά άνω των 228.000- 5.000.000 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία του έργου) πρέπει να προσκαλέσουν σε διαγωνισμό και τις αμερικανικές εταιρείες.
Σημειωτέον ότι ο στόχος του υπό διαπραγμάτευση κανονιστικού πλαισίου είναι να μηδενίσει το ανωτέρω ποσό!
Επιπλέον, η CETA προβλέπει πως αναφορικά με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, που χρηματοδοτούνται από τους Ο.Τ.Α., εάν υπάρχει εταιρεία ξένων συμφερόντων, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί χρηματοδότησης για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών.
Τέλος, στην περίπτωση που μία πόλη ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία ύδρευσης, τους δρόμους τις δημόσιες συγκοινωνίες κλπ και στη συνέχεια προσπαθήσει να ανακαλέσει αυτή την απόφαση για λόγους κοινωνικού συμφέροντος, δεν θα έχει τη δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση κοινοτικού/δημοτικού ελέγχου.
Στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε για το ζήτημα αυτό με τον κ. Αβραμόπουλο, πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε, ώστε να συγκεντρωθούν επαρκείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις και τις συνέπειες των συμφωνιών αυτών.

Μας είναι γνωστό πως στην Αυστρία έχει εμφανιστεί ένα ευρύ και δυνατό κίνημα ενάντια στις TTIP, TISA και CETA…
Στην Αυστρία ερχόμαστε σε επαφή με βουλευτές/βουλεύτριες, υπουργούς και ευρωβουλευτές και συζητούμε τους κινδύνους, που επιφέρουν στη δημόσια υγεία οι εμπορικές αυτές συμφωνίες. Στη Βόρεια Αυστρία ιδρύσαμε μία πλατφόρμα 44 οργανώσεων, στην οποία συμμετέχουν ΜΚΟ, οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα, πάνω από 2.500 αγρότες και 2.500 εταιρείες. Περισσότεροι από 400 δήμοι έχουν ανακηρυχτεί σε «free TTIP zones» (ελεύθερες ζώνες από TTIP), 150 εκ των οποίων στη Βόρεια Αυστρία. Στηρίζουν τις προσπάθειες η Σοσιαλδημοκρατία και οι Οικολόγοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρέπει να φέρουμε σε επαφή και συντονισμό όλους όσων τα συμφέροντα πλήττονται και να ενώσουμε τις αντιστάσεις: νομικοί, πολιτικά στελέχη, κόμματα, ΜΚΟ, δομές αλληλεγγύης και ακαδημαϊκοί χώροι πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και οργανωμένα. Στοχεύουμε στη δυναμική κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο, την 17η Σεπτεμβρίου ως μέρα «STOP CETA NOW» και αποδομούμε τα μυθεύματα περί ελευθέρου εμπορίου, καθιερώνοντας στη συζήτηση το δίκαιο εμπόριο.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet