Αγνοούν τον Τράμπ οι δικοί του – Μαχητικά στο προσκήνιο η Πράσινη υποψήφια πρόεδρος

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει κόσμο και κοσμάκη όσο περνάει ο καιρός. Πάρα πολλοί είναι οι γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες, αμφοτέρων των φύλων, που αρνούνται είτε να παραστούν είτε να μιλήσουν στο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Κλίβελαντ σε λιγότερο από ένα μήνα. Η δημοσιογραφική ομάδα του διαδικτυακού τόπου Politico επικοινώνησε με 50 από αυτούς/ες. Οι απαντήσεις ποίκιλλαν από ευγενικές αρνήσεις συμμετοχής ως οργισμένες δηλώσεις για τον ξεπεσμό του Grand Old Party (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα). Ακόμα πιο δηκτικός ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής του κόμματος Στιούαρτ Στίβενς: «Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του επιλογή, αλλά σε αυτό το σημείο, στο 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης δεν αρέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή είναι η πιο τοξική κατάσταση που είδαμε ως τώρα στην αμερικανική πολιτική.»1

Και να σκεφτεί κανείς ότι το Συνέδριο είναι η πιο μεγάλη ευκαιρία για έναν επαγγελματία της πολιτικής που θέλει να προωθήσει την «καριέρα» του (π.χ. Ομπάμα). Το σίγουρο, πάντως, είναι πως θα πάρουν το λόγο οι συγγενείς του Τραμπ. Ένα ακόμα πρόβλημα της καμπάνιας του Grand Old Party είν��ι η συγκέντρωση χρημάτων που υπολείπεται των εξόδων κατά πολύ.2 Το Μάιο οι εκλογικές δαπάνες του έφτασαν σε 6,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην τράπεζα έμειναν μόνο 1,3 εκατομμύρια.
Εκτός δικομματισμού, υπάρχουν τα διάφορα μικρά κόμματα με πιο μαζικά το Ελευθεριακό και το Πράσινο Κόμμα. Το πρώτo με τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Νέου Μεξικού Γκάρι Τζόνσον ως υποψήφιο πρόεδρο (2% στις τελευταίες δημοκοπήσεις) προωθεί άκρως νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, αλλά επικροτεί τις πολιτικές που διευρύνουν τα πολιτικά και τα ατομικά δικαιώματα.

Κινηματικό Πράσινο Κόμμα

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Πράσινο Κόμμα. Φέτος το Πράσινο Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτείων θα διεκδικήσει για 4η φορά την προεδρία της χώρας μετά τη διάσπαση του με την απόσχιση της ομάδας «Πράσινοι/Πράσινο Κόμμα ΗΠΑ» το 2001. Το 2000 με υποψήφιο πρόεδρο τον Ραλφ Νέιντερ και μετά τη Μάχη του Σιάτλ, το Πράσινο Κόμμα πήρε 3%. Μολονότι το κόμμα κερδίζει πολλές έδρες στα τοπικά δημοτικά συμβούλια και συντονίζει μικρής κλίμακας τοπικούς αγώνες για το περιβάλλον, την παιδεία, τον αντιρατσισμό κ.λπ., δεν κατάφερε ως τώρα στις προεδρικές εκλογές να ξεκολλήσει με ποσοστά κυμαινόμενα από 0,10% (2004) ως 0,36% (2012). Το 2012, άρχισαν να γίνονται ορατές στο ευρύ κοινό οι συνεχόμενες ειρηνικές εκδηλώσεις για τη ματαίωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL και για την αντίσταση στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών. Σε μία από αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες συνελήφθη η Τζιλ Στάιν, σημερινή υποψήφια του Πράσινου Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ποια είναι η Τζιλ Στάιν;

Η Τζιλ Στάιν κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών στις προκριματικές εκλογές του κόμματος με την πρόταση για ένα «Πράσινο Νιου Ντιλ», που προτείνει μια δέσμη προοδευτικών οικονομικών πολιτικών εστιασμένων στην πρόληψη μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, καθώς και στην επιβράδυνση και αντιστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2012, η Στάιν ήταν η γυναίκα προεδρική υποψήφια που είχε ιστορικά πάρει περισσότερες ψήφους και ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη υποψήφια. Παρ’ όλα αυτά, δέχτηκε υπέρμετρη κριτική για υποτονική καμπάνια που δεν απέφερε καλά αποτελέσματα με όρους ψήφων.
Ποια είναι η Τζιλ Στάιν; Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1950. Οι γονείς είναι ρωσο-εβραϊκής καταγωγής. Η ίδια δηλώνει ότι είναι από θρησκευτική σκοπιά είναι Αγνωστικίστρια. Είναι γιατρός και ακτιβίστρια και υπήρξε υποψήφια για το αξίωμα του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης (2002 και 2010) με το Πράσινο Κόμμα. Παντρεύτηκε τον συνάδελφό της γιατρό Ρίτσαρντ Ρόρερ και απέκτησαν δύο παιδιά. Στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εκτός από ιατρική, σπούδασε ψυχολογία, κοινωνιολογία και ανθρωπολογία.
Ως ακτιβίστρια γιατρός ενδιαφέρθηκε για τη σχέση της υγείας των ανθρώπων και του τοπικού περιβάλλοντος. Το 1998 πρωταγωνίστησε στον αγώνα ενάντια στις «πέντε βρομιάρες», δηλαδή τα ανθρακωρυχεία της Μασαχουσέτης που η λειτουργία τους είχε ως αποτέλεσμα τη μόλυνση των υδάτινων πόρων της πολιτείας με υδράργυρο. Ως ιατρός και ερευνήτρια, η Στάιν έχει δημοσιεύσει αρκετά υλικά και σχέδια διδασκαλίας και έχει καταθέσει ενώπιον νομοθετικών επιτροπών καθώς και τοπικών και κρατικών κυβερνητικών φορέων. Το 2000, έγινε συν-συγγραφέας της επιστημονικής έκθεσης «Τοξικές απειλές για την ανάπτυξη του παιδιού» και το 2009 συνέγραψε την έκθεση για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγιή γήρανση. Οι εκθέσεις αυτές έχουν ευρέως αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει, επίσης, δημοσιεύσει άρθρα για την υγεία σε έντυπα όπως το «The Huffington Post». Το 2009, η Στάιν ανέπτυξε ένα σχέδιο διδασκαλίας που ονομάζεται «Υγιείς άνθρωποι, υγιής πλανήτης», το οποίο υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και έχει παρουσιαστεί σε πολλά σχολεία και άλλα πανεπιστήμια.
Ασχολείται, επίσης, με το κίνημα για τη μεταρρύθμιση των προεκλογικών εκστρατειών. Το 1998, βοήθησε την καμπάνια για Δίκαιες και Διάφανες Εκλογές στη Μασαχουσέτη. Ο νόμος αργότερα καταργήθηκε από τη Δημοκρατική νομοθετική πλειοψηφία νομοθέτη, κι ετσι αποφάσισε να εγκαταλείψει το Δημοκρατικό Κόμμα και να ενταχθεί στο Πράσινο Κόμμα.

Θανάσης Τσακίρης

Σημειώσεις

1. www.politico.com/story/2016/06/hardly-anybody-wants-to-speak-at-trumps-convention-224815#ixzz4Co69mybK
2. www.politico.com/story/2016/06/donald-trump-fundraising-gop-insiders-224741.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet