Με 223 ψήφους υπέρ, από τους βουλευτές και βουλεύτριες των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων, και 25 ψήφους κατά, από ΚΚΕ και Χ.Α, εγκρίθηκε, την περασμένη Πέμπτη, η ιδιωτικοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στην κινέζικη εταιρεία Cosco.
Κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, δημιουργήθηκαν  εντάσεις όσον αφορά τις τροπολογίες που θα κατέθετε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, καθώς, λίγες μέρες πριν, η κινέζικη εταιρεία είχε ανακοινώσει γραπτώς πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει τα συμφωνηθέντα. Έσπευσαν, λοιπόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, να επιτεθούν στην κυβέρνηση μη τυχόν και αποκλίνει από το νεοφιλελεύθερο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, όπου όλα παραχωρούνται στα μεγάλα διεθνή κεφάλαια, χωρίς εγγυήσεις και για μικρό χρηματικό αντάλλαγμα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις κατηγορίες τους, και τελικά οι τροπολογίες δεν αναθεωρούν σε κάποιο σημείο τη συμφωνία με την Cosco.
Παρόλα αυτά, ο συστημικός Τύπος επικρίνει έντονα την κυβέρνηση ακόμα και για αυτή την υπόνοια διαφοροποίησης από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κάνοντας λόγο ότι ακόμα και κάτι τέτοιο αρκεί για να κινδυνεύσει «μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις» ή να αποθαρρύνει τον ερχομό άλλων. Ούτε λέξη βέβαια για την ευθεία δημόσια παρέμβαση του οικονομικού κεφαλαίου στις νομοθετικές διαδικασίες της χώρας, ή για το γεγονός ότι όταν γίνεται ιδιωτικοποίηση κάποιας δημόσιας περιουσίας ή υπηρεσίας, τότε μιλάμε για ξεπούλημα, και όχι για επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας (συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, χάνονται οι υπάρχουσες), ή για το κατά πόσο λίγο έχει βοηθήσει η υπάρχουσα «επένδυση» της Cosco στην ελληνική οικονομία συγκριτικά με αυτό που της δόθηκε και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, έχοντας εργαζομένους να δουλεύουν διπλές βάρδιες, καθώς τη συμφέρει να πληρώνει υπερωρίες, από το να προσλάβει και να ασφαλίσει και άλλους εργαζόμενους. Άλλωστε, μπορεί απλά να ξεθεώσει αυτούς που έχει και να επιβραβευθεί για αυτό λαμβάνοντας φθηνά και το 67% του ΟΛΠ, με τις ευχές της πλειοψηφίας της Βουλής.

olp
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet