tria

 

Την Παρασκευή το απόγευμα κατατέθηκε σε διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πράξη την προγραμματική της θέση για θέσπιση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, μεταβάλλονται οι διατάξεις εκείνες που σχετίζονται με την ηλικία απόκτησης του δικαιώματος του εκλέγειν, με την αναλογική κατανομή του συνόλου των εδρών και με το μπόνους του πρώτου κόμματος.
Με τις καινούριες διατάξεις το ηλικιακό κατώφλι για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μειώνεται κατά ένα χρόνο και φτάνει στα 17 έτη, το μπόνους του πρώτου κόμματος ή συνασπισμού, που ήταν 50 έδρες, καταργείται και θεσπίζεται η αναλογική κατανομή του συνόλου των βουλευτικών εδρών. Το παρόν νομοσχέδιο δεν καταργεί το όριο εισόδου του 3% και δεν ασχολείται καθόλου με το ζήτημα των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αποδίδεται ουσιαστικότερος ρόλος και λόγος στους νεώτερους πολίτες, διευρύνεται το εκλογικό σώμα, αντιστοιχίζεται, κατά το δυνατόν, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κάθε κόμματος στην πραγματική εκλογική του δύναμη, ενώ παράλληλα καταργείται το μπόνους στο πρώτο κόμμα ή συνασπισμό. Τα στοιχεία αυτά προτίθενται να ανασχέσουν την κρίση αντιπροσώπευσης, που αναδεικνύεται συχνά μέσω αντικοινωνικών και αντιπολιτευτικών στάσεων, αλλά και να ενισχύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, που προϋποθέτει την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης. Παράλληλα, κατηγορεί για μικροπολιτικές λογικές όσους προσπαθούν να απαξιώσουν τις δύο μεγάλες τομές -ψήφο στα 17 και απλή αναλογική- εμμένοντας σε ένα πολιτικό σύστημα, θωρακισμένο απέναντι στη λαϊκή βούληση.
Η ΝΔ χαρακτηρίζει τον εκλογικό νόμο, «νόμο – οπερέτα» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψάχνει για συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας τους, όντας βαθιά απομονωμένη από την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Το Ποτάμι θεωρεί την πρόταση της κυβέρνησης θεσμικό έγκλημα, που θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, ενώ τονίζει την απουσία ρυθμίσεων για τους ομογενείς και όσους έχουν φύγει λόγω κρίσης από τη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τονίζει ότι συμφωνεί με ένα μικρό μπόνους 20-30 εδρών για ποσοστό πάνω από 42%, ψήφο στα 17, διατήρηση του 3%, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και ψήφο των ομογενών και των κατοίκων του εξωτερικού. Καλεί, δε, την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρνοντας ένα νόμο που δεν έχει ευρύτερη αποδοχή.
Η Ένωση Κεντρώων τάσσεται υπέρ του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη θετική ψήφο σε ένα νόμο που φέρνει την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17. Καταλήγει ότι όποιος δεν τον ψηφίσει, εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη.
Κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν επιθυμεί το ΚΚΕ, θυμίζοντας τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά χρόνια, σε σχόλιο που εξέδωσε δύο μέρες πριν την κατάθεση του εκλογικού νόμου στη βουλή.

Αντιγόνη Πραποπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet