skoupidia

Της Νικολέτας Δουκάκη

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην  Κέρκυρα -μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο-, καθώς 20 ημέρες μετά την κατάληψη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από κατοίκους της περιοχής, το νησί παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος, αποτελώντας έτσι μια υγειονομική, αλλά και οικονομική,  βόμβα για τους κατοίκους της.  Το νησί βρίσκεται, εν μέσω θερινής περιόδου, στο έλεος των απορριμμάτων, παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να τα περισυλλέξει από κεντρικά σημεία και να τα εναποθέσει σε πρόχειρες χωματερές. Φορείς και συλλογικότητες ζητούν επειγόντως λύση,  ενώ ο  διάλογος παραμένει ατελέσφορος, αφού οι Τεμπλονιώτες, έχοντας ταλαιπωρηθεί επί 30 χρόνια, δεν εμπιστεύονται τους αρμοδίους και συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στον ΧΥΤΑ. Η λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας σε άλλη περιοχή, εκτός νησιού, που οι ίδιοι οι κάτοικοι, αλλά και ορισμένοι φορείς ή κόμματα ζητούν, είναι ανέφικτη κατά τους αρμοδίους, αφού, όπως υποστηρίζουν, ουδείς τα δέχεται στην περιοχή του, αλλά και το κόστος μεταφοράς τους θα ήταν πολλαπλάσιο του σημερινού.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτικό, έχοντας ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού σε πολλά σημεία της πόλης και της περιφέρειας του νησιού, οι όγκοι των απορριμμάτων έχουν κλείσει ακόμη και δρόμους, ενώ υπολογίζονται σε πάνω από 10.000 τόνους. Η δυσοσμία είναι ανυπόφορη και προφανώς η όλη κατάσταση -παρά τους ψεκασμούς- εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Παράλληλα, έχει ήδη υποστεί βλάβη η τουριστική Κέρκυρα και οι συνέπειες της δυσφήμισης από τους τουρίστες είναι ορατές, ενώ δεν είναι λίγοι οι φορείς που επικρίνουν δήμαρχο, εισαγγελία και κυβέρνηση για τη μη επίλυση του προβλήματος, ακόμη και με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Έκκληση από αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ του δημάρχου Κέρκυρας, του περιφερειάρχη, συλλογικών φορέων και των κατοίκων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα παραμένει αμετάπειστη, διεκδικώντας ο ΧΥΤΑ να κλείσει «τώρα».
«Μιλάμε για χωματερή και όχι για ΧΥΤΑ», δηλώνει η εκπρόσωπος των κατοίκων Μάγδα Παπανικολοπούλου, η οποία εξηγεί ότι επί χρόνια πραγματοποιούν και αναστέλλουν κινητοποιήσεις. «Τώρα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση για τοποθέτηση συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης και δεματοποιητή εκ νέου στο Τεμπλόνι», συμπληρώνει.
Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, και ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Γαλιατσάτος -που παρέλαβαν από τους προηγούμενους μια ωρολογιακή βόμβα που σκάει στα χέρια τους και καλούνται να βρουν λύσεις- αναγνωρίζουν το δίκαιο των κατοίκων, αλλά τους απευθύνουν  ύστατη έκκληση να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταματήσουν την κατάληψη.  Ο δήμαρχος Κέρκυρας δήλωσε ότι: «έχουμε εξαντλήσει το διάλογο. Είναι η ώρα της Πολιτείας». Περιφέρεια και δήμος έχουν διατυπώσει, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις, για την περίοδο μέχρι να γίνει μετάβαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση, την εφαρμογή των οποίων ήρθε να επιβεβαιώσει στους κατοίκους και ο υπουργός  Εσωτερικών, Π. Κουρουπλής.

Δεσμεύσεις για το άμεσο μέλλον

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές:
• Ανατίθεται άμεσα μελέτη στο Πολυτεχνείο για αναζήτηση νέου χώρου για την
ολοκληρωμένη διαχείριση, αποκλειομένου του Τεμπλονίου
• Αρχίζουν άμεσα οι εργασίες  αποκατάστασης του ΧΥΤΑ
•  Εντάσσεται  το Τεμπλόνι στα ευρωπαϊκά προγράμματα ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης
Προτείνεται, ακόμα, ο καθορισμός συγκεκριμένων ανταποδοτικών οφελών στους κατοίκους του Τεμπλονίου -μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης, ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού- προκειμένου να αναγνωριστεί η πολυετής επιβάρυνση των νοικοκυριών και να ανακουφιστούν μερικώς οι κάτοικοι της περιοχής. Ενώ όλες οι  διαδικασίες θα παρακολουθούνται από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής.

Το σκοτεινό παρελθόν

Το κουβάρι της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και σφιχτά δεμένο με τις αμαρτίες του παρελθόντος, όταν το 1986 μια μεγάλη περιοχή στο Τεμπλόνι, της Μέσης Κέρκυρας, άρχισε να λειτουργεί ως χωματερή του δήμου και 16 χρόνια αργότερα, το 2002, στην ίδια περιοχή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ Μέσης, για να δέχεται τα στερεά απόβλητα της ευρύτερης περιοχής. Το πώς κατασκευάστηκε ωστόσο, (με βάση, δηλαδή, τις προδιαγραφές της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή όχι), τι είδους και πόσα απόβλητα δεχόταν, καθώς και τι επεξεργασία γινόταν, αποτελεί ένα σκοτεινό σημείο που περιλαμβάνεται σε ογκώδη φάκελο που έχει αποστείλει ο νυν περιφερειάρχης Ιόνιων νησιών, Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην Εισαγγελία. Εντός των ημερών μάλιστα αναμένονται τα πορίσματα, τα οποία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αποτελούν κόλαφο για τους διοικούντες-αυτοδιοίκηση, συνδέσμους καθαριότητας, ιδιώτες των τελευταίων 15 ετών, καθώς γίνεται λόγος για ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Η ΕΕ πάντως έχει εξάγει το δικό της πόρισμα, αφού προσφάτως παρέπεμψε τη χώρα μας στο δικαστήριο για κακή διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας, μετά από έλεγχο, ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου λειτουργεί πλημμελώς και κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στα προβλήματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι ήρθε να προστεθεί και η επιβάρυνση του με τα στερεά απόβλητα ολόκληρου του νησιού, καθώς ο προγραμματισμένος ΧΥΤΑ στο Βορρά της Κέρκυρας ουδέποτε κατασκευάστηκε. Ενώ ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης,  που κατασκευάστηκε, ουδέποτε λειτούργησε, καθώς δεν έχει αδειοδοτηθεί, αλλά και λόγω των γνωστών στο πανελλήνιο αντιδράσεων των κατοίκων της. Εξαιτίας της μη λειτουργίας του, μάλιστα, η Κέρκυρα απειλείται, από την ΕΕ, που  χρηματοδότησε την κατασκευή του, με πρόστιμο 4,5 εκατ. ευρώ. Οι κάτοικοι της Λευκίμμης αρνούνται και σε αυτή τη φάση  να χρησιμοποιηθεί ο ΧΥΤΑ Νότου, ακόμη και για την εναπόθεση και καύση των  ανενεργών υπολειμμάτων, που θα προκύπτουν από τη δεματοποίηση, και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet