hatzitsakos

Στον καιρό των μνημονίων, χιλιάδες επιχειρήσεις, και δη μικρομεσαίες, οδηγούνται σε λουκέτα, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, που προκάλεσε η δραματική οικονομική ύφεση και τα ασφυκτικά δημοσιονομικά μέτρα. Όμως, υπάρχουν και αρκετά παράδοξα «φαινόμενα». Δίπλα στους μικρομεσαίους, που καταστρέφονται λόγω της κρίσης, παρουσιάζονται επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρίες, αλλά πολύ φουσκωμένους, προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις για τους 12.500 εργαζομένους και τους περισσότερους από τους 2.000 προμηθευτές των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», η συζήτηση γύρω από αυτά τα παράδοξα φαινόμενα άνοιξε ξανά. Εύλογα δημιουργούνται, λοιπόν, απορίες και ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσο ορισμένοι μεγαλοεργοδότες, με πρόσχημα τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, καταφέρνουν να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις τους σε «ξέρα», το προσωπικό τους στην ανεργία και όσους τους προμηθεύουν σε «κανόνια». Οι φήμες στην αγορά, μετά τις εξελίξεις γύρω από τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» δίνουν και παίρνουν…

Πτώχευση ή μεθόδευση;

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 1η Ιουλίου, εργαζόμενοι και προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» ανέμεναν μέχρι αργά το απόγευμα στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την απόφαση για την έκδοση της προσωρινής διαταγής προστασίας, έως την εκδίκαση των προσφυγών της «αλυσίδας» για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 (εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου). Παρά τη θετική απάντηση του δικαστηρίου στο αίτημα της εταιρείας, και όποια εξέλιξη υπάρχει σε δικαστικό επίπεδο τους επόμενους μήνες, τόσο το προσωπικό όσο και οι προμηθευτές, μοιάζουν να είναι, από «απόλυτα» (με κίνδυνο να χάσουν τα πάντα) έως «πολύ», οι χαμένοι της υπόθεσης (για παράδειγμα, με κούρεμα οφειλομένων σε μεγάλο ποσοστό και σταδιακή απόδοση του υπολοίπου σε βάθος αρκετών ετών).
Η ιδιοκτησία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών φημών. Ήταν Απρίλιος του 2014, όταν με ερώτηση τους στη Βουλή, οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάς, Όλ. Γεροβασίλη, Δ. Κοδέλας, Γ. Σταθάκης και Δ. Στρατούλης, είχαν κάνει γνωστές τις καταγγελίες αγροτών για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές από τη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Όσοι είχαν υπογράψει τότε την ερώτηση, ανέφεραν ότι η «Μαρινόπουλος» συνάπτει συμφωνίες αγοράς αγροτικών προϊόντων με παραγωγούς ή με χονδρεμπόρους αγροτικών προϊόντων, επιβάλλοντας στη συνέχεια, εκβιαστικά, κρατήσεις και εκπτώσεις. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και, πλέον, στέλεχος της ΛΑΕ, Δ. Στρατούλης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος σε βάρος των μεγαλομετόχων και των διοικήσεων της «Μαρινόπουλος», παλιών και νέων (Μαρινόπουλοι και πολυεθνικός όμιλος Carrefour), καθώς και των διοικήσεων των τραπεζών, που δάνειζαν πελατειακά και υστερόβουλα, χωρίς κανένα κριτήριο, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ληστρικών πρακτικών, ώστε να αναζητηθούν και να καταλογισθούν όλες οι αστικές και ποινικές ευθύνες σε όσους κριθούν υπεύθυνοι».

«Πυρά» από τα συνδικάτα

Αντίστοιχα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δήλωσε για την περίπτωση Μαρινόπουλος: «είναι αδιανόητο μία επιχείρηση με υπερκέρδη να οδηγείται στο κλείσιμο από λανθασμένους επιχειρηματικούς χειρισμούς και να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι (…) Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξετάσει και τις πληροφορίες που θέλουν την εργοδοσία της επιχείρησης να έχει προχωρήσει σε μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας σε off shore εταιρεία, με στόχο, όχι μόνο να αποποιηθεί τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, αλλά και για να γλιτώσει τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς».
Παρόμοιες θέσεις εκφράζουν, σήμερα, πολλοί εκ των προμηθευτών της «Μαρινόπουλος» και κυρίως μικρομεσαίοι, που κινδυνεύουν με κούρεμα δραστηριοτήτων ή ακόμη και λουκέτο, εάν χάσουν τα χρήματα που τους χρωστά η αλυσίδα. Το ποσό των οφειλομένων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Συνολικά, η «Μαρινόπουλος» οφείλει περίπου 1,3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της –ποσό που εάν σκάσει, θα έχει στην ελληνική αγορά επιπτώσεις ανάλογες με την πτώση ενός μεγάλου μετεωρίτη στην ελληνική επικράτεια.

Νάσος Χατζητσάκος
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet