Το δυναμικό παρόν και το αισιόδοξο μέλλον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Τέλη Μαΐου, στο μικρό νηπιαγωγείο της Αστυπάλαιας. Είκοσι έξι παιδάκια κοιτούν το φωτογραφικό φακό χαμογελώντας πλατιά και, σε μία χειρονομία πανηγυρισμού και χαράς, σηκώνουν τα χεράκια τους ψηλά. Σε δεύτερο πλάνο οι τέσσερις μουσικοί (Πάρις Αναστασιάδης - βιόλα, Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί, Ισίδωρος Σιδέρης - βιολοντσέλο, Γιώργος Μάνδυλας - βιολί) οι οποίοι απαρτίζουν το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, ένα από τα πολλά μουσικά σύνολα που δρουν εντός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), κοιτούν κι αυτοί το φακό με αναλόγως «παιχνιδιάρικη» διάθεση. Το μάθημα ή μάλλον καλύτερα το παιχνίδι αυτής της πρώτης γνωριμίας με τον κόσμο της κλασικής μουσικής έχει μόλις λήξει και η φωτογραφία, όλο χρώματα και χαμόγελα, επιβεβαιώνει την αξία μιας απολύτως «αμφίδρομης» εμπειρίας και σηματοδοτεί έναν από τους βασικότερους στόχους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ας κρατήσουμε αυτό το στιγμιότυπο ως συμβολισμό ολόκληρης αυτής της χρονιάς που, παρά τα προβλήματα ή και ειδικά λόγω αυτών, μας θυμίζει ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την ΚΟΑ, μπορεί να λέει ότι η φετινή σεζόν της χάρισε μέχρι στιγμής αρκετούς λόγους να χαμογελά και να αισιοδοξεί. Και αυτούς ακριβώς τους λόγους απαρίθμησε και ανέλυσε ο διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου την Τετάρτη 22 Ιουνίου στην αίθουσα «Θάλεια 4» του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών -σταθερού και πολύτιμου Χορηγού Φιλοξενίας της Ορχήστρας.

Μουσική πολυχρωμία - πολυδιάστατες δράσεις. Η Ορχήστρα ενισχυμένη κατά έξι μόνιμους μουσικούς και έχοντας υπογράψει συμφωνία με το Μέγαρο Μουσικής, απέκτησε και στέγη. Με βελτιωμένες τις συνθήκες εργασίας της, η ανανεωμένη ΚΟΑ επεδίωξε φέτος περισσότερο από ποτέ τις συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και χώρους (όπως π.χ. το όμορφο και φιλόξενο Gazarte φιλοξένησε και εφέτος συναυλίες μουσικής δωματίου), ξεκινώντας συνεργασίες πρωτίστως με μουσεία. Έτσι στο πλαίσιο του φετινού θεματικού της κύκλου συναυλιών μουσικής δωματίου, με τίτλο «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», η Ορχήστρα έδωσε μία συναυλία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προάγγελο ουσιαστικά της συναυλίας που θα δώσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2016, έχοντας την τιμή να συμμετάσχει στον εορτασμό για τα 150 χρόνια του Μουσείου. Επίσης φέτος ξεκίνησε εκ νέου ευρύτερη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, σχεδόν σε όλα του τα κτίρια. Συνυπολογίζοντας και την ανανέωση της συνεργασίας με το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας, πραγματοποιήθηκε φέτος: α) το πρόγραμμα «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» που προέβλεπε συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις των μουσικών μας συνόλων το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο και Σύρο και β) λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς, η επέκτασή του προγράμματος και η μετονομασία του σε «(Επι)μένοντας Αιγαίο», με δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο σε Ρόδο, Χάλκη, Νίσυρο, Κω, Αμοργό και Αστυπάλαια. Καθοριστική υπήρξε βεβαίως και η συνεργασία και στήριξη των τοπικών φορέων. Στους πολύτιμους υποστηρικτές και συνεργάτες της η ΚΟΑ πρόσθεσε πρόσφατα και το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Ήδη πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας «Ν&Σ.Τσαλαπάτα» στο Βόλο, για μία σειρά από συναντήσεις με τους μαθητές των σχολείων της περιοχής και φυσικά μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Με ανάλογη αποστολή το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών βρέθηκε στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί. Στα τέλη Ιουλίου το Metallon - Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της ΚΟΑ θα επισκεφτεί το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου για να παραδώσει σεμινάρια στους τοπικούς μουσικούς φορείς και να συμπράξει μαζί τους στην συναυλία που θα δώσει με την Πανσέληνο του Ιουλίου! Μία ακόμα συνεργασία, χάρη στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, εγκαινιάζει φέτος με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ εξέχουσα θέση έχει στις 26 Ιουλίου, το Γκαλά όπερας του Δημήτρη Πλατανιά και του Γιάννη Χριστόπουλου, με την ΚΟΑ υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας. Σταθερή και δοκιμασμένη εδώ και 8ετία είναι η σχέση της Ορχήστρας με το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», το οποίο φέτος εορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του. Ενταγμένες σ’ αυτό το πρόγραμμα είναι οι συναυλίες που έδωσε ή θα δώσει η ΚΟΑ σε Κύθηρα, Νάξο, Δονούσα, Μύκονο και Κουφονήσια. Το βασικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόγραμμα δράσεων της ΚΟΑ, το «Δικαίωμα στη Μουσική», λειτούργησε φέτος αυτόνομο, «αγκαλιάζοντας» τις μουσικές και εκπαιδευτικές μας δράσεις στην Αθήνα αλλά και στη Λέρο, την Αίγινα και τη Χίο, καθώς και τη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας, σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης.

Η δημιουργία Ακαδημίας Νέων Μουσικών. Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Στέφανος Τσιαλής είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ακαδημίας Νέων Μουσικών, η οποία στόχο θα έχει να τους προετοιμάσει για την ένταξή τους σε μία επαγγελματική Ορχήστρα, να τους μυήσει πλήρως στο συμφωνικό ρεπερτόριο, να τους εκπαιδεύσει για τη συμμετοχή τους σε ακροάσεις διεθνούς κλίμακας καθώς και τους προσφέρει τη δυνατότητα μίας πρώτης εργασιακής εμπειρίας. Καθόλη τη διάρκεια της απερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου γίνονταν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία της Ακαδημίας. Στην πορεία ενέσκηψε και το Ίδρυμα Νιάρχος που, αποφάσισε να αγκαλιάσει και αυτή τη σημαντικότατη για τη μουσική παιδεία στη χώρα μας πρωτοβουλία.

Δισκογραφία. Η σχέση της ΚΟΑ με την εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία Naxos είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή ο οποίος είχε μάλιστα εισηγηθεί την υιοθέτηση της σειράς ηχογραφήσεων υπό τον τίτλο Greek Classics. Μετά από ένα διάστημα δισκογραφικής σιγής, η Ορχήστρα και ο διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής είναι πανευτυχείς που μπορούν να ανακοινώσουν την επανενεργοποίηση της συνεργασίας με τη Naxos και την ενίσχυση του label Greek Classics τουλάχιστον με τέσσερις νέες δισκογραφικές εκδόσεις αφιερωμένες σε τέσσερις κορυφαίες μορφές της ελληνικής συμφωνικής δημιουργίας, τους: Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου και Δημήτρη Μητρόπουλο.

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Φλάνδρας. Το Σεπτέμβριο η Ορχήστρα θα λάβει μέρος, κατόπιν προσκλήσεως, στο περίφημο Φεστιβάλ της Φλάνδρας, όπου θα δώσει μία συναυλία υπό τη μουσική διεύθυνση του διευθυντή της. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα Θεοδωράκη, Σκαλκώτα, Μπετόβεν και Γκέρσουιν, συνδυάζοντας το έργο των δύο κορυφαίων Ελλήνων, με έναν εμβληματικό συνθέτη για την Ιστορία της Συμφωνικής Μουσικής καθώς και με έναν από τους χαρακτηριστικότερους και διασημότερους συνθέτες του 20ού αιώνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet