givisis

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το 7ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ για την Μετανάστευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Φόρουμ, Κάρλος Παλίνια, μιλώντας στην «Εποχή» μας μεταφέρει το κλίμα από την κινηματική ατμόσφαιρα  των ημερών, και αναφέρεται στην ανάγκη οικοδόμησης μιας εναλλακτικής λύσης για την μετανάστευση κόντρα στην κρίση του καπιταλισμού.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποιοι είναι οι στόχοι του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση;
To Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση αποτελεί ένα βασικό τμήμα του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, και δημιουργήθηκε το 2005 στο Πόρτο Αλέγκρε. Μετά από προσπάθειες πολλών κοινωνικών κινημάτων και μεταναστών που ζουν στη Βραζιλία γίνεται στο Σάο Πάολο, και έχει ως στόχο μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών να αναδειχτεί η παγκόσμια διάσταση του μεταναστευτικού φαινομένου, και οι πολλαπλές επιπτώσεις του στους μετακινούμενους πληθυσμούς. Σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση αποτελεί το άλλοθι των κυβερνήσεων για την περιστολή των δικαιωμάτων, θα προσπαθούμε να αναζητήσουμε την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να ανοίξουμε το δρόμο της αλληλεγγύης και της αυτοδιάθεσης, και να συντονίσουμε τους αγώνες για την ελεύθερη μετακίνηση σε διεθνικό επίπεδο. Ξέρουμε καλά, και οι μετανάστες το γνωρίζουν ακόμα καλύτερα, ότι τα θεσμικά όργανα του έθνους - κράτους δεν μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να αντιμετωπίσουν ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως η μετανάστευση. Για αυτό, απέναντι στις κρατικές πολιτικές που δολοφονούν, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Ποια είναι η γεωγραφία των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φόρουμ;
Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Μέσα από τις συνελεύσεις προέκυψε η ανοιχτή οργανωτική επιτροπή, που έχει την ευθύνη για να οργανώσει την διοργάνωση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που έχουμε από ακτιβιστές, διανοούμενους, εργαζόμενους και καλλιτέχνες. Στην εναρκτήρια συζήτηση της Πέμπτης συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, που είχε σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της στρατιωτικής δικτατορίας. Οι ομιλητές προέρχονται από 17 διαφορετικές χώρες, κυρίως από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Το Φόρουμ γίνεται σε μια περίοδο που στη Βραζιλία υπάρχει μεγάλη κοινωνική οργή, και έντονη κινηματική δραστηριότητα ενάντια στους ολυμπιακούς αγώνες, τις αναγκαστικές μετακινήσεις των φτωχών, και την κρατική καταστολή. Όλο αυτό το κλίμα έχει φέρει πολλούς νέους ανθρώπους κοντά στη διοργάνωση.
Μεταναστευτικές κοινότητες συμμετέχουν;
Συμμετέχουν αρκετά, και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατακτήσουν το δημόσιο χώρο. Αντίπαλος για τους μετανάστες και τους ντόπιους είναι οι κυρίαρχοι, πρέπει μαζί να βρούμε τις λύσεις και να αντισταθούμε στις πολιτικές τους. Είναι πολύ σημαντικό οι αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών να συνδεθούν με τους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, την φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση.
Ποιες είναι οι κυριότερες συζητήσεις του Φόρουμ;
Συνολικά έγιναν έξι κεντρικές συζητήσεις: η συστημική κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου και οι συνέπειές της για την μετανάστευση, το δικαίωμα στην πόλη, η κοινωνική ένταξη και η ιθαγένεια, η μετανάστευση, το φύλο και το σώμα, και άλλες. Όλα τα θέματα, τα εργαστήρια και οι προβολές, βασίζονται σε μια κοινή αντίληψη: ότι απέναντι στη ξενοφοβία και τον ρατσισμό, υπάρχει ένας άλλος κόσμος της αλληλεγγύης και της ελπίδας των ανθρώπων για μια κοινωνία διαφορετική. Και αυτόν τον κόσμο μπορούμε να τον δημιουργήσουμε μέρα με την μέρα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet